четвер, 8 листопада 2012 р.

Канон великомученику Димитрію Солунському


 Канон великомученику Димитрію
Пісня 1. Ірмос: Моря Червоного глибінь* пройшовши сухими стопами,* стародавній Ізраїль* хрестообразними Мойсеевими руками* Амаликову силу переміг у пустині.
Приспів: Святий великомучениче Димитріє, моли Бога за нас.
1. Божественним вінком страждань увінчаний, ти в Бога втішаєшся, весь осяяний і світлом сповнений, великомучениче славний.
2. Мира пахучого й дорогого відкрите джерело, Димитріє, обмий моє серце від нечистих пристрастей і, показавши мене угодним Христові доброчинцем, обдаруй мій розум благодатними дарами, щоб я прославив милости твої.
3. Ріки води живої потечуть із серця вірних,— каже Слово Боже. Тим-то проливаються струмки твого мира, що веселять, великомучениче, вірних, що шанують славні подвиги твої.
Пісня 3. Ірмос: Веселиться Тобою Церква Твоя, Христе, взиваючи:* «Ти моя сила Господи, і твердиня і пристановище». 
Вважав ти за нікчемний мучителів наказ, бо слово Боже більше за все в тебе, страстотерпче, переважало.
2. Придбавши тебе, як святе й дивне джерело ліків і скарб невиводний, земля твоя всякими втіхами забагатіла. 
3. Маючи благодать од Христа, що з ребра Свого виточив воду з кров'ю, ти свою кров пролив, бувши за Нього пройнятий списами, і нині, як воду, проливаєш ти вірним серцям пахуче миро, Димитріє.
Сідальний: Як до мужнього мученика і вояка сильного у Христа Царя, ми взиваємо: «Радуйся, мучеників славо й красо, радуйся, ясна зоре Церкви, і стіно, і пристановище для тих, хто звертається до тебе, великомучениче славний Димитріє. Спаси всіх, хто прославляє тебе, від усякої біди й напасти».
Пісня 4. Ірмос: Побачивши на хресті піднесеного Тебе, Сонце правди,* Церква в ході своїй зупинилася,* достойно взиваючи:* «Слава силі Твоїй, Господи».
1. Бачучи, що ти переміг оману безбожности, Слово Боже славою тебе вінчало, Димитріє, бо співав ти: «Слава силі Твоїй, Господи».
2. Подолав ти спокусу і, як переможець, вінка правди сподобився, Димитріє, Сотворителю співаючи: «Слава силі Твоїй, Господи».
3. Направлений живоносною рукою, затишного пристановища досяг ти, де нині, радіючи, взиваєш, Димитріє: «Слава силі Твоїй, Господи».
Пісня 5. Ірмос: Ти, Господи, Світло моє,* у світ прийшов Єси;* Світло Святеє, що з темної несвідомості навертає тих,* хто з вірою прославляє Тебе.
1. Огонь любови божественної маючи в серці, загасив ти вогонь безбожного ідолослужіння, славний Димитріє.
2. Спасай нас, Димитріє від біди, захищаючи твоїми молитвами тих, що з вірою й любов'ю прославляють тебе. 
3. Хто з вірою щирою приходить до храму твого, Димитріє, той скоро зціляється від недуг і пристрастей душогубних.
Пісня 6. Ірмос: «Піснею хвали Тобі, Господи, жертву принесу»,* взиває до Тебе Церква,* від крови бісівської очищена Кров’ю,* що милосердя ради з ребра Твого виплила.
1. Зібравшись, ми одностайно вихваляємо славну й світлоносну пам'ять твою, повну чудес і дарів Св. Духа, великомучениче славний.
2. Розірви кайдани гріхів моїх твоїми молитвами, Димитріє, бо, як непереможний мученик, ти маєш сміливий доступ до Владики, і будь мені пристановищем і покровою. 
3. Каплі мученицької крови твоєї, що капали на землю, зробили в ній джерело мира пахучого; і нині ти безперестанку виточуєш його всім, хто з вірою черпає, Димитріє.
Кондак: Струмками крови твоєї, Димитріє, Бог Церкву почервонив, давши тобі твердість непереможну і зберігаючи твою землю від усякого зла, бо ти є твердиня непохитна.
Пісня 7. Ірмос: У печі перській отроки Авраамові,* любов’ю побожності більше, аніж полум’ям, запалені, взивали:* «Благословен єси* в храмі слави Твоєї, Господи».
1. Украшений вельми божественною славою і благодаттю, мучениче страстотерпче, ти світлом сяєш і освітлюєш тих, що взивають: «Благословенний Ти в храмі слави Твоєї, Господи».
2. Як багряницею, украшений кров'ю твоєю, мучениче Димитріє, маючи замість скипетра хрест, ти, славний, з Христом нині царствуєш, взиваючи: «Благословенний Ти в храмі слави Твоєї, Господи».
3. Ісайя, що колись закликав жадібних почерпати воду, якби побачив твій гроб, безумовно виголосив би: «Ідіть до джерела мира, почерпайте спасіння».
Пісня 8. Ірмос: Руки розпростерши, Даниїл лев’ячі пащі затулив у рові,* а вогненну силу загасили опоясані чеснотою отроки,* поборники побожності, взиваючи:* «Благословіть, усі творіння Господні, Господа,* оспівуйте і прославляйте Його повіки». 
1. Потьмарив ти, славний мучениче Димитріє, весь гнів ворожий і напасть, непереможною силою хреста озброєний, і, бувши переможцем, взивав: «Благословіть, усі творіння Господні, Господа». 
2. Безліч твоїх чудес вище над розуміння і благодать зцілень, що вище від слова, яскраво про благодать проповідують нам, що взиваємо: «Благословіть, усі творіння Господні, Господа». 
3. Не від крови й не від хотіння тілесного, як каже свята Євангелія, народився ти, Димитріє, а від Бога, увірувавши в Бога втіленого; проливши ж за Нього кров твою, ти одержав з неба дивну благодать і виточуєш миро пахуче, що душі втішає.
Пісня 9. Ірмос: Камінь наріжний нерукосічний — Христос* від Тебе, не висіченої гори, Діво,* відсікся і роз’єднані з’єднав єства.* 3 того радіючи, Тебе, Богородице, величаємо.
1. Розірви кайдани гріхів тим, що прославляють тебе, страстотерпче, спини хитрощі пристрастей, знищи заколоти єресей і втихомир бурю напастей молитвами твоїми.
2. Направ на певні стежки до царства небесного святу отару твою, славний мучениче Димитріє, на пашу спасенну, на місце вічного впокою. 
3. Ублагай, великомучениче Димитріє, Життяподавця Господа і Царя небесних сил, щоб сподобив царства небесного і славних вінців тих, що тебе величають.
(Текст за Святковою і Загальною Мінеєю, виданою у Києві 1927р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар