неділю, 30 вересня 2012 р.

Канон свв.Вірі, Надії, Любові та матері їх Софії

Канон свв.Вірі, Надії, Любові та матері їх Софії
Пісня 1. Ірмос: Твоя, Безсмертний, переможна правиця* Боголіпно кріпостю прославилась,* вона бо, як всемогутня, противників знищила,* а Ізраїльтянам у глибині нову путь проклала.
Приспів: Святі мучениці, моліть Бога за нас.
1. Подай, Христе, мені освіту Твоєї надвічної й невимовної премудрости, щоб прославити прекрасних і славних Твоїх мучениць, дітей Св. Софії.
2. Твій плід щасливий, числом рівний Трійці, украшений стражданнями, за Неї подвиг явив, премудра Софіє, Божій премудрості рівноіменна.
3. Тіло й душу чеснотами очистивши, три діви малолітні приведені були до Тебе, як до Жениха духовного, Христе, Віра з Надією й Любов, славні.
Пісня 3. Ірмос: Єдиний, що знаєш людської істоти неміч* і милостиво її образ прийняв,* опояши мене з висоти силою, щоб взивав я до Тебе:* «Святий одушевлений храме непорочної слави Твоєї, Чоловіколюбче».
1. Послухавши голосу Христового, що призиває до безсмертного й безгрішного життя, пішли, уквітчані вінками, діви мучениці, щоб славити Тебе, святий і живий Храме пресвятої слави Твоєї, Чоловіколюбче.
2. Кріпость подав вам Христос, коли, як мучениці, стояли ви на суді, як і обіцяв, і мудрістю богонатхненною сповнив і славними в перемозі показав мученицями, осяяними благодаттю чистоти дівочої.
3. Притупили ви пиху розуму ворожого й гордощі його зневажили, вельми мудро подвиги явивши, і того, що нахвалявся море знищити, струмками мученицької крови своєї потопили.
Пісня 4. Ірмос: Тебе, немов гору, благодаттю Божою захищену,* бичивши прозорливими очима, Авакум провістив,* що від Тебе вийде Святий Ізраїлів* на спасіння наше та оновлення.
1. Утверджені й кріпкі божественною благодаттю, Віра, Надія й Любов погрозу мучителів посоромили, бувши спалені вогнем і до Жениха приведені.
2. Мали силу, озброєні хрестом, святі Віра, Любов і Надія, і твердо стерпіли муки, аж до крови борючись з гріхом.
3. Богородиці: Святіша від святих Богородице всехвальна, надіє народів і спасіння вірних, із Тебе засяяв Визволитель і Життяподавець Господь на спасіння нам, що оспівуємо Тебе.
Пісня 5. Ірмос: Ти, Христе, сяєвом пришестя Твого* і хрестом Твоїм осяяв світу кінці;* просвіти ж світлом Богопізнання Твого* серця тих, що православно Тебе оспівують.
1. Муки тілесних почувань терпеливо взяли на себе, і, виявляючи тайну мудрости Божественної, три діви богоносні посоромили гнобителя, вірою й природою з'єднані.
2. Радіє праматір, бачучи подоланого трьома дівами богомудрими, Надією, Вірою й Любов'ю, дітьми Софії, спокусника, що з раю здавна був вигнав її.
3. Богородиці: Радіють сили небесні, бачучи Тебе; веселяться з ними громади людські, бо з'єднані Народженим Тобою, Діво Богородице, що Його ми достойно шануємо.
Пісня 6. Ірмос: Обняла нас найглибша безодня; нема визволителя;* обчислені ми, наче вівці на заколення;* спаси людей Твоїх, Боже наш, Ти бо сила немічних і оновлення.
1. Осяяні красою чистоти дівочої, мученицькими ранами, украсили себе й вінці з неба достойно одержали від Христа, Життянодавця всещедрого.
2. Привели себе, Владико, Царю всіх, до храму Твого, як скарби дорогі дівоцтва, три мучениці, щоб прилучитися до царства Твого; бо Ти був для них і світ, і радість.
3. Богородиці: Радуються Тобі, Діво Пречиста, праотці роду нашого, одержавши знову через Тебе рай, що його за неслухняність загубили були, Ти-бо чиста й до родин, і після родин.
Пісня 7. Ірмос: Тебе, Богородице, ми, вірні, за піч духовну визнаємо,* бо, як трьох отроків спас Превозносимий,* так мене, цілу людину, в утробі Твоїй оновив* Хвальний отців Бог і Препрославлений.
1. В небесних світлицях, з свічками в руках діви нині з янголами весело втішаються, вічну славу бачучи і взиваючи: «Хвальний Бог отців і преславний».
2. Терпеливо, як юнаки, опір показавши, три діви огонь сміливо перемогли, рівні числом тим, вони, богоносні, рівний розум придбали від хвального Бога отців і преславного.
3. Богородиці: Подаєш Ти, Чиста, прощення провин тим, що з вірою оспівують Тебе, спасаючи від напастей і всякого зла; Тебе-бо нині придбали ми, як Заступницю, Богоневісто, що хвального Бога отців на руках Своїх носила.
Пісня 8. Ірмос: Отроки Ізраїлеві в печі, наче в горні,* ясніше від золота красою побожности засіяли, промовляючи:* «Благословіть, всі творіння, Господа, в піснях* хваліте й прославляйте по всі віки».
1. Діви, осяяні світом божественним, Віра, Надія й Любов, красою побожности ясніше від золота блистіли, взиваючи: «Благословіть, усі творіння Господні, Господа, оспівуйте і прославляйте повіки».
2. Вшануймо, вірні, світлих, осяяних славно стражданнями дів, взиваючи: «Благословіть, усі творіння Господні, Господа, оспівуйте і прославляйте повіки».
3. Богородиці: Ти, Чиста, є земля свята, що живоносний колос породила, Христа Життяподавця. Його вихваляючи, ми всі взиваємо: «Благословіть, усі творіння Господні, Господа, оспівуйте і прославляйте повіки».
Пісня 9. Ірмос: Образ чистого різдва Твого* показала купина, що палала неопалимо;* і нині благаємо розпалений на нас вогонь напастей загасити,* щоб Тебе, Богородице, ми безупинно величали.
1. Світом трьохсяйним сповнені і славою божественною нині втішаючись, рівноіменні з чеснотами, Віро, Надіє й Любове, зміцніть і нас у надії, вірі й любові.
2. Благаємо вас, мучениці непереможні, випросіть, діви прекрасні, у Господа, щоб силою Своєю вгамував Він бурю єресів і подав вірним однодумність.
3. Богородиці: Ой як Діва породила Слово вічне, нашого Благодійника й Господа, що від Неї тіло мав! Його ж достойно ми величаємо.
(Текст за київською Минеєю 1927 р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар