вівторок, 9 жовтня 2012 р.

Канон св.Івану Богослову

Канон св.Івану Богослову
Пісня 1. Ірмос: Як по суші пройшов Ізраїль,* по безодні стопами,* бачачи, як гонитель фараон потопляється, взивав:* «Пісню перемоги Богом співаймо».
Приспів: Святий апостоле і євангелисте Іване Богослове, моли Бога за нас.
1. Просвітившись думкою, ти до глибини божественних таємниць прозирнув і про надвічне народження виразно сказав нам, Богослове, виголошуючи: «Споконвіку було Слово Боже».
2. Пригнічені безліччю зла й пристрастей та скорбот і лютих напастей, ми з вірою вдаємося до тебе, Богослове, будь допомогою слугам твоїм.
3. Люті пристрасти душ наших вилікувавши, як лікар славетний, мудрий апостоле, охорони нас од засудження навіки.
Пісня 3. Ірмос: Нема святого, як Ти, Господи Боже мій,* що возніс ріг вірних Твоїх, благий,* і утвердив нас* на камені ісповідання Твого.
1. Розумом світлим і чистим бесідуючи, прехвальний Богослове, з Словом, ти довідавсь ясно від Нього про тайни, що невимовні словом, і весь світ просвітив.
2. Визволи мене, прехвальний апостоле, від лютих кайданів гріха, зв'язавши мене любов'ю Владики й Бога, що Його ти щиро полюбив і Богословом Його наречений був.
3. Дано тебе нам, Богослове, як заступника, й посередника, й визволителя, і до Бога молитвеника, і чудотворця, і джерело зцілення, тим-то тебе й шануємо.
Пісня 4: Ірмос: Христос моя сила – Бог і Господь;* чесна церква богопристойно співає, взиваючи;* від помислу чистого* у Господі празнуючи. 
1. Каплями слова ти, славний апостоле, увесь світ напоїв і скаламучену воду безбожности висушив преславно. Тим-то тебе ми шануємо. 
2. Міццю підпережи й силою, премудрий апостоле, розслаблену всякими недугами через нечистих ворогів душу мою, коли я припадаю до захисту твого. 
3. Бувши храмом божественного Духа, молитвами твоїми створи, Богослове, Божими храмами тих, що зібралися з вірою в святому храмі твойому.
Пісня 5. Ірмос: Божим світлом Твоїм, Благий,* озори, молюся, душі тих, що зарання в любові звертаються до Тебе,* щоб пізнати Тебе, Слове Божий,* істинного Бога, що викликає з темряви гріховної.
1. Явився ти, як розум небесний, Богослове, і, з ласки Духа святого, був увесь, як світло, був-бо ти близький до джерела світла і, бачучи Його чистими очима, освячений був.
2. Розумом чистим і святими вустами, богонатхненний апостоле, свою євангелію благовістив ти й спасіння всім вірним показав.
3. Коли жив ти з Христом у дитинстві, обраний був Ним, як орган благодати, і навчився істинної віри в Бога й слави Святої Трійці.
Пісня 6. Ірмос: Житейське море, схвильоване бурею напастей, бачачи,* і до тихого пристановища Твого прибігши,* кличу до Тебе:* «Возведи від тління життя моє, Многомилостивий».
1. Ісус, Бог мій і Господь, бачучи твою чистоту й звершену святість, прийняв тебе, як брата, Богослове.
2. Велике й божественне сяйво твого богослов'я весь світ просвітило, славний апостоле, і світлом потрійного Сонця осяяло.
3. Істинно богословський язик твій, апостоле Богослове, був ніби пером скорописця, що добре пише про розуміння істини й найновіший закон на скрижалях наших сердець.
Пісня 7. Ірмос: Росодайною ото вчинив ангел піч* для преподобних отроків,* а веління Боже, що халдеїв опаляло,* приневолило мучителя кликати:* «Благословен єси, Боже отців наших». 
1. Промінням божественним осяяний, ти ясно благовістив про Духа Святого, що виходить із безпочаткового Отця й пробуває в Синові нерозлучно, як Єдиносущний.
2. Тебе, прехвальний, обрало за оселю Собі, Сонце правди, препрославлений Христос, що спорядив Тебе, як небо завжди рухоме, і твоїм язиком богословським проповідується, улюблений апостоле. 
3. Прославимо грім, що по всіх краях прогримів, Богослова. Бо ним усяку славу земну справедливо знищено, а прославляється Творець усього, Христос.
Пісня 8. Ірмос: Із полум’я преподобним Ти росу виточив* і жертву праведного водою спалив,* бо все твориш, Христе, як тільки захочеш.* Тебе превозносимо на всі віки. 
1. Ти був, як блискавка, для всесвіту світлом ясним, чистотою невинности й догматами віри світ освітлюючи, улюблений Христом-Богом апостоле. 
2. Тіло, душу й розум очистивши, ти благовіствував небесну Христову Євангелію і, пробуваючи нині з янголами на небі, взиваєш: «Усі творіння Господні, прославляйте Господа». 
3. Ти був, як стовп світлий, як оздоблення божественне, в небесному храмі, і як престіл побожности й оселя мудрости, і як орган богослов'я, співаючи: «Всі творіння Господні, прославляйте Господа».
Пісня 9. Ірмос: Бога людям неможливо видіти,* на нього й чини ангельські не сміють дивитись,* а через Тебе, Всечиста, з’явилося людям Слово воплочене.* Його величаючи з небесним воїнством, Тебе ублажаємо.
1. Нині не в гадках, а справді поток насолоди бачити сподобився ти, і річку спокою, і джерело безсмертя; із нього нині ти маєш насолоду божественну.
2. Ти просив Христа, щоб прийняв тебе на земний престіл, а Він дарує тобі груди Свої. Схилившись на них, Богослове, ти забагатів певним постійним престолом, красо апостолів. 
3. Безбожність поганську загасив ти, мудрий, повідавши, що споконвіку було Слово, і було Слово у Бога, й істинно Богом було Слово, що через Нього все сталося, видиме й невидиме.
(Текст за київською Минеєю 1927 р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар