середу, 14 листопада 2012 р.

Канон свв. Космі і Дам’яну


Канон свв. Космі і Дам’яну
Пісня 1. Ірмос: Як по суші пройшов Ізраїль,* по безодні стопами,* бачачи, як гонитель фараон потопляється, взивав:* «Пісню перемоги Богом співаймо».
Приспів: Святі безсрібники й чудотворці Космо і Дам'яне, моліть Бога за нас.
1. Осяяні славою божественною, безсрібники богоносні, просвітіть наші душі, розганяючи темряву гріхів наших, щоб ми з вірою шанували вас.
2. Очистивши раніше себе від загибельних пристрастей, ви, богомудрі, через зцілення болістей, очищаєте наші недуги і болісти душевні полегшуєте.
3. Од Владики всього одержали ви, святі, дари чудотворні; зціліть же наші великі й незціленні пристрасті тілесні,— благаємо вас.
Пісня 3. Ірмос: Нема святого, як Ти, Господи Боже мій,* що возніс ріг вірних Твоїх, благий,* і утвердив нас* на камені ісповідання Твого.
1. Світ оспівує завжди ваші добродійства і множество чудес, лікарі-чудотворці, з янголами рівнохвальні.
2. Благаємо обох вас, свічники, що стоїте на висоті Церкви, як зорі, Космо і Дам'яне, просвітіть серця вірних.
3. Виточуючи завжди каплі зцілення, обмийте всім бруд душевний і грішні хотіння тілесні спиніть.
Пісня 4: Ірмос: Христос моя сила – Бог і Господь;* чесна церква богопристойно співає, взиваючи;* від помислу чистого* у Господі празнуючи.
1. Вшануймо, вірні, божественні парости доброплідні лози божественної, що проливають таємне вино,— безсрібників мудрих.
2. З'явились ви, як та зброя, що разить невидимих ворогів; від стріл їх захистіть і нас, мудрі безсрібники.
3. То не людина, хто не придбав вас, як молитвеників до Христа, святі безсрібники. Моліть же Його, щоб спас нас від огню вічного.
Пісня 5. Ірмос: Божим світлом Твоїм, Благий,* озори, молюся, душі тих, що зарання в любові звертаються до Тебе,* щоб пізнати Тебе, Слове Божий,* істинного Бога, що викликає з темряви гріховної.
1. Божественну просвіту придбали, Джерело світу щиро полюбивши, і нас завжди просвіщають множеством чудес вельми славні безсрібники.
2. Пара друзів прекрасних, бувши мудрими, ниву душ обробили чудесами божественними, завжди зжинаючи пристрасти, як бур'ян, і збираючи сторічні колоски здоров'я.
3. Укріплені силою Христовою, ви диявольську злобу знищили: від його гнобительства і нас захистіть, невсипущі заступники наші, безсрібники.
Пісня 6. Ірмос: Житейське море, схвильоване бурею напастей, бачачи,* і до тихого пристановища Твого прибігши,* кличу до Тебе:* «Возведи від тління життя моє, Многомилостивий».
1. Пробуваючи в радості на небесах, до чесного вашого храму поспішіть завітати, і наші недуги тілесні й серцеві пристрасті зціліть.
2. Одягнені в божественну красоту, одягніть і нас вашою доброчинністю і від пристрастей нині визволіть нас.
3. Ви, як одягнені завжди прикрасами чудес, захисниками світу явилися; отже, від мирського зла, і пристрастей безбожности, й мук визволіть всіх нас.
Пісня 7. Ірмос: Росодайною ото вчинив ангел піч* для преподобних отроків,* а веління Боже, що халдеїв опаляло,* приневолило мучителя кликати:* «Благословен єси, Боже отців наших».
1. Прагнули ви розумом на небо, добро діючи, і були причасниками божественних дарів; як орли крилаті, ви облітаєте всю землю, чудеса являючи завжди.
2. Засяли ви, як золото блискуче, безсрібники, і божественною благодаттю зцілення збагатили множество немічних; тому подайте щедроти ваші й нам, захопленим бурею лютих напастей і спокус.
3. Віддавши Господеві ваші душі, безсрібники, від Нього ви одержали дар проганяти духів нечистих завжди; від лютої злоби їх спасіть всіх нас.
Пісня 8. Ірмос: Із полум’я преподобним Ти росу виточив* і жертву праведного водою спалив,* бо все твориш, Христе, як тільки захочеш.* Тебе превозносимо на всі віки.
1. Бувши супротивниками всяких недуг, за допомогою Св. Духа, вгамуйте немочі душ наших і полегшіть тілесні недуги.
2. Бувши нині глядачами красоти Господньої, доглядайте сей храм ваш прекрасний богоносний і джерелом многих чудес його покажіть.
3. Із джерела райського витікаючи, як дві річки, ви напуваєте всю землю струмками зцілень, розганяючи хмари недуг.
Пісня 9. Ірмос: Бога людям неможливо видіти,* на нього й чини ангельські не сміють дивитись,* а через Тебе, Всечиста, з’явилося людям Слово воплочене.* Його величаючи з небесним воїнством, Тебе ублажаємо.
1. Сей храм ваш дивно украшається чудесами, як зорями ясними, і вірні, радіючи одностайно, завжди вас шанують і чесну пам'ять вашу святу, чесні безсрібники.
2. Як світ, як два великих сошці, ви украшаєте небо духовне, безсрібники, і зорями чудес просвіщаєте серця всіх вірних; тому ми взиваємо: «Розвійте пітьму гріхів наших».
3. Оселившись на небі, будьте милосердні й завітайте невидимо до нас, що посеред храму вашого божественного піснями прославляємо Вседержителя і щиро величаємо вас, всехвальні.
(Текст за київською Минеєю 1927 р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар