суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя мироносиць


На утрені
Сідальний, глас 2: Камінь гробний не заборонив Ти запечатати, а воскресши, дарував всім віри камінь; Господи, слава Тобі.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай возне­сеться рука Твоя, не забудь убогих Своїх до кінця.
Пречистого Лона в Вишніх не залишив Ти, погребіння і воскресіння Ти за всіх прийняв; Господи, слава Тобі.
Слава… і нині: Все вище розуму, всі преславні Твої таїнства, Бо­городице: чистота запечатана, і дівство збережене: Матір'ю стала істинною, Бога породивши істинного: Його моли, щоб спастися душам нашим.

Інший сідальний, глас 2: Мироносиці, прийшовши ранком і порожній гріб побачивши, мовили апостолам: Всесильний тління подолав, тих, що в аді, із кайданів визволив; проповідуйте сміливо, що Христос Бог воскрес, даю­чи велику милість світові.
Стих: Прославлятиму Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповім про всі чуда Твої.
Тайно вранці прийшовши до гробу, жони миро принес­ли для Твого погребенія, боячись злодійства нечестивців, передбачуючи силу воїнів; але мужність перемогла неміч єства, бо благим наміром бажали догодити Богу, достойно взиваючи: воскресни, Гос­поди, допоможи нам і визволи нас заради слави імені Твого.
Слава… і нині: Преславна Богородице Діво, оспіву­ємо Тебе, бо хрестом Сина Твого ад зруйнований і смерть омертвлена; мертві встали і життя сподоби­лися, насолодження сприйнявши раю древнього. Тому, дякуючи, прославляємо Христа Бога нашого всесильного і єдиного милостивого.
Ангельський собор... потім іпакой, глас 2: По стражданнях до гробу прийшли жінки, щоб помазати тіло Твоє, Христе Боже , ангелів узріли в гробі і вжахнулися, бо від них слова почули, що воскрес Господь, даруючи світу велику милість.
Прокимен, глас 2: Воскресни, Боже, суди землю, бо Ти успадкував усі народи.
Стих: Господи Боже мій, на Тебе надіюся, спаси мене.
Канон Тріоді на 8, глас 2. Творіння преподоб­ного Андрія Критського.
Пісня 1 Ірмос: Мойсея пісню сприйнявши, взивай, душе:* поміч­ник й покровитель на спасіння був мені;* Він мій Бог, і Його про­славлю я.
Хай тішиться Сіон, нехай радіє небо,  бо воскрес Христос,* воздвигши мертвих, що у піснях оспівують:  Ти - Бог наш, тим то й прославляємо Тебе.
У плащаницю, Христе, Йосиф тіло Твоє обгорнув, у гробі новому, о Спасе, положив Тебе; а Ти померлих воскресив як Бог.
Рано вранці, бачили жінки Христа і до божественних учеників так кликали: воістину Христос воскрес, прийдіте разом воспоєм Його.
Слава... Всесвята Тройце, Божество єдине, Односте безпочаткова,* Отче, і Сину, Душе Божий, світ спасай;* Ти - Бог наш, тим то й прославляємо Тебе.
І нині... Прадавню клятву знявши, Ти, о Чистая,* в утробі Твоїй виростила нам Благословеніє,* зродивши Немов­ля, що Богом є, хоча і носить плоть.
Пісня 3 Ірмос: Неплідний розум плодоносним учини мій, Боже,* дібр Творче й блага Насадителю, за милосердієм Твоїм.
Коли Ти воскрес, Христе, сокрушилися засуви, врата аду і кайдани смерти розірвалися від страху держави Твоєї.
Богоприємниче Йосифе, гряди, стань з нами і взи­вай: воскрес Ісус Визволитель, що воздвиг Адама Своїм милосердям.
Нехай радуються з нами дванадцять учеників, - з мироносицями-жінками і Йосифом, і з іншими учениками й ученицями Христовими.
Слава... З Отцем - і Сину, й Духу істини, єдиному Єству поклоняюся й оспівую, Особи розділяючи, а Єство з'єднуючи.
І нині... Блаженна Ти, Чиста, суща з кореня Ієсеєвого, з якого ж зростила заради нас жезл і квітку - Христа плоттю.
Пісня 4 Ірмос: Дівственне Твоє різдво, пророк, передбачив­ши, проповідуючи, взивав: про явлення Твоє почув і убояв­ся, бо від півдня, з гори святої, вкритої зеленню, прийшов Ти, Христе.
Хрестом полонив Ти черево аду, і воскресив мертвих, і смерти зруйнував муки; тому ми, що від Адама, поклоняє­мось і оспівуємо погребення Твоє і воскресіння, Христе.
Ти виголосив, Благий, мироносицям, коли воскрес із мертвих: радуйтеся, і апостолів сповістіть про Моє воскресіння; розірви кайдани безлічі моїх гріхів, бо Ти можеш творити, що хочеш.
Йосифа благообразного, ревнителя благочестя, радника й ученика, вшануймо разом з мироносиця­ми й апостолами: взиваючи з ними і з вірою оспівую­чи Спасове світлоносне воскресіння.
Слава... Вічного Божества нероздільну славу хто може ви­словити? Єдина бо єством, будучи Тройцею, оспіву­ється безначальна, з'єднана як Єдиниця, в Тройці прославляється простими Іпостасями.
І нині... Ти, Мати Діво, породила Того, Хто безмужно все­лився в утробу Твою; безперестанно благай Його як Богородиця розірвати кайдани безлічі моїх гріхів, бо Ти можеш допомогти, кому хочеш.
Пісня 5 Ірмос:  Морок душі моєї, Спасе мій, Ти розігнав, світлом заповідей Твоїх осяй мене як єдиний Цар миру.
Де твоє, смерте, жало? Де твоя, аде, перемога? Нехай взиває Адам: сокрушив тебе оживленням Той, Хто воскресив мертвих.
Мироносиці-жінки, досягнувши Твого гробу, що оживив тих, хто унизу, почули голос: воскрес Хрис­тос.
Благочестивих мироносиць пам'ять святкуючи, і всіх учеників Твоїх, у світлоносному Твоєму воск­ресінні оспівуємо Тебе, Христе.
Благообразного всі вшануймо достойно, бо він тіло Господнє з древа зняв і поховав вірно.
Слава... Тобі, Богу - Отцю, і Сину, і Святому Духу поклоня­юся, трьом Іпостасям, і вірую Єдиному і Трьом, істо­тою єдиним.
І нині... Тебе, що безсіменно народила надприродно Того, Хто оновив єство, Христа єдиного Владику, оспівує­мо, вірні.
Пісня 6 Ірмос: У глибині гріховній перебуваю я, Спасе, і в безодні житейській бурею охоплений; але, як Йону від звіра, і мене від пристрастей визволи і спаси мене.
Мертвим став ад, дерзайте земнородні, Христос бо, розіп'явшись на древі, кинув на нього зброю, і він лежить мертвим; те, що мало, втратило і полонилося.
Жони-мироносиці, чому поспішаєте й далі? Для чого Живому приносите миро? Воскрес Христос, як і провістив, нехай припиняться ваші сльози і перейдуть у радість.
Плащаницею обгорнув Тебе Йосиф благообразний, у гробі поклав; миропомазав же зруйнований храм тіла Твого, привалив камінь великий до гробу.
Господь воскрес, полонив ворога і ув'язнених всіх, визволивши, вивів, і первозданного Адама підняв як милосердний Бог і Чоловіколюбець.
Слава... Тройцю в Одиниці оспіваймо, вірні, з Сином Отця славлячи, і Духа, єдиносущного Сину, і сущого в Отці безначального і присносущного Бога.
І нині... У лоні зачала Ти, Чиста, нетлінне Гроно, як лоза; з Неї ж струмені безсмертя, як вино, виточує нам жит­тя вічне.
Пісня 7 Ірмос: Херувимам уподібнюючись, юнаки в печі, радіючи, взивали: благословенний Ти, Боже, що істиною і судом навів усе це на нас гріхів ради наших, оспіваний і препрославлений по всі віки.
Ти як Чоловіколюбець, бажаючи спасти від омани всіх, кого створив, перетерпів розп'яття на хресті, щоб похований пристрастями образ оновити плоттю Тво­єю, Спасе, і ад зруйнував, воскресив і померлих з Собою.
На хрест піднятий, Ти всіх закликав до Себе, Щед­рий, як і обіцяв, Благий, бо воістину заради гріхів наших усі ці страждання благозволив перетерпіти, тому і розбійнику Ти відкрив врата раю, Спасе.
Ти храм зруйнований тілесний воздвиг триденно із гробу, як і обіцяв Ти, Благий, щоб воістину показа­ти славу Твою, яку нам виточуєш через віру; кайда­ни розірвав, якими ад тримав колись закованих.
Слава... З Отцем славимо Сина, і Духа Святого, взиваючи безперестанним гласом: Тройці єдина Істото, поми­луй, спаси всіх; у трьох Особах Одинице, ущедри нас, препрославлений Боже повіки.
І нині... В утробі Твоїй, Пречиста, як Ти вмістила Немов­ля, від Якого тремтять як від Бога всі сили ангельсь­кі? Тільки з волі Своєї, як Сам знає, вселився, бажа­ючи спасти всіх від Адама земнородних, знявши з Адама ту клятву, що через гірку поживу.
Пісня 8 Ірмос: В купині на Синайській горі чудо Мойсея, що ко­лись прообразувало Діву, оспівуйте, благословляйте і про­славляйте по всі віки.
Сонячна зоря сховалася від страху страждань Хри­стових, і воскресли мертві, і гори розколювались, і земля коливалась, і ад спустошився.
В печі перебуваючи колись, преблаженні юнаки, піднімаючи руки, прообразували, Благий, Твій пречесний хрест, яким Ти знищив ворожу силу, Христе.
Воістину Христос воскрес, переміг ад, умерт­вив змія, визволив Адама, потряс глибини землі; чому не віруєте й далі, вороги і злочинці?
Благословимо Отця, і Сина, і Святого Духа Госпо­да. З Отцем Сина, і Духа Святого, Святу Тройцю в єдиному Божестві прославляємо, взиваючи: свят, свят, свят єси повіки.
І нині: В лоні Твоїм, Чиста, присножиттєвий хліб, змішаний незмішано змішанням нашим, поро­дила Ти істинно єдиного Христа Бога у двох приро­дах.
Хвалимо, благословляємо, поклоняємось Господу...
Пісня 9 Ірмос: Надприродно плоттю зачала Ти в лоні від Отця безлітне сяюче Слово; у піснях невмовкних Тебе величаємо, вірні.
Розбійник на хресті, упізнав у Тобі Бога; Ти вчинив його раю спадкоємцем, бо взивав: по­м'яни мене, Всесильний Спасе.
Слава Тобі, Христе Спасе, що виточив життя, і світ­ло засвітив сущим у темряві невідання, і всю землю просвітив воскресінням Твоїм.
Благообразний радник Йосиф нехай оспівується з мироносицями і божественними апостолами як про­повідник воскресіння Христового.
Йосифа дивного прославимо, вірні, разом з Никодимом і вірними мироносицями, взиваючи: воісти­ну воскрес Господь.
Слава... Безначальний Отче, нестворений Сину, співпрестольний і Душе Святий, єдині ці Троє єством, і Троє Особами, єдиний Боже істинний.
І нині... Нехай веселиться Єсей, нехай радіє і Давид: ось бо Діва Богорощений Жезл виростила, Квітку присножиттєву - Христа.
На Хвалитних стихири воскресні 4, глас 2.
Стих: Учинити над ними суд написаний. Слава ця буде всім преподобним Його.
Всяке дихання, і все творіння прославляє Тебе, Гос­поди, бо Ти хрестом смерть знищив, щоб явити лю­дям Твоє воскресіння з мертвих як єдиний Чоловіколюбець.
Стих: Хваліть Бога в святих Його, хваліть Його в утвердженні сили Його.
Нехай скажуть невірні, як воїни, що стерегли Царя, не встерегли Його. Чому камінь не вберіг Каменя життя? Або нехай віддадуть Похованого, або Тому, Хто воскрес, нехай поклоняться, з нами промовляючи: слава багатству милосердя Твого, Спасе наш, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Радуйтеся, люди, і веселіться. Ангел, сидячи на камені гробу, благовістив нам, промовивши: Христос Спаситель світу воскрес із мертвих і все пахощами наповнив; радуйтеся, люди, і веселіться.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Ангел перед зачаттям Твоїм, Господи, приніс Благо­датній "радуйся". Ангел і камінь від Твого славного гробу під час воскресіння Твого відвалив. Той бо сло­во радости замість печали провістив, а цей Владику Життєдавця замість смерти нам проповідав. Тому взи­ваємо до Тебе: Благодійнику всіх, Господи, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Жінки зі сльозами миро на гріб Твій вилили, і уста їхні радістю наповнилися, коли вони говорили: воск­рес Господь.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Нехай хвалять народи і люди Христа Бога нашого, Який добровільно задля нас хрест перетерпів і три дні в аді перебував, і нехай поклоняться Його воск­ресінню з мертвих, через яке просвітилися всього світу кінці.
Слава: 3 миром прийшли жони з Марією і не розуміли, як їм виконати бажання; виявилося, що камінь відвалений, і божественний юнак, заспокоївши смуток душ їхніх, промовив: воскрес Господь Ісус. Тому сповістіть проповідників, Його учеників, ідіть у Галилею, і побачите Його воскреслим із мертвих, як Життєдавця і Господа.
І нині... Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар