понеділок, 19 листопада 2012 р.

Канон св.архистратигу Михаїлу


Канон св.Михаїлу 8-го гласа.
Ікона св.Михаїла
Пісня 1. Ірмос: Фараона, що гнав колісницею, чудотворний жезл Мойсеїв колись потопив, навхрест ударивши й розділивши море, а врятував Ізраїля втікача, пішоходця, що співав пісню Богові.
Приспів: Святий архистратиже Михаїле і всі небесні сили, моліть Бога за нас.
1. Прийдіть, вірні, прославимо врочистими піснями громади сил безтілесних, як слуг Божих, що безперестанно моляться за наше спасіння й нашому покаянню радуються.
2. Порадуймося сьогодні, люди, з ангелами духовно, бо Гавриїл знову нині благовіствує про єднання церков і знищення всяких богопротивних єресей.
3.Богородичний: Ти народжуєш, Пречиста, проти природи Того, Хто є вічний, Слово Отцеве, що в Тебе ввійшло через Духа Святого, Слово, що має дві природи й два хотіння, але незмінно в одній Особі, якої образ ми цілуємо.
Пісня 3. Ірмос: Небеса на початку премудро утвердив Ти, Христе, і землю на водах поставив, утверди мене на камені заповідей Твоїх, нема бо святого, крім Тебе, Єдиний Чоловіколюбче.
1. Як найперший між ангелами і другий світ Св. Трійці, з'явився ти, архистратиже Михаїле, нам, що з вірою прославляємо тебе.
2. Тайнознавців Твого втілення, Христе, і воскресіння, старшин ангельських, прийми молитвениками за нас.
3. Богородичний: Невимовно зачала і породила Ти, Богоневісто, Господа, що спасає від напастей нас, що Тебе достойно прославляємо.
Пісня 4. Ірмос: Ти моя кріпость, Господи, Ти моя й сила, Ти мій Бог, Ти радість моя, Ти, що не покинув лона Отця і зглянувся на убогість нашу; тому з пророком Авакумом до Тебе взиваю: «Слава силі Твоїй, Чоловіколюбче».
1. В Єрихоні з'явився в давнину архістратиг небесних сил Михаїл великий, як старшина безплотних, Ісусу Навину, помагаючи йому в перемозі. Від нього одержавши силу, слуга Господній, списом подолав супротивників і в полон забрав.
2. Радуються сьогодні всі краї землі, чесну пам'ять святкуючи архангелів Твоїх, Боже, Михаїла божественного і Гавриїла богомудрого; радуються разом з ними і всі сили небесні, що під захистом їх світ зберігається.
3. Богородичний: Ти єдина, Богородице Діво, залишилася нетлінною й після родин, єдина Ти, що мужа не знала, молоком Своїм годувала істинне Слово Отцеве, що задля нас через Духа Святого природу чоловіка прийняло, якого образ божественний ми шануємо.
Пісня 5. Ірмос: Нащо відкинув Ти мене від лиця Твого, Світло незаходиме, і темрява ворожа покрила мене нещасного; але наверни мене і до світла заповідей Твоїх путі мої направ, молюся.
1. Коли було ув'язнено Петра і він у темниці сидів, явився йому ангел, визволяючи його з рук Іродових, з кайданів і смерти. Тому, всі вірні, прийдіть, вшануймо мудрих архангелів, як охоронителів душ наших.
2. Ворожнечу війн, і єресі церковні, і всі підступи зруйнуйте, ангели, архангели, сили Божі, вашими молитвами й нас у мирі збережіть.
3. Богородичний: Душу мою, що змертвіла через пристрасти мерзенні, Ти, Всенепорочна, що породила Охоронителя життя нашого, відживи й на стежку вічного й райського життя направ.
Пісня 6. Ірмос: Очисти мене, Спасе, великі бо беззаконня мої, і з глибини недолі виведи, молюся, до Тебе бо взивав я, і вислухай мене, Боже спасіння мого.
1. Як Богові властиво, Ти, Господи, Словом Твоїм із небуття привів природу небесних сил безсмертних, світловидними створивши їх.
2. Вгамуйте бурі пристрастей, архангели, і з ними всі наступи проти віри, бувши огневидними слугами Святої Трійці.
3. Богородичний: Того, що надвічно з Отцем на небесах пробував, Ти, Пречиста, сподобилася на руках Своїх носити; подай же, Чиста, щоб і для нас Він був милостивим.
Пісня 7. Ірмос: Божого зшестя колись у Вавилоні вогонь посоромився; тому отроки в печі, наче у квітнику, веселими стопами походжали та співали: «Благословен єси, Боже отців наших».
1. З громадами ангельськими, і люди вірні, прийдіть помолімось у цей святий день, шануючи пам'ять мудрих архангелів Христових, і виголосимо: «Свят, свят, свят Ти, Боже отців наших».
2. Як гостинні до подорожніх колись Аврам-боговидець і славний Лот приймали апнгелів і знайшли єднання з ними, так і нас сподоби, Господи, з ангелами виголошувати: «Свят, свят, свят Ти, Боже отців наших».
3. Богородиці: Кому на небі під трепетом служить безліч ангелів і архангелів, Того на руках носити сподобилася Ти, Богородице. Молися ж за спасіння тих, що прославляють Його повіки.
Пісня 8. Ірмос: Семикратно піч халдейський мучитель для побожних у люті розпалив; але побачивши їх силою вищою визволених Творцеві й Визволителеві співав: «Отроки, благословите, священики, оспівуйте, люди, прославляйте по всі віки».
1. Полюбімо життя ангельське і думки піднесімо догори і з ними духовно прославимо Господа, співаючи Йому і прославляючи повіки.
2. Поклоняємось Трійці, що творить полум’я огню слугами і вітри ангелами, що безперестанно їй служать, і прославимо повіки.
3. Богородичний: Всю нашу природу на Себе прийняв Ти від Діви, без зміни, Ісусе, і Тебе у двох природах, а не в одній, ми прославляємо і образ Твій, написаний з вірою, шануємо.
Пісня 9. Ірмос: Вжахнулося небо, і кінці землі здивувалися з того, що Бог з’явився людям тілесно, і утроба Твоя за небеса просторіша стала; тому, Богородице, чиноначалія ангельські й людські Тебе величають.
1. Тебе, Христе, що невимовно з'єднав небесне й земне і єдину Церкву збудував із ангелів і людей, ми безперестанно величаємо.
2. Заступники всіх, Михаїле і Гавриїле, згляньтесь на тих, що з любов'ю шанують святу пам'ять вашу і з вірою взивають: «Спасайте нас від усяких напастей».
3. Богородиці: Радуйся, Богоневісто, радуйся, Мати, що породила Світ вірним; радуйся, стіно й покрово всім нам, і Богові милосердному за нас безперестанно молися. 

Немає коментарів:

Дописати коментар