середу, 12 грудня 2012 р.

СТИХИРИ ВЕЧІРНІ ГЛАС 7

Глас 7
На “Господи, взиваю”:
Прийдіте, возрадуємося Господеві,* Сокрушителеві могутности смерти* і Просвітителеві людського роду,* з Безтілесними взиваючи:* «Звершителю і Спасе наш, слава Тобі!»
Хрест перетерпів єси, Спасе,* і погребення заради нас;* та смертю, як Бог, смерть умертвив єси.* Тому поклоняємося Твоєму на третій день воскресінню.* Господи, слава Тобі!
Апостоли, видівши воскресіння Звершителя,* чудувалися, голосячи хвалу ангельську:* «Се – слава Церкви,* се – багатство Царства.* Постраждалий ради нас, Господи, слава Тобі!»

Хоч і схоплений був єси, Христе, беззаконними мужами,* але Ти для мене єси Бог – і не соромлюся;* бичований був Ти по спині – не відкидаю;* до Хреста прицвяхований був єси – і не приховую;* Востанням Твоїм хвалюся,* бо смерть Твоя – життя моє.* Всемогутній і чоловіколюбний, Господи, слава Тобі!
Давидове пророцтво сповняючи,* Христос власну велич на Сіоні учням відкрив,* навчаючи про Себе, як про хвали гідного* і постійно славимого з Отцем і Святим Духом,* спершу – безплотного, яко Слово,* опісля ж ради нас воплоченого,* і умертвленого яко чоловіка,* і воскреслого самовладно,* яко Чоловіколюбця.
Зійшов єси до Аду, Христе, як Сам волів,* роззброїв єси смерть, як Бог і Владика,* і воскрес єси на третій день,* воскресивши з Собою з оков Аду і тління Адама,* що взивав і промовляв:* «Слава воскресінню Твоєму,* єдиний Чоловіколюбче!»
У гробі покладений був єси, мов сплячий, Господи;* і воскрес єси на третій день, як сильний кріпостю,* воскресивши з Собою Адама з тління смертного,* яко Всемогутній.
Матір’ю Ти пізналася єси – понад природу, Богородице, бо зосталася Ти Дівою – понад слово і розум, і чуда, як зродила Ти, пояснити мова не може. Бо як предивне було зачаття, Чистая, незбагненний і спосіб народження, – адже там, де хоче Бог, перемагається порядок природи. Тому ми всі, визнаючи Тебе Матір’ю Божою, молимось Тобі ревно: благай спасіння душам нашим.
На стиховні:
Воскрес єси із гробу, Спасителю світу,* і воздвиг єси людей разом із плоттю Твоєю;* Господи, слава Тобі!
Воскреслому із мертвих і Просвітителеві всього* прийдіте, поклонімся;* від Адової бо тиранії Він визволив нас,* Своїм тридневним воскресінням* життя нам дарувавши і велику милість.
До Аду зійшовши, Христе,* смерть роззброїв єси* і, на третій день воскреснувши, нас із Собою воскресив єси,* що славимо Твоє всесильне Востання,* Господи Чоловіколюбче.
Страшний виглядав єси, Господи,* коли у гробі лежав як сплячий;* воскреснувши ж на третій день, як сильний,* воскресив єси з Собою Адама, що кликав:* «Слава воскресінню Твоєму, єдиний Чоловіколюбче!»
Під покров Твій, Владичице, всі ми, земнородні, прибігаючи, Тобі звемо: «Богородице, надіє наша, ізбав нас од безмірних прогрішень і спаси душі наші!»
(Переклад майстерні "Трипіснець")

Немає коментарів:

Дописати коментар