пʼятницю, 21 вересня 2012 р.

Канон Різдву Богородиці

Канон, гл. 2
Пісня 1 Ірмос: Збираймося, вірні, заспіваймо пісню Христу-Богові, що розділив море й через нього перевів людей, що їх вивів з неволі єгипетської, бо Він прославився.
Пресвята Богородице, спаси нас
Збирайтеся, вірні, душами побожними радіючи, піснями вшануймо Пречисту Вседіву, що від неплідної сьогодні народилася задля спасіння людей.
Радуйся, Мати Пречиста і Христа-Бога слуго, посереднице за первісне блаженство; всі ми, рід людський, достойно Тебе піснями прославляємо.
Сьогодні збудовано міст до життя, і людність, що через його вихід із пекла знайшла, Христа Життяподавця піснями прославляє.
Пісня 3 Ірмос: Зміцни нашу віру, Господи, що хрестом гріх умертвив, і страх Твій всели в наші серця, благаємо Тебе.
У чистоті Богові послуживши, благословенні Богом батьки Тієї, що породила Творця і Бога нашого, усім спасіння породили.
Господь, що життя всім подає, від неплідної породив Діву, в якій оселитися зволив, і після родин зберіг її нетлінною.
Плід Ганни, Марію, що породила виноградну лозу, яка мала в Собі життя, сьогодні, як Богородицю, прославимо, Посередницю всіх і Заступницю.
Пісня 4 Ірмос: Почув я, Господи, вістку про Твоє піклування і прославив Тебе, єдиний Чоловіколюбче.
Славимо Тебе, Господи, що подав усім нам спасенне пристановище, Матір Твою.
Тебе, Богоневісто, Христос показав, як славу й державу всім, що з вірою прославляють таємницю Твою.
Нині небо нехай веселиться, нехай радіє земля і втішається Яким і Давид: один, як батько Твій, Мати Божа, другий,—як праотець, що провістив величність Твою, Пречиста.
Пісня 5 Ірмос: Розкрив Ти таємниці Святого Письма і просвітив через божественне Дитятко серця вірних, як істина прийшла, і нас Твоїм світом, Христе, просвіти.
Нехай веселяться сьогодні громади янгольські, нехай піснями втішаються нащадки Адамові, бо жезло нам народилося, що виростило єдиного Христа, Визволителя нашого.
Сьогодні Єва визволяється від осуду й Адам од давнього прокляття; зникає й неплідність через народження Твоє, бо Тобою ми спаслися від тління.
Слава Тобі, що прославив неплідну сьогодні, бо вона з обітування породила жезло, що завжди цвіте, а від нього проріс Христос — цвіт життя нашого.
Пісня 6 Ірмос: До Господа Іона з утроби звіра морського взивав: «Виведи мене з глибини аду, молюся, щоб, як Визволителю, хвалебним голосом і душею чистою я приніс жертву Тобі».
До Господа, засмучені неплідністю, взивали побожні батьки Богоматери й усім поколінням породили її задля спасіння й слави всіх.
Одержавши від Бога достойний дар небесний, благословенні Богом батьки Богоматери породили оселю, що вище від херувимів, Слова і Сотворителя Родительку.
Оспівуємо святе народження Твоє, шануємо благословенне зачаття Твоє, Богом обрана Невісто й Діво; з нами ж вихваляють Тебе янгольські хори й душі святих.
Пісня 7 Ірмос: Халдейська піч, напалена вогнем, зросилася Духом через Боже завітання, а юнаки співали: «Благословенний Ти, Боже отців наших».
Святкуємо, Пречиста, і з вірою вклоняємось святому народженню Твойому, прославляючи Сина Твого, бо нині ми визволилися Ним від давнього Адамового осуду.
Нині Ганна веселиться й виголошує, пишаючись: «Бувши неплідною, я породила Матір Божу, бо через Неї осуд з Єви знято й тяжку болість».
Адам визволився, й Єва радіє, і взивають душею до Тебе, Богородице: «Через Тебе ми визволилися від первісного прокляття, коли Христос з'явився».
Пісня 8 Ірмос: Тебе, що покриваєш водою піднебесне, обмежуєш море піском і тримаєш усе, хвалить сонце, славить місяць, Тобі пісню співає твориво все, як Творцеві всього, повіки.
Предивно відкривши утробу неплідну й давши їй плід, Ти, Боже святий, Ти, Сине Діви, Ти від цієї тіло прийняв, завжди квітчастої Діви й Богородиці.
Ти, Господи, що безодню зачиняєш і відкриваєш її, піднімаєш воду хмарами й посилаєш дощ. Ти подав, щоб від неплідного кореня — Ганни святої — пречистий плід проріс і народилася Богородиця.
Керівниче наших думок і Вихователю душ наших! Ти, що неплідну землю доброплідною робиш, Ти благословив святу Ганну, щоб зростила пречистий плід-Богородицю.
Пісня 9
Приспів: Величай, душе моя, преславне народження Божої Матери.
Ірмос: Не властиве матерям дівоцтво, а дівам неможливі родини. На Тобі ж, Богородице, це сталося. Тим-то всі роди земні безперестанку Тебе величають.
Достойне Твоєї чистоти, Богоматір, Ти мала обітування, бо колись неплідній матері, як Богом зрощений плід, дано було Тебе; тим-то всі ми, роди земні, безперестанку Тебе величаємо.
Як дар Тобі, приносимо спів, Богородице, що від Ганни народилася: матері-Матір, діви-Діву єдину прославляючи, вклоняються, оспівують і вихваляють.

Немає коментарів:

Дописати коментар