пʼятницю, 14 вересня 2012 р.

Канон на початок літургійного року

Канон, гл. 1
Пісня 1 Ірмос: Заспіваймо, всі вірні, пісню перемоги Христу, що з тяжкої неволі народ Свій визволив і через безодню морську, як по суші, його перевів, бо Він прославився.
Слава Тобі, Боже наш, Слава Тобі
Заспіваймо, всі, пісню перемоги Христу, що з волі Бога Отця від Діви народився й проповідував, що настає рік Господній приємний задля нашого спасіння, бо Він прославився.
Преподобний отче Симеоне, моли Бога за нас
Про твою мудрість, отче Симеоне, довідалися персіани, ефіопляни, індійці, скифи й арабів безліч і прославили Христа, тобою прославленого.
Пресвята Богородице, спаси нас
Вшануймо, вірні, пресвяту Діву Марію, що Христа всьому світові породила й радістю все сповнила, і, як Матір вічного життя, її прославимо.
Пісня 3 Ірмос: Утверди мене, Христе, на непохитному камені заповітів Твоїх і освітлюй мене світлом Лиця Твого, бо нема святішого, як Ти, Чоловіколюбче.
Індикту: Утверди, Господи, родючий виноград, що з любов'ю насадила правиця Твоя, і охороняй, Всемогутній, Церкву Твою святу.
Преподобному: Преподобний отче Симеоне! Скоро залишив ти світ з його спокусами й пильнував чистого побожного життя, за яке й вічного життя сподобився.
Богородиці: Славимо Тебе, як дійсну Божу Матір, пренепорочна, бо через Тебе Сотворитель наш благозволив, як чоловік, прийти до нас.
Пісня 4 Ірмос: Зрозумів я, Всемогутній Господи, Твоє піклування й з острахом прославив Тебе, Спасителю наш.
Індикту: Сподоби, Чоловіколюбче Христе, щоб і почали ми цей рік, і скінчили його, як Тобі, Спасителю, це вгодно.
Преподобному: Не на піску, преблаженний отче, а на твердому камені подвигів твоїх поклав ти підвалину стримання й спорудив стовп непохитний чеснот твоїх.
Богородиці: Прославимо, всі, Богородицю нині, як тверду надію й пристановище душ наших.
Пісня 5 Ірмос: Раніш світанку оспівуємо Тебе, Христе, безпочаткового, як і Отець, і Спасителя душ наших. Подай спокій світові, Чоловіколюбче.
Індикту: Прийшов Ти, Христе безпочатковий, як і Отець, проповідувати визволення поневоленим, пригнобленим дати волю і всім нам— рік приємний.
Преподобному: Всього себе віддав ти Богові, преподобний отче, і ні на сльоту, ні на мороз, ні на спеку не зважав ти, як на стовпі стояв, тому й вічної слави сподобився.
Богородиці: Надію нашу, Пречиста, і наші бажання на Тебе покладаємо; ублагай Сина Твого й Господа, щоб Він милостивий був до нас.
Пісня 6 Ірмос: Пророка Іону з утроби кита визволив Ти, Чоловіколюбче, і мене з безодні гріхів виведи, молюся.
Індикту: Сподоби нас, Владико, з початком року життя, Тобі вгодне, почати.
Преподобному: Тіло своє, Симеоне, угодниче Божий, підняв ти на стовп, як на хрест, тому й здобув собі славу разом з Христом, що задля тебе на хрест зійшов.
Богородиці: Богородице пренепорочна, що Бога породила, визволяй від біди тих, що з вірою Тебе величають.
Пісня 7 Ірмос: Юнаки, у побожності виховані, відкинули злочестивий наказ й не злякалися вогневих страждань, як серед полум'я стояли й співали: «Отців Боже, благословенний Ти».
Індикту: Починаючи новий церковний рік, прославимо голову Церкви, Христа, що святим апостолам обіцяв бути з нею до кінця світу.
Преподобному: Як величний світильник церковний, як ясне сонце наше, преподобний отче Симеоне, промінням своїм ти все освітлюєш і нас навчив співати: «Благословенний Бог отців наших».
Богородиці: Як раби перед Владикою, так і ми на допомогу в молитві ставимо перед Тобою, Христе, Пречисту Матір Твою, щоб від усякої напасти визволив Ти нарід Твій, що співає Тобі: «Отців наших Боже, благословенний Ти».
Пісня 8 Ірмос: Христа-Бога нашого, що спас юнаків із огненної печи і простудив палюче полум'я, співці, оспівуйте й вихваляйте по всі віки.
Індикту: Тобі, Христе-Боже, як Начальникові спасіння, свята Церква Твоя приносить початок року цього, взиваючи: «Оспівуйте, вихваляйте Христа повіки».
Преподобному: Хоч ти, пречесний отче Симеоне, від усяких земних пристрастей визволився, та любов до матери Своєї задовольнив, і коли перед Нею як живою стояв перед її могилою, співаючи: «Господа оспівуйте й вихваляйте Його повіки».
Богородиці: Богородицю й Діву чисту всі ми, православні громади, через усі роки, з початку до кінця їх, оспівуємо, як Божу Матір і спасіння всіх.
Пісня 9 Ірмос: Образ чистих родин Твоїх, Богородице, показав кущ, що горів та не згорав; а ми нині благаємо Тебе: «Загаси Ти піч напастей, що лютують проти нас, щоб повсякчас нам вихваляти Тебе».
Індикту: Слово Боже, й Сило, і Мудросте істинна, що все в Своїй владі маєш і всім премудро керуєш, і нині Новий рік, що настав для рабів Твоїх, допоможи провести в спокої і в доброму ладу.
Преподобному: За те, що ти терпінням своїм пристрасти переміг, преподобний Симеоне богоносче, Христос прийняв тебе й спільником Свого царства зробив; тому й ми піснями тебе шануємо.
Богородиці: Спасителю всіх і Будівниче, Владико й Сотворителю! За молитви пречистої Матери Твоєї спокій світові подай, охороняючи повіки непохитною Церкву Твою святу.
(Текст за київською Минеєю 1927 р.Б)

Немає коментарів:

Дописати коментар