понеділок, 3 грудня 2012 р.

Канон Введення у храм пресвятої Богородиці


Канон Введення у храм пресвятої Богородиці
гл. 4
Пісня 1 Ірмос: Відкрию уста мої і, духом натхненний, слово промовлю Богоматері; і, радіючи, врочисто святкуватиму і прославлятиму свято введення її.
Приспів: Пресвята Богородице, спаси нас.
1. Ми знаємо Тебе, як скарбницю премудрости і благодати, Пречиста, що виточує завжди текучий струмінь розуміння, і просимо: «Краплями Твоїми, Владичице, окропи й нас, щоб завжди ми Тебе прославляли».
2. Ти, Пречиста, стала храмом і оселею Сина Божого, тому було приведено Тебе до храму Божого, щоб приготувати тебе, як оселю Богові, для Його пришестя.
3. Засяявши світом благодатним, Богородиця всіх просвітила і з'єднала, щоб піснями вшанували свято її. Прийдіть, вірні, прославимо Діву Пречисту.
Пісня 3 Ірмос: Душі Твоїх піснословців, що зібралися прославляти Тебе, Богородице, як живе й невичерпне джерело благодати, укріпи й вінців слави сподоби чесним введенням Твоїм.
1. Окрасою невіст і світлицею став сьогодні прекрасний храм, що прийняв духоносну світлицю Божу, чисту і непорочну і над усе творіння світлішу.
2. Давид, наперед почуваючи радість, грає й радується з нами називає Тебе, Пречиста, Царицею прекрасною, що стоїть у храмі перед Царем і Богом.
3. Радіють хори ангольські й громади людей, і свічконосиці-діви виступають перед Тобою, Пречиста, сьогодні, виголошуючи хвалу Тобі в храмі Божому.
Пісня 4 Ірмос: Неосяжну волю про народження Твоє від Діви, Господи, пророк Авакум, передбачаючи, взивав: «Слава силі Твоїй, Господи».
1. Храм Божий, приймаючи сьогодні браму непрохідну, припинив усяку службу законну, взиваючи: «Воістину на землі з'явилася істина».
2. Тінню покрита гора, що її передбачив Авакум колись, провістила Ту, що ввійшла в неприступну частину храму і, процвівши добротою, покриває всі краї.
3. Тебе, як храм, і палату, і небо духоносне, Богоневісто Царева, приведено нині до храму законного, щоб збереженою була Ти для Нього.
Пісня 5 Ірмос: Здивувалося все чесному входу Твойому, Ти-бо, нетлінна Діво, ввійшла в храм Божий, бувши храмом найчистішим, подаючи спасіння всім, що прославляють Тебе.
1. Приведена сьогодні в храм Божий, Діва пречиста і присвячена на служіння славне Цареві нашому Богу, зберігається, як оселя Йому, єдиному, як Сам Він благозволив.
2. Передбачаючи доброту душі Твоєї, Пречиста, колись Захарія виголосив: «Ти спасіння, бо Невмістимий, що в Тобі вмістився, з'явиться мені».
3. Світичем многосвітлим бувши, Богоневісто, сьогодні Ти засяяла в храмі Господнім і освітлюєш нас дорогими дарами чудес, Пречиста Богородице всехвальна.
Пісня 6 Ірмос: Божественне це і всечесне справляючи свято Богоматери, умудрені Богом, прийдіть — у долоні заплещемо, народженого від Неї Бога прославимо.
1. Той, Хто все держить словом, почув молитву праведних і, розв'язавши недугу неплідної, як добросердний, велику радість їм послав.
2. Зволивши показати народам Своє спасіння, Господь нині від людей Вседіву прийняв, як ознаку замирення й відновлення.
3. Бувши скарбницею благодати, де заховано скарби невимовного Божого піклування, Ти, Всечиста, в храмі причастилася нетлінної утіхи.
Пісня 7 Ірмос: Не поклонилися тварі, замість Творця, богомудрі, та, сміливо вогненну погрозу зневаживши, радувалися, співаючи: «Преславний Господи й Боже отців, благословенний Ти».
1. Сьогодні всі краї осяяла радісна весна, освітлюючи благодаттю й розумом душі наші, щоб у велике свято Богородиці втіху ми одержали.
2. Нехай усе нині приносить дари Цариці, Матері Божій, небо, й земля, і хори ангельські, і громади людей, та нехай усі виголошують: «У храм вводиться радість і визволення».
3. Все скорилося народженому від Тебе, Всечиста, як Сотворителю і Богу,— небо, й земля, і безодня, і всі на землі визнають, що Господь з'явився, Спаситель душ наших.
Пісня 8 Ірмос: Слухай, Діво Чиста, нехай Гавриїл скаже про раду Господню давню, істинну, будь готова прийняти Бога, бо через Тебе невмістимий з людьми проживав. Тому й я з радістю взиваю: «Всі творіння Господні, прославляйте Господа».
1. Як привела колись Анна храм пречистий до Божого дому, то, з вірою взиваючи, промовила до священика: «Прийми Дитятко, що дав мені Бог, та введи в храм Творця твого, і, радіючи, співай Йому: всі творіння Господні, прославляйте Господа».
2. Вбачаючи духом, колись Захарія промовив до праведної Анни: «Ти вводиш істинну Матір Життя, Ту, що з радістю пророки Божі, як Богородицю, провіщали, та як же храм умістить її?!» Тому, дивуючись, взиваю: «Прославляйте, всі творіння Господні, Господа».
3. «Я — раба Господня», — відповідала йому Анна, закликаючи його з вірою й молитвою: «Прийми плід моєї недуги, та, прийнявши народжену, приведи до Того, що дав її». Тим, взиваючи, виголошую: «Благословіть, усі творіння, Господа».
Пісня 9 Приспів: Ангели, введення Пречистої бачучи, ужахнулися, як то Діва входить у «святе святих».
Ірмос: Як до живоносної Божої святині хай ніяк не торкнеться рука нечиста, уста ж вірних, Богородиці невпинно гласом ангельським співаючи, з радістю най взивають: «Істинно вища всіх Ти, Діво Чиста».
1. Маючи пресвітлу красу чистоти душевної, Пречиста Діво, благодаттю Божою з неба освячена, Ти світлом вічним освітлюєш завжди тих, що з радістю взивають: «Істинно вища над усе Ти, Діво Чиста».
2. Оспівуючи Тебе, Давид виголосив, назвавши Тебе дочкою царевою, красою чеснот, що стоїть праворуч Бога, бачучи Тебе прибраною; тим, пророкуючи, взивав він: «Істинно вища над усе Ти, Діво Чиста».
    3. Слава і нині...
    (Текст за Минеєю 1927 р.Б.)

Немає коментарів:

Дописати коментар