середу, 12 грудня 2012 р.

СТИХИРИ ВЕЧІРНІ ГЛАС 5

Глас 5
На “Господи, взиваю”:
Чесним Своїм хрестом, Христе,* диявола посоромив Ти,* і воскресінням Своїм жало гріха притупив* і спас нас од врат смерти.* Славимо Тебе, Єдинородний.
Воскресіння Даруючий родові людському* як овеча на заколення був ведений.* Устрашилися Його князі Аду,* і піднялися врата скорботні;* бо ввійшов Цар слави – Христос,* говорячи сущим в узах: «Виходьте!»,* і сущим у пітьмі: «З’явіться!»
Велике чудо!* Творець невидимого,* з любови до людей плоттю постраждавши,* воскрес, Безсмертний.* Прийдіте, племена народів,* Йому поклонімся;* бо ми, добросердям Його від омани визволені,* єдиного в трьох Іпостасях Бога* оспівувати навчилися.

Вечірнє поклоніння* приносимо Тобі – Невечірньому Світлу,* яке в кінці віків через плоть неначе в дзеркалі возсіяло світові* і аж до Аду зійшло,* і тамтешню темряву розсіяло,* і світло воскресіння народам показало.* Світлодавче Господи, слава Тобі!
Основоположника нашого спасіння* – Христа славословмо;* бо з Його воскресінням із мертвих світ від облуди спасся.* Радується хор Ангелів,* тікає демонів облуда,* Адам упалий востав,* диявол силу втратив.
Навчали вартових беззаконники:* «Приховайте востання Христове:* візьміть срібники і скажіть:* поки ми спали, викрадено мерця із гробу».* Хто бачив, хто чув, щоб коли-небудь крадено мерця,* тим паче – смирною помазаного і нагого,* що лишив у гробі й погребальні пелени свої?* Не обманюйте себе, вожді юдейські,* навчіться сказань пророчих і пізнайте,* що Він є воістину Відкупитель світу* і Всесильний.
Господи, що Ад роззброїв* і смерть подолав,* – Спасителю наш, що просвітив світ хрестом чесним,* помилуй нас!
У Червонім морі Невісти, що подружжя не спізнала, образ написався в давнину. Там – Мойсей, розділитель води, тут же – Гавриїл, служитель чуда. Тоді глибину пройшов, не змочивши ніг, Ізраїль, нині ж Христа зродила безсіменно Діва. Море по проходженні Ізраїля зосталось непрохідне, Непорочная по народженні Еммануїла зосталась нетлінна. Сущий і Передсущий, явився Ти як Чоловік – Боже, помилуй нас.
На стиховні:
Тебе, Спаса Христа,* що воплотився й від небес не відлучився,* голосами пісень величаємо;* адже хрест і смерть прийняв єси за рід наш,* як чоловіколюбний Господь;* повергнувши адові брами, на третій день воскрес єси,* спасаючи душі наші.
Із проколених Твоїх ребер, Життєдавче,* Ти пролив усім струмені відпущення,* життя і спасіння;* плоттю ж Ти смерть прийняв,* безсмертя нам даруючи;* а вселившися в гріб, нас визволив,* воскресивши нас у славі з Собою, як Бог.* Через те взиваємо:* «Чоловіколюбче Господи,* слава Тобі!»
Дивоглядне Твоє розп’яття* і до Аду зішестя, Чоловіколюбче:* бо роззброївши його* і прадавніх в’язнів воскресивши з Собою* зі славою як Бог,* Ти, отворивши рай, знову прийняти його їх удостоїв.* Тим-то і нам, що славимо Твоє тридневне востання,* даруй очищення гріхів,* раю жителями стати удостоюючи,* як єдиний Благоутробний.
Ти, Чоловіколюбче,* що задля нас плоттю страсть прийняв* і на третій день із мертвих воскрес,* плотські наші страсті зціли* і воскреси з прогрішень лютих,* і спаси нас.
Храм і брама єси, палата і престол Царевий, Діво всечесная, через Яку Відкупитель мій, Христос Господь, у пітьмі сплячим явився, як Сонце Правди, просвітити бажаючи тих, кого Він создав за образом Своїм рукою Своєю. Тим-то, Всеоспівана, материнську відвагу до Нього здобувши, безнастанно благай, щоб спас Він душі наші.
(Переклад майстерні "Трипіснець")

Немає коментарів:

Дописати коментар