пʼятницю, 24 грудня 2021 р.

На утрені передсвяття Різдва Христового

 На утрені


Після 1-ї катизми сідальний, глас 6.

Пророчі слова нині сповнилися: Бог бо наш ранком невимовно народжується від Діви Марії, що перебуває, як і до народження, Дівою. Збираються волхви принести дари, грають на сопілках пастирі; заспіваймо і ми: Дівою народжений Господи, слава Тобі.

Слава: і нині,той самий.

Після 2-ї катизми сідальний, глас 8.

До пастирів, що на сопілках грали і співали пісні, воїнство ангелів промовляло: перестаньте співати і грати на сопілках ви, старійшини тих, що пасуть отари, взивайте: народився Христос Господь, що благозволив як Бог спасти рід людський.

Слава: і нині, 
той самий.

Після Полієлею співаємо Величання:

Величаємо тебе, Життєдавче Христе,* що задля нас у тілі нині народився* від непорочної і пречистої Діви Марії.

Стих: Відкуплення послав Господь народові своєму.

Стих: Я його поставлю первородним, найвищим над царями землі.

Стих: Йому поклоняться всі царі землі.

Стих: Господь сказав мені: Ти Син мій, я сьогодні народив тебе.

Стих: Він буде мене взивати: Ти мій Батько.

Слава і нині:

Алилуя, алилуя, алилуя: Слава тобі, Боже! (3 р.).

 

Канон передсвята, глас 2

Пісня 1

Ірмос: У глибині знищила колись фараонове все воїнство потужна сила, а втілене Слово всезлобних гріх загладило. Препрославлений Господь, славно бо прославився.

Записався Ти за повелінням кесаревим, бажаючи, Всецарю, написати в книзі людину; дивно до Своїх прийшов Ти — люто вигнаного з раю на небо покликати.

Вифлеєме, прийми Христа, до тебе бо Втілений приходить, рай відкриваючи мені; готуйся, вертепе, побачиш Невмістимого, Який славно вміщається в тобі заради багатства милосердя нині зубожілого.

Народитися гряде Христос, дивне відродження сущим від Адама як Бог дарує. Радій, пустеле неплідна, все єство земнородних: іде Владика створити тебе багатодітною.

Богородичний: Будучи умертвленими в саду древом пізнання; древом Життя до життя закликаємося, вірні, Тобою, Чиста Богородице, народженим незбагненно Христом Богом; Йому ж сміливо молися, щоб спастися душам нашим.

Пісня 3

Ірмос: Процвіла пустеля, як квітка, Господи, неплідна церква язичницька через пришестя Твоє, в ній же утвердилося моє серце.

Визволяючи мене від кайданів зла, Господи, приходиш Ти, Чоловіколюбче, сповитися пеленами як Немовля: поклоняюся Твоєму Божественному приниженню.

Гряде, Діво, народитися від Тебе в літо Той, що безлітно засяяв від Отця, щоб визволити нас від багатолітніх пристрастей душ наших.

Шукаючи мене, заблудлого через гріхопадіння, Ти у вертепі, як на небі, створив оселю, оселі благоуготовлюючи нам на небі, щедрий і многомилостивий.

Богородичний: Марію, Пречисту Богородицю, оспіваймо як заступницю спасіння, богомудрі, і взивайте: нема чистих, як Ти, Пречиста, і нема непорочних більше за Тебе, Владичице.

Пісня 4

Ірмос: Прийшов єси не заступник і не ангел, а Господь, від Діви втілений, і спас єси  всього мене чоловіка; тому до Тебе взиваю: слава силі Твоїй, Господи.

Нині все творіння відкидає старіння, бачачи Тебе, Сотворителя, Немовлям, що оновлює його і приводить до первозданної краси.

Дивувалися преславному Різдву волхви, приведені божественною зіркою, побачивши Сонце, що сходило з дівственої хмари, і принесли Йому дари.

Ось приходить Діва як Агниця, носячи в утробі Агнця, що бере на Себе гріхи світу; нехай радіє творіння, святкуючи.

Слова пророків, що провіщали пришестя Христове, нині збулися для нашого спасіння; бо Він прийшов просвітити тих, що у темряві бідували.

Богородичний: Ти, Всехвальна, була вищою за ангелів, народивши Отчої ради Великого Ангела, Який став Людиною заради великого милосердя як Чоловіколюбець.

Пісня 5

Ірмос: Посередником між Богом і людьми став Ти, Христе Боже, бо через Тебе, Владико, до світлоначальника Отця Твого від темряви незнання доступ маємо.

Люди, що колись у темряві сиділи, нехай побачать сяюче Світло невечірнє: про Нього ж зірка в давнину сповістила царям із Персії, що вогню поклонялися.

В малий вертеп поспішає ввійти Великий Цар, щоб піднести мене, приниженого, і зубожілого збагатити багатством, Пребожественний.

Нині від Якова, як прорік Валаам, народжується Христос, щоб володіти народами, і піднести благодаттю Царство Його, яке перебуває вічно.

Богородичний: Із Тебе Життя засяяло світу, Богородице; Він закликає до життя вічного тих, якими раніше володіла смерть, що взивають: іншого, крім Тебе, Бога не знаємо.

Пісня 6

Ірмос: У безодні гріховній потопаючи, благаю незбагненну безодню милосердя Твого: від тління, Боже, мене відведи.

У дивному образі Христос до Своїх приходить: очистьмо себе від гріха і приймім Його, що живе в лагідних душах.

Ніяк ти не будеш, Вифлеєме, найменшим градом; бо в тобі народжується Цар і Господь, щоб пасти людей благодатно.

Як приймає малий вертеп Тебе, Якого не вміщає світ, незбагненно? Як побачать Тебе Немовлям, безначального з Отцем?

Богородичний: Таємниче навчалися всі пророки Твоєму, Пречиста, Різдву, духовно прообразуючи і майбутнє всім провіщаючи.

Пісня 7

Ірмос: За богопротивним велінням беззаконного мучителя високе полум’я було розпалене, але Христос пролив побожним юнакам росу духовну, бо Він благословенний і препрославлений.

Нехай посилають з неба воду хмари; Той, Хто сидить на хмарах, хмарою — Дівою носиться, гряде засвітити світло невечірнє тим, що раніше стали затьмареними і бідували.

Воїнство божественних ангелів благоуготовляється, щоб оспівати невимовне Господнє сходження; волхви, поспішайте, пастирі, готуйтеся: приходить Христос, Якому належить прийти, очікування народів і визволення.

Що це за дивне і найвеличніше чудо? Як Я носитиму Тебе, що словом носиш усе? Незбагненне Різдво, Сину Мій безначальний, — говорить Пречиста, Христа на руках зі страхом тримаючи.

Богородичний: Ти зцілила ниву смертоносну, народивши безсіменно Життя іпостасне, Діво всенепорочна, Богородице чиста; тому, радіючи, Тебе джерелом безсмертя називаємо.

Пісня 8

Ірмос: Піч вогненна колись у Вавилоні з Божого веління чудеса явила, халдеїв опаляючи, росою покривала вірних, що співали: благословіть, усі діла Господні, Господа.

Висоту воістину невимовного таїнства, що покриває небеса розумом, бачачи, Непорочна, дивувалася і промовляла: престіл небесний, що Тебе тримає, розпалюється, і як, Сину Мій, Я понесу Тебе?

Носиш подобу Отця, Сину Мій; як Ти прийняв подобу раба, зубожівши? Як у яслах безсловесних покладу Тебе, що визволяєш усіх від безсловесности? Оспівую Твою благоутробність.

Радуйся, вся земле, ось Христос наближається до Вифлеєма народитися; море, веселися; сонми пророків, торжествуйте, бачачи нині сповнення ваших слів, і, всі праведні, радуйтеся.

Богородичний: Знаємо Тебе, Богородице, як джерело безсмертної зорі, бо Ти народила Слово безсмертного Отця, що визволяє від смерти всіх, що прославляють Його повіки.

Пісня 9

Ірмос: Безначального Отця Син, Бог і Господь, тіло від Діви прийнявши, нам явився, щоб у темряві сущих просвітити, розсіяних зібрати; тому всехвальну Богородицю величаємо.

Нехай співають, радіючи, усі царства земні, нехай же веселяться всі народи; гори і долини, і пагорби, ріки і моря, і все творіння нехай величає Господа, що народився людям у Вифлеємі, граді Юдейському; зірка показала Тебе волхвам невимовно.

О, чудо преславне! Як буду годувати Тебе, що всіх годує? Як буду носити Тебе, що все носиш? Як же буду повивати пеленами Тебе, що повиваєш усю землю імлою? — взивала Пречиста Владичиця; Її ж безперестанно величаємо.

Богородичний: Як руно, Всенепорочна, дощ небесний зачавши в утробі, народила Того, Хто дає безсмертя нам, що побожно його оспівуємо і Тебе, Всенепорочна, як Богородицю величаємо.

Світильний передсвята.

Той, Хто у світлі живе неприступному і тримає все, заради благоутробности невимовної від Діви народжується і пеленами повивається як Немовля; у вертепі і в яслах безсловесних покладається; поспішаймо прийти до Вифлеєма на поклоніння Йому з волхвами, несучи як дари плоди особливих благих діянь.

Слава: і нині.

Принесімо, вірні, пісні Діві Марії: ось бо Вона гряде у град Вифлеєм народити Христа Спаса. Тому, волхви, з дарами і зіркою ідіть з нами поклонитися; пастирі ж, поспішайте співати з ангелами Народженому: слава Тобі, що возліг у вертепі у яслах!

 

На Хваліте… стихири на 4, глас 6.

Зірка засяяла від Якова у вертепі, прийдімо і ми, передсвято звершуючи, йдімо з волхвами і пастирями, щоб побачити Бога в пеленах, побачмо Діву, що годує молоком. О, дивне видіння! Цар Ізраїлів, Христос, приходить.

Собор ангельський нині вшановує Тебе, світлу і безневісну Матір, радіючи, торжествує Різдво Твоє, Пречиста: радуйся, надіє православних; радуйся, заступнице тих, що Тебе оспівують. Тому промовляємо: благословенний грядущий, Боже наш, слава Тобі.

Світло вийде з кореня Єсеевого від світлої проповіді пророка: бачимо бо Діву, що надприродно народила Паросток улюблений у вертепі, співпрестольний Отцю в вишніх. Люди, промовмо: благословенний грядущий, Боже наш, слава Тобі.

Нині Адам закликається від омани, і від затьмареної супротивника улесливости: Христос бо втілюється із Діви як Людина, Яка оновлює Адама, знімає клятву з двох. Люди, промовмо: благословенний грядущий, Боже наш, слава Тобі.

Слава… глас 8.

Гряди, Вифлеєме, готуй різдвяне; прийди, Йосифе, запишися з Марією; пречесні ясла, богоносні пелени, в яких життя повивається і пута смертні розриває, зв’язуючи людей у нетління; Христос Бог наш.

І нині… глас той самий.

О, блаженна Богоотроковиці утроба, яка стала більшою за духовні небеса; Його, Якого не вміщає небо, Ти тримаєш, у Собі носячи. О, блаженні груди Діви, які годують Того, Який годує все, що дише. Христос в лоні безмежної Діви творить Собі плоть!

 

Тропар, глас 4: Готуйся, Вифлеєме, розкрийся всім, Єдеме, * красуйся, Євфрате, * бо дерево життя в вертепі розквітнуло від Діви. * її лоно раєм мисленним явилось, в якому – божественний сад. * 3 нього, ївши, будемо жити – і не, як Адам, помремо. * Христос раждається, щоб оновити упалий колись образ.

Тексти Передсвяття, окрім величання та тропаря звідси: https://parafia.org.ua/biblioteka/bohosluzhbovi-knyzhky/mineya-svyatkova-chastyna-1/rizdvo-isusa-hrysta/


Немає коментарів:

Дописати коментар