неділю, 14 жовтня 2012 р.

Канон на свято Покрову Пресвятої Богородиці

Канон Богородиці
Ікона Покрови пресв.Богородиці
 Пісня 1 Ірмос: Співаймо Господеві, що через Море Червоне народ свій провів, бо Він один славно прославився.
Приспів: Пресвята Богородице, спаси нас. 
1. З янголами святими та з громадою пророків і апостолів у славі величній Ти, Божа Мати, сьогодні завітала до храму й за християн молишся, від напасти й журби визволяючи всіх і покриваючи Твоєю ласкою. 
2. Скінією й жезлом назвав Тебе Мойсей, бо Ти процвіла, як дерево, життя породивши, Христа. До Нього ж маючи сміливий доступ, помолися за нас, що шануємо Тебе, Царице, щоб визволитися нам від усякого зла і вславляти свято Твоєї Покрови. 
3. Не так, як Давид перед ковчегом у давнину, хори зібравши, радів, а краще нині з громадами святими сходяться перед Тобою до храму вірні і, вклоняючись, благають: «Молися за людей, що шанують Тебе, щоб, вславляючи Покрову Твою, ми почесно святкували».
Пісня 3 Ірмос: Ти, Господи, підпора тих, що припадають до Тебе, Ти єси світло темрявою повитих, і прославляє Тебе дух мій. 
1. Радуйся, ниво неорана, що зростила колос божественний, трапезо духовна, що хліб життя в Собі вмістила, радуйся, води цілющої джерело невиводне, Владичице. 
2. Ми, Владичице, раби Твої, що з вірою стоїмо в храмі Твоїм, сподіваємось милости Твоєї. Завітай до нас, немічних, і Твоєю святою покровою захисти людей від усякого зла. 
3. Всехвальна Діво, почесно провіщена пророками, що нині з янголами служать, молися з ними за нас Богові, щоб з радістю ми святкували врочисто день Твоєї Покрови.
Пісня 4 Ірмос: Почув я, Господи, про таємницю Твойого діла спасіння, збагнув діла Твої, і прославив Твоє Божество. 
1. Гучними піснями співаємо Тобі, Діво всехвальна: «Радуйся, горо доброплідна, Духом зрошена, радуйся, свічнику й чашо з манною, що сповняєш радістю серця всіх побожних людей».
2. Більше, ніж ковчег, всю Тебе Бог освятив Духом святим, Богородице, і янголам звелів служити Тобі; з ними ж молися за місто (село) наше й людей, що Твоє свято почесно справляють. 
3. Прийди й нині з славою, Богородице, до храму Твого, і з собором всіх святих, як колись бачив Тебе святий Андрій, коли в сяйві за християн ти молилась, і обдаруй нас ласкою Твоєю.
Пісня 5 Ірмос: Зранку взиваємо до Тебе, Господи, спаси нас; Ти бо єси Бог наш, крім Тебе іншого не знаємо.
1. Соломон у давнину, щоб про Тебе сказати, Богородице, змалював Тебе у величній пісні, як радість усіх народів. Тому нині благаємо Тебе, Божа Мати всехвальна, укрий і наш нарід від усякого зла.
2. Старшини янгольські й пророки почесні з апостолами побожно вслуговують Тобі, як Матері Божій, бачучи Тебе, як Ти за світ молишся, а Господь, вислухавши прохання Твоє, спасає місто й людей, що на Тебе надію покладають. 
3. Великий між пророками Ісайя провістив, що Ти родиш Бога, не знаючи мужа, Ти-бо, Пречиста Маріє, була найсвятішою від усіх, бо в утробі й на руках носила Бога. Молися ж Йому за нас, захищаючи Твоєю покровою тих, що з вірою вславляють Тебе.
Пісня 6 Ірмос: Ризу подай мені світлу Ти, що в світло, наче в ризу, зодягаєшся, Многомилостивий Христе Боже наш. 
1. Священики, Богом натхненні, в храмі Твойому з людьми побожними стоять, сподіваючись Твоєї милости, Богородице. Зміни на радість скорботу нашу, бо Ти породила нам на радість Того, що гріхи всім людям прощає. 
2. Вся земля дари Тобі приносить, як Цариці, Божій Матері. Люди всі з вірою Тобі вклоняються й радуються, бо Ти покриваєш їх від усякого зла Твоїми молитвами, Богородице. 
3. Тебе, як гору велику, Даниїл в пророцтві змалював, бо від Тебе Христос народився, і знищив усю демонську оману, й вірою всю землю наповнив; до Нього ж молися, Богородице, за нас, що святкуємо пам'ять Твоєї Покрови.
Пісня 7 Ірмос: Отроки, що з Юдеї прийшли, колись у Вавилоні вірою в Тройцю полум’я в печі перемогли, співаючи: “Отців наших Боже, благословен єси”. 
1. Недосліджену пророками, незбагнену янголами небесними, що Богові служать, нині всі ми знаємо Тебе, Богородице, і Твоєї допомоги й захисту просимо, благословенна. 
2. Горо, окроплена Духом, що бачив її Авакум, пророк! Ти подаєш вірним цілющі ліки, Богородице Діво; зціли й нас, що Синові Твойому співаємо: «Благословенний Бог отців наших». 
3. Той, що небо прихилив і в Тобі оселився, Діво, нині молитву Твою приймає, Богородице Пречиста, зважаючи на прохання Твоє. Помолися ж Йому щиро за нас, що на Тебе надію покладаємо, благословенна.
Пісня 8 Ірмос: Царя небесного, що його славлять воїнства ангельські, хваліте і прославляйте по всі віки. 
1. З громадою янголів, з чесними й славними пророками, з апостолами найвищими й з усіма святими помолися, Владичице, Богові за нас, грішних, що свято Твоєї Покрови в землі нашій вславляємо. 
2. Пиху й гордощі подолай і раду безбожних князів знищи; тих, що розпочинають війни, спини, Божа Мати, Царице найславніша, і міць народу нашого піднеси, щоб свято Твоє ми вславляли, виголошуючи: «Господа оспівуйте, творіння, і прославляйте Його повіки». 
3. Устами величаючи Тебе, ми й душею з вірою вклоняємось, бо серця наші горять, Мати Божа Пречиста, помилуй нас, що молимось Тобі й Господа оспівуємо й прославляємо повіки.
Пісня 9 Ірмос: Поправді за Богородицю тебе визнаємо, Тобою, Діво Чиста, визволені, з хорами безплотними Тебе величаючи. 
1. Величний Царю, що сидиш з Отцем і серафимами прославляєшся, зглянься на молитву Матери, що за нас, грішних, Тебе благає, й очисти наші гріхи, спаси землю нашу, народові подай здоров'я й над ворогами перемогу за молитви Пречистої Матери Твоєї.
2. Янгольськими голосами взиваємо до Тебе, Діво, Богом прославлена: «Радуйся, бо Ти Адама знов у рай увела; радуйся, бо демонів іменем Своїм Ти проганяєш; радуйся, надіє християн; радуйся, освято душ, радуйся, охороно землі нашої».
3. Згадай нас у Твоїх молитвах, Діво Богородице, щоб не загинули ми за великі гріхи наші, укрий нас від усякого зла й лютих напастей, бо на Тебе надію покладаємо і, шануючи свято Покрови Твоєї, Тебе величаємо.
(Текст з київською Минеєю 1927 р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар