суботу, 10 листопада 2012 р.

Канон св.Параскеві Іконійській

-->
Канон св.Параскеві Іконійській
Пісня 1. Ірмос: Ти, що від Діви народився, потопи, молюся, у глибині безстрастя володарів могутніх, три прикмети душі, щоб, тіло умертвивши, я Тобі, немов і з бубном, пісню перемоги співав.
Приспів: Свята мученице Параскево, моли Бога за нас.
1. Божественним світом освітлена з неба, просвіти мій розум і подай мені благодать молитвами твоїми, Параскево, прославити множество чудес твоїх.
2. Світліше від сонця засяяла ти рано, бувши твердинею Церкви Христової, й освітила промінням подвигів твоїх, мученице Параскево, і чудесами твоїми краї світу. 
3. Полюбивши безсмертного Христа, з Ним ти й на муки пішла і сподобилася вічного царства і нетлінного вінця, мученице Параскево славна. 
Пісня 3 Ірмос: З висоти добровільно на землю зійшов Ти, Вищий від усякого початку, і з аду найглибшого підніс єси смиренну природу людську: нема бо святішого за Тебе, Чоловіколюбче. 
1. Палицями немилосердно били тебе і гомілки тобі разом з кістками трощили, мученице славна, а ти раділа, виголошуючи: «Ніщо не розлучить мене з Тобою, Христе».
2. «Уста безбожників, що говорять беззаконство, і язик говорливий нехай замовкнуть»,— виголошувала мучениця Параскева, Спаса прославляючи. 
3. Краплями крови твоєї огонь безбожности загасила ти, многострадна мученице Параскево, і розум вірних ти просвітила. 
Пісня 4 Ірмос: Ісус пребожественний, що у славі, на престолі Божества возсідає, в Хмарі легкій прийшов, рукою нетлінною носимий, і спас тих, що взивають: “Слава, Христе, силі Твоїй”. 
1. Вражена любов'ю Христовою, ти кріпостю своєю полки мучителів умертвила і проливаєш благодать, що подає вічне життя; за муки нагороду одержала ти, красо мучениць Христових. 
2. Переваживши всіх любов'ю до Христа, Жениха твого, і тілесну любов зненавидівши, ти твердо страждання перетерпіла, мученице Параскево, виголошуючи: «Не розлучай мене з Тобою, Христе, і подвиг страждання скінчити сподоби».
3. Відкинувши всю земну суєту, до Бога єдиного прилучилася ти, Параскево-мученице, невісто Божа, що розум мала звершений.
Пісня 5 Ірмос: Нині воскресну, мовив пророче Бог, нині прославлюся, нині вознесуся, впалого прийнявши від Діви, і до світла мисленного Мого Божества його піднісши. 
1. Світ незахідний оселився в душі твоїй, щоб чеснотами сяяла ти, освітлюючи тих, що непрестанно прославляють тебе. 
2. Струмінь скверної безбожности висушила ти, мученице Параскево, струмками крови твоєї, неправедно пролитої, огонь спокуси загасила ти. 
3. Маючи розум світлий, ти дару пророчого сподобилась і про те, що має бути, всім явно пророкувала, Параскево многострадна. 
Пісня 6 Ірмос: Дійшов я до глибин моря, і затопила мене буря гріхів многих, але Ти, Многомилостивий, виведи, яко Бог, з погибели життя моє.
1. Засяявши з Риму, як сонце ясне, мученице свята, ти морок диявольський від людей проганяєш молитвами твоїми, Параскево многострадна.
2. Зцілення одержують всі, що приторкаються до мощей твоїх, кровоточиві й прокаженні очищаються і полки демонів розбігаються через призивання святого імени твого.
3. Зрання молилася ти Христу, Сонцю невечірньому, і світлом Його душу й серце просвітила, Параскево всечесна, і до світла Св. Трійці, радіючи, переселилася.
Пісня 7 Ірмос: Три отроки в Вавилоні, велінням мучителя погордивши, посеред полум’я взивали: “Благословен єси, Боже отців наших”.
1. Голубко, що маєш Золоті крила і зброєю Христа бережена, ти прогнала агарян, що наступали на місто твоє вночі, мученице Параскево, і спасла від смерти вірних, що співають: «Преславний Боже наших отців, благословенний Ти».
2. Усякі болісти перетерпівши за Христа, мученице Параскево, безболісний спокій у Нього ти знайшла і радісно взиваєш: «Преславний Боже наших отців, благословенний Ти».
3. Ой, який непереможний твій розум, Параскево всечесна, що мук від начальника й юрби мучителів не злякалася. З ним борючись, ти упокоїлась, як служниця таємниці божественної слави: «Преславний Боже наших отців, благословенний Ти».
Пісня 8 Ірмос: Визволителю всіх, Всесильний, Ти, зійшовши, поборникам благочестя подав росу серед полум’я й навчив їх співати: “Всі творіння, благословіте, прославляйте Господа”.
1. Божественним світлом Сонця просвітивши себе, мученице всехвальна Параскево, проминула ти ніч безбожности, співаючи з спокійною душею: «Господа оспівуйте, творіння, і прославляйте Його повіки».
2. Як овечка чиста, як божественна голубка, як жертва добровільна, непорочна мученице Параскево, принесла ти себе Сотворителю твойому, співаючи: «Господа оспівуйте, творіння, і прославляйте Його повіки». 
3. В ризу світлу від мученицької крови одягнулася ти, Параскево, славна мученице, скинувши з себе тлінну з гріхами людину і радісно виголошуючи: «Господа оспівайте, творіння, і прославляйте Його повіки». 
Пісня 9 Ірмос: Таємне, Божественне, несказанне таїнство в тобі, Діво Пречистая, явно відбувається: бо з Тебе Бог із милосердя тіло прийняв. Тому Тебе, яко Богородицю, величаємо.
1. Оселившись в небесній світлиці, діво Параскево, і втішаючись сяйвом невимовної слави, просвіти нас, що тебе оспівуємо й величаємо.
2. Вінця на голову сподобилася ти, премудра Параскево, і праведники з радістю привітали тебе, що непохитно віру зберегла, скінчивши своє життя. Тому нині й ми величаємо тебе. 
3. Подаєш ти каплі зцілення тим, хто потребує, як із джерела, вельми щедра мученице Параскево, припиняючи недуги і відганяючи огонь пристрастей, серця вірних напуваєш, щоб доброплідні були угодними Богові ділами.
(Текст канону за київською Минеєю 1927 р.Б)

Немає коментарів:

Дописати коментар