суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя про самарянку



На утрені
Сідальний, глас 4: Поглянувши на вхід до гробу, і на сяйво ангельське дивитися не в силі, мироносиці з трепетом дивувалися, промовляючи: невже вкрадено Того, Хто розбійникові рай відкрив? Невже не воскрес Той, Хто й перед стражданнями воскресіння проповідував? Воістину воскрес Христос Бог, подаючи сущим у аді життя і воскресіння.
Стих: Воскресни, Господи, Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Воскрес Ти як безсмертний із гробу, Спасе, воскресив із Собою світ Твій силою Твоєю, Христе Боже наш, сокрушив Ти силою смерти владу, показав Ти, милостивий, воскресіння всім. Тому Тебе славимо, єдиний Чоловіколюбче.
Слава: і нині: Від початку віку утаємнене і для ангелів невідоме таїнство, через Тебе, Богородице, сущим на землі явився Бог, що в незлитному з'єднанні втілений, і хрест заради нас добровільно прийняв, тим же воскресив первозданного, спас від смерти душі наші.

Інший сідальний, глас 4: Сідальний самарянки, глас 4: Нехай радіє небо, нехай веселиться земля, бо Христос явився від Діви як людина, визволячи з тління Своєю смертю весь рід людський; чудесами засяяв самарянці, яка води просила, подає джерело зцілень, як Єдиний Безсмертний.
Слава: і нині, глас 4: Премудрости подателю і Владико, в переполовення свята Ти сів у храмі і навчав усіх, кажучи: грядіть, спраглі, пийте воду, яку Я нині подаю: нею ж як життям від Бога і їжею насолоджуйтеся, люди всі.
Іпакой, глас 4: Мироносиці, що раніше прийшли, апостолам проповідували про Твоє, Христе, преславне воскресіння, - бо воскрес Ти як Бог, подаючи світові велику милість.
Прокимен, глас 4: Воскресни, Господи, поможи нам, і визволи нас імені Твого ради.
Стих: Боже, вухами нашими почули ми, і отці наші сповістили нам.
Канон.Творіння преподобного Йосифа, глас 4.
Пісня 1 Ірмос: Ти уразив Єгипет, і фараона-мучителя потопив у морі, спас через Мойсея від рабства людей, що співали пісню перемоги, бо Ти прославився. Похований встав, Собою воздвиг рід людський; нехай радіє все творіння, і духовні хмари нехай нині явно проливають дощ правди.
Хрест добровільно прийняв Ти плоттю, триденним воскрес із мертвих, адові сховища спустошив Ти, живоначальний Господи, і вивів ув'язнені душі.
Мироносиці, побачивши сяючого ангела, у страху бігли від гробу; Христове ж воскресіння побачивши, поспішили сповістити апостолів.
Ти, що покриваєш небо водами, Господи, будучи Водою життя, подав самарянці, яка просила живу воду, бо вона розуміла Твоє милосердя.
Слава... І нині...: Радуйся, престоле вогненний; радуйся, світильниче всезлатий; радуйся, світла хмаро; радуйся, палато Слова, і духовна трапезо, Яка хліб життя - Христа - достойно носила.
Пісня З Ірмос: Утвердилося серце моє в Господі, що дає молитву тому, хто молиться, бо лук сильних ослабнув, немічні ж підперезалися силою.
Добровільно на древі розіп'явся Ти, Слове, і, побачивши, розпалося каміння, і все творіння тремтіло, і мертві з гробів, як від сну, вставали.
Душею Ти прийшов до аду, Слове, всі душі праведних, побачивши, від вічних кайданів звільнялися, оспівуючи Твою незбагненну силу.
Чому дивуєтесь? Чого ви шукаєте Владику у гробі з миром, жони? Він воскрес, і світ воскресив із Собою, - сповіщав мироносиць сяючий ангел.
Будучи Життям, Господи, і Джерелом безсмертя, сів Ти біля джерела, Щедрий, і дав воду премудросте самарянці, яка просила й оспівувала Тебе.
Слава...І нині...: Невимовно зачала в утробі Твоїй усіх Бога, Діво Мати, вище розуму і слова народила Ти, перебуваючи Дівою, як до народження, Богоневісто.
Пісня 4 Ірмос: Почув, Боже, голос Твій, і убоявся, побачив діла Твої і вжахнувся, Господи: бо Твоїм хвалінням наповнилася земля.
Небеса нехай веселяться, нехай святкує все творіння, воскрес Господь, і явився всім премудрим апостолам Своїм. Пожерта була, смерте, твоя сила, коли Христос помер; мертві вийшли з гробів, як із чертогів, після Його воскресіння.
Чому ридаєте, о жони? Чого з миром шукаєте Безсмертного? Він воскрес, як сказав, - промовив до мироносиць ангел.
Самарянці, яка просила, подав Ти воду, Господи, відання сили Твоєї; тому не буде мати спраги повіки, прославляючи Тебе.
Слава...І нині...: Неопалимою купиною побачив Тебе колись законоположник Мойсей, Даниїл же гору святу передбачив, єдина Діво Мати Владичице.
Пісня 5 Ірмос: Засяй мені, Господи, світло Твоїх повелінь, бо до Тебе зранку взиває дух мій і оспівує Тебе, бо Ти є Бог наш, і до Тебе прибігаю, Царю миру.
Гробу Твого зранку досягли мироносиці, побачили сяючого юнака і вжахнулися, пізнавши Твоє воскресіння, Христе.
Смерть умертвилася, ад полонився, сущі в кайданах визволилися Твоїм воскресінням; радіймо і руками заплещімо, радістю святкуючи.
Апостоли, веселіться, ангели, торжествуйте, всі земнородні, радійте: Господь воскрес, тління знищено, і печаль зникла, і радіє Адам.
Будучи Джерелом життя, Господи, воду прощення і розуміння дарував Ти самарянці - жінці, що колись просила; тому оспівуємо невимовне милосердя Твоє.
Слава...І нині...: Тебе, двері непрохідні, і поле неоране, і ковчег, що носить манну, і ручку, і світильник, і кадило духовного вугілля прославляємо, Чиста.
Пісня 6 Ірмос: Нехай не потопить мене водна буря, не покриє мене глибина, бо вкинутий я у глибину морську зла серця мого; тому, як Йона, взиваю: нехай вийде із тління зла життя до Тебе, Боже.
На хресті Тебе беззаконні розіп'яли, і списом пробили, Христе, і Йосиф благообразний поховав Тебе в новім гробі: із нього ж у славі воскрес Ти, і воскресив з Собою, Спасе, все творіння, що оспівує силу Твою.
Кайдани і врата аду, Владико, силою сокрушив Ти і воскрес як Бог і, зустрівши жон-мироносиць, сказав їм: радуйтеся; і послав їх сказати ученикам: воскресло Життя, і бачили Його; Він просвічує краї землі.
Чого плачете? Чому носите миро, як смертному, жони? Воскрес Христос, і плащаницю залишив, - взивав тоді сяючий юнак, що явився; ідіть і сповістіть друзів Його про воскресіння.
Ти, Господи, - струмок життя і безодня милости, Блаже, мандруючи, сів біля колодязя клятвеного і до самарянки промовив: дай Мені води напитися, щоб прийняти тобі воду очищення.
Слава...І нині...: Єдину Діву, що народила і утробу нетлінною зберегла, оспівуємо Тебе, Чиста: престіл Господній, і двері, і гору, і духовний світильник, чертог всесвітлий Божий, і явне осінення слави, ковчег же і стамну, і трапезу.
Пісня 7 Ірмос: Не відкинь нас до кінця заради імені Твого, і не руйнуй Завіту Твого, і не позбав нас мцлости Твоєї, Господи, Боже отців наших, оспіваний навіки.
Під час Божественних страждань, Христе Милосердний, з волі Твоєї Ти був приєднаний до беззаконних; і, це побачивши, затряслася земля, і каміння розпалося миттєво всемогутністю Недосяжного, і мертві від віку воскресли.
Зійшовши душею в глибини пекла, Ти вивів силою Своєю всіх ув'язнених, яких прийняла смерть - гіркий мучитель, і які взивали до Тебе: Ісусе Боже, слава страшному Твоєму провидінню.
Чого ви шукаєте між мертвими Того, Хто живе повіки? Він воскрес, як сказав: ось, бачите пусті пелени, порожній гріб, - промовив до мироносиць юнак, який явився, - швидко йдіть і скажіть апостолам.
Ти є вода життя, взивала до Христа самарянка: напої мене, Слове, завжди спраглу Твоєю Божественною благодаттю, щоб мене більше не обіймала спека невідання, Ісусе Господи, але щоб я проповідувала велич Божу.
Слава...І нині...: Після страшного Різдва Ти збереглася чистою Дівою, Пресвята Богородице; тому всі ангельські чини і всі племена людські оспівують Тебе невмовкними голосами, чисте вмістилище Невмістимого.
Пісня 8 Ірмос: Все, Владико, премудрістю створив єси, ще ж і землі утвердив Ти дно, як знаєш, поклавши основу на водах безмірних; тому всі, оспівуючи, взиваємо: благословляйте, діла Господні, безперестанно Господа.
Смерть перетерпів добровільно, єдиний Безсмертний, ад полонив, врата мідні знищив, Царю Небесний, і звільнив Ти ув'язнених там від віку, що безперестанно оспівують державу Твоєї благости.
Вознісся Ти, Довготерпеливий, волею на древо, і каміння розпалося, і сонце погасло, і завіса церковна роздерлася, і затремтів всеосміяний ад, і всі ув'язнені вийшли. Явився Ти, Господи, тим, що сидять у темряві, Світло невечірнє і життя всіх. Тому, коли побачив тебе собор праведних, Слове, звеселився і взивав: прийшов Ти, щоб від кайданів звільнити всіх, що оспівують державу Твою.
Біля джерела сів Ти у час шостий, Спасе, і самарянці дав Ти живу воду, і воду розуму заради багатства милосердя. З нею ж усі взиваємо, оспівуючи: благословляйте, діла Господні, безперестанно Господа.
Благословімо Отця, і Сина, і Святого Духа — Господа: Отця безначального, Сина співбезначального, і Духа Святого оспівуємо, Єдиного Бога у Трьох, незлитного, нерозсіченого, Творця всього, єдиносильну державу, самовладну, і взиваємо: благословляйте, діла Господні, безперестанно Господа.
І нині...: Вугіллям очищається Ісая, передрікаючи розумне Вугілля, Яке втілюється з Тебе, Діво, понад розум, Яке спалює всі древні гріхи людей, і обожує наше єство, заради милосердя, Всенепорочна.
Пісня 9 Ірмос: Сотворив державу силою Твоєю, скинув бо сильних з престолів, і возніс смиренних Бог Ізраїлів, їх же відвідав Схід з висоти, і направив нас на путь миру.
Бачили життя всіх - Христа - розіп'ятим волею на древі; і, це побачивши, земля затряслася, і тіла багатьох померлих святих воскресли явно, і кайдано-хранительниця аду похитнулася.
Величним із гробу, як жених із чертогу, вийшов Ти, що зруйнував муки смерти, Христе, і засуви аду сокрушив силою Божественною, і воскресінням Твоїм просвітив світ світлом розуму.
Нині всі зберімо духовні собори, і взиваймо: Господь воскрес! Нехай радіє земля, нехай веселиться небо, нехай хмари проливають воду правди нам, що радісно святкуємо і Христа оспівуємо.
Життя живих, джерело блага - Господь, щедро виточуючи воду вчення, взиває до жінки: дай мені напитися води, і Я дам тобі воду, що висушить джерело гріхів твоїх.
Слава...І нині...: Будучи оселею Світла, Чиста, просвіти очі душі моєї, затьмарені багатьма підступами ворожими, і сподоби побачити ясно Світло, що з Тебе засяяло вище розуму, чистим серцем.

На Хвалитних стихири воскресні, глас 4.
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Всесильний Господи, Ти хрест і смерть перетерпів і воскрес із мертвих, славимо Твоє воскресіння.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
Хрестом Твоїм, Христе, Ти визволив нас од давнього прокляття і смертю Твоєю диявола, що мучив нашу природу, переміг, а воскресінням Твоїм наповнив усе радістю; тому взиваємо до Тебе: Ти, що воскрес із мертвих, Господи, слава Тобі.
Стих:Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Твоїм хрестом, Христе Спасе, настави нас на істину Твою і визволи нас із тенет ворожих; Ти, що воскрес із мертвих, воскреси нас, що впали у гріх, простягни руку Твою, Чоловіколюбче Господи, молитвами святих Твоїх.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Не відділившись від лона Отця Твого, Ти, Єдинородне Слово Боже, з чоловіколюбства на землю прийшов, незмінно став людиною, хрест і смерть перетерпів тілом, не постраждавши Божеством; воскресінням же з мертвих подав безсмертя родові людському як єдиний Всесильний.
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Інші самогласні самарянки, глас 3: Нехай світло радіють нині небо і земля, бо Христос явився втіленим як людина, щоб Адама визволити від первородного прокляття; дивуючи чудесами, прийшов до Самарії, розмовляв з жінкою, просячи води, Той, Хто хмари водою напоює. Тому, всі вірні, поклонімося Тому, Хто добровільно заради нас Себе принизив у благосердій раді.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Так говорить Господь самарянці: якби ти знала дар Божий, і Хто говорить з тобою: дай Мені пити, то ти б просила у Нього, і дав би тобі пити, щоб ти не мала спраги повіки, - говорить Господь.
Слава... глас той самий: Ісус, Спас наш, Джерело життєначала, прийшов до джерела патріарха Якова; просячи у жінки-самарянки води пити, Він пояснив причину неспілкування юдеїв з самарянами; мудрий Будівничий приводить її солодкими словами до прохання вічної води, яку прийнявши, всіх сповістила, кажучи: прийдіть і побачите Серцевідця і Бога, що прийшов плоттю, щоб спасти людину.
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар