четвер, 16 липня 2015 р.

У Києві відкрили виставку приурочену митрополиту Андрею Щептицькому

Сьогодні, 15 липня 2015 р., о 16:00 год., в Музеї історії міста Києва, відбулося урочисте відкриття виставки, приуроченої 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

IMG_3210
На презентацію виставки прибув Блаженніший Любомир (Гузар) – наступник великого митрополита. Звертаючись до присутніх, архиєпископ-емерит подякував організаторам за труд, яким спричинилися до проведення такого заходу в Києві: «Ми є присутні на виставці, де зібрано багато експонатів пов’язаних з життям Андрея Шептицького, тут митрополит говорить про себе самого… Моїм бажанням є, щоб якнайбільше киян та гостей столиці, відвідали цю виставку та послухали, що до них промовляє сам митрополит» – зазначив Блаженніший Любомир.

У відкритті заходу взяли участь: Старостенко Ганна Вікторівна, заступник голови Київської міської державної адміністрації, Лариса Булавіна, директор Музею історії міста Києва, Дмитро Степовик, український мистецтвознавець та автор багатьох праць присвячених Андрею Шептицькому, а також протоієрей Василь Чудійович, віце-канцлер Київської архиєпархіїі та ієромонах Севастьян Дмитрук, директор музею сакрального мистецтва Львівської архиєпархії ім. Антона Петрушевича, який і презентував виставку.
Оповідаючи учасникам заходу, про постать Слуги Божого митрополита Андрея, о. Севастіян наголосив, що люди, які особисто були знайомі з митрополитом, говорили про нього, як про святу людину, тому і збирали чисельні твори, пов’язані з життям Андрея Шептицького, які сьогодні маємо нагоду бачити та подивляти.
Серед багатьох представлених експонатів, є особисті речі митрополита, а це зокрема; ризи, книги, печатка, посуд з гербом роду Шептицьких, а також роботи художників, котрим у розвитку таланту, особисто помагав митрополит.
Як раніше повідомляли: Основна мета заходу – вшанування великого Церковного мужа митрополита Андрея Шептицького, який своїм життям причинився до духовного та культурного росту України та зробив неоціненний вклад у зростання національної свідомості українського народу. «Для нас він – пастир, богослов, вихователь, проповідник, святитель, будівничий, меценат, дипломат та святий учитель віри. Перелік зробленого ним ніколи не буде вичерпним» – йдеться в Пастирському посланні Глави УГКЦ «Нехай Божа мудрість поведе нас!», виданому з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького.
Нагадаємо: Виставка триватиме 15 липня по 20 серпня 2015 року. Ознайомитись з творами Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, можна в Музеї історії міста Києва, що по вул. Б.Хмельницького, 7 (станція метро Театральна).

Немає коментарів:

Дописати коментар