четвер, 27 вересня 2012 р.

Канон Воздвиженню чесного хреста ГНІХ

Канон
Пісня 1 Ірмос: Хреста знаменуючи, Мойсей просто жезлом море пересік для пішоходця Ізраїля, а вдаривши впоперек, знову його з'єднав і фараона з колісницями потопив, відзначивши непереможну зброю. Тим Христа величаймо, Бога нашого, Він-бо прославився.
Приспів: Слава, Господи, хресту Твойому чесному...
Образ пречесних страждань собою самим Мойсей з давніх-давен провістив, коли стояв серед священиків, бо, назнаменавши хреста руками простертими, він перемогу мав і владу гнобителя Амалика знищив. Тим Христу, Богові нашому, співаймо, Він-бо дивно прославився.
Поклав Мойсей на стовпі ліки на спасіння від отруйного й смертельного жаління і до дерева, що було образом хреста, змія прив'язав, що на землі плазував, посоромивши його підступ лукавий. Тим співаймо Богові нашому, Він-бо прославився.
Пісня 3 Ірмос: Жезл Аронів, як образ тайни, являється, бо, розцвівши, він провістив священика; у неплідній же раніш церкві нині розцвіло дерево хреста задля слави її і ствердження.
Усічений з краю камінь, що виточив воду непокірливим і нечулим серцями людям, був образом тайни призваної Богом Церкви, що в ній хрест є сила й твердиня.
З ребра пречистого, пройнятого списом у Розп'ятого за нас на хресті, вода з кров'ю пролилася, відновляючи заповіт і обмиваючи гріхи, тим-то хрест є слава, і сила, і твердиня вірних.
Пісня 4 Ірмос: Почув я, Господи, про тайну Твого піклування, зрозумів я діла Твої і прославив Твоє Божество.
Гірку воду колись Мойсей у пустині деревом змінив на погожу, провіщаючи зміну язичників хрестом до життя небесного.
Дивно відзначився на небі хрест за царя Костянтина і сяяв ніби промінням сонця, і небеса сповіщали про славу Бога нашого.
Пісня 5 Ірмос: Ой, преславне ти, дерево, бо на тобі був розп'ятий Христос, Цар і Господь, і подоланий той, що деревом спокусив, через тебе ж піймався, як розп'ятий був Бог, що спокій душам нашим подав.
Тобою, завжди хвальне дерево, на якому розп'явся Христос, посоромлений був караючий меч, що рай охороняв; а страшний херувим відступив перед розп'ятим на тобі Христом, що подає мир душам нашим.
Підземні сили ворожі страшаться хреста над землею, де сили небесні й роди земні поклоняються Христу, що подає спокій душам нашим.
Як зоря духовна, явився хрест божественний потьмареним язичникам, що блукали в омані, і, осяявши їх світом, приєднав до Христа, розп'ятого на ньому, що подає спокій душам нашим.
Пісня 6 Ірмос: Іона в утробі водяного звіра, хрестовидно руки розпростерши, страждання Христові явно провістив; вийшовши звідти на третій день, він показав образ дивного воскресіння розп'ятого Христа-Бога, що воскресінням Своїм світ просвітив.
Старістю згорблений і недугою обтяжений, випрямився Яків, коли навхрест руки перекладав, являючи силу живоносного хреста, бо розп'ятий на ньому Бог старість закону, тінню покритого, відновив і душогубну недугу омани прогнав.
Поклавши навхрест руки на голови онуків, божественний Ізраїль показав, що найдавніша слава належить підзаконним людям. І коли завважили йому помилку, він не змінив живоносного образа, бо стануть вище люди Христові, Божі,— казав він,— новоутверджені й хрестом спасенні.
Пісня 7 Ірмос: Безумне повеління безбожного гнобителя, люта погроза й богопротивне блюзнірство похитнуло людей; а трьох юнаків ні лютість жорстока, ані палючий вогонь не встрашив,— і вони, серед полум'я духом росоносним обвіяні, співали: «Преславний отців і наш Боже, благословенний Ти».
Покуштувавши плоду з дерева, перший чоловік тлінним став, бо, через засудження на безславну страту життя, передав роду всьому ніби якусь гнійну на тілі рану, але ми, земнородні, придбавши визволення через дерево хреста, взиваємо: «Преславний отців і наш Боже, благословенний Ти».
Непослух зламав повеління Боже, і дерево людям смерть принесло, бо невчасно спожито було плоду його; тим, під охороною раю заборонено було доступ до дерева життя, що розбійнику рай відкрило, коли він виголосив: «Преславний отців і наш Боже, благословенний Ти».
Пісня 8 Ірмос: Благословляйте, юнаки, числом рівні Святій Трійці, Сотворителя, Бога Отця, оспівуйте Слово, що зійшло й огонь на росу змінило, і прославляйте всесвятого Духа, що всім життя подає повіки.
Співайте, сили небесні, коли воздвигається дерево, окроплене кров'ю втіленого Слова Божого; святкуючи визволення земних, люди, поклоніться Христовому хресту, що подав світові спасіння навіки.
Земнородні слуги благодати, побожно прославте хрест, на якому був розп'ятий Христос-Бог, і спис, що Слово Боже пройняв. Нехай усі народи бачать спасіння Боже, прославляючи Його повіки.
Пісня 9
Приспів: Величай, душе моя, пречесний хрест Господній.
Ірмос: Тайний Ти є, Богородице, рай, що незбагненно нам зростила Христа, Він-бо хресне живоносне на землі посадив нам древо. Тим-то нині, як підносимо і вклоняємось йому, Тебе величаємо.
Нехай радуються дерева в діброві, коли освятилася природа їх Тим, Хто спочатку їх насадив, Христом, що на дереві Його розп'ято. Тим-то, чесному хресту, що воздвигається нині, вклоняючись, Тебе, Богородице, величаємо.
З'явився, як сила й мудрість, усім богомудрим хрест святий, що ним усі провини грішних стираються. Тим, вклоняючись чесному хресту, що воздвигається, Тебе, Богородице, величаємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар