понеділок, 24 грудня 2012 р.

ГРУДЕНЬ



23 грудня  1873  у Львові  засноване  Наукове товариство імені Шевченка (НТШ).
НТШ академічна організація, яка у 1920-30-х роках зазнавала переслідувань від польської влади, 1939 зліквідована радянською владою; відновлена 1947 року в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки. З 1989 року організація знову діє на території України.
В українській історії це перша суспільна установа, яка, сповідуючи Шевченкові ідеї служіння Україні, взяла собі його ім'я (початкова назва інституції -«Товариство ім. Шевченка»). У 1892 році товариство, за прийнятим оновленим статутом, перетворюється в багатопрофільну академію наук, де перевага надавалась проблемам українознавства.
24 грудня 1937 народився Герой України В'ячеслав Чорновіл - один з найяскравіших організаторів та активістів національно-визвольного руху
шістдесятників, що в 60-ті -70-ті роки протистояв тоталітарному режимові,  виступав за відродження України, її мови, культури, духовності, державного суверенітету. В'ячеслав Чорновіл був літературним критиком,  публіцистом,  Головою  Народного  Рух України. Кілька разів ув'язнений, перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні.
25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Соратники В. Чорновола вважають його загибель політичним убивством.
27 грудня 1633 - помер Мелетій Смотрицький - письменник, церковний і освітній діяч, український мовознавець, праці якого вплинули на розвиток східнослов'янських мов.
У 1627 Мелетій Смотрицький перейшов на бік унії, був архімандритом Дерманського монастиря. Папа Урбан VIII дав Смотрицькому титул архієпископа. Помер Смотрицький 1633 року у Дермані, де і похований (нині це Здолбунівський район Рівненської області).
29  грудня  1724  -  помер Павло Полуботок  - український козацький державний і політичний діяч, чернігівський полковник, наказний гетьман Війська Запорозького. За наказом Петра І був ув'язнений у Петропавловській фортеці, де він помер внаслідок тортур.
Смерть Полуботка у в'язниці справила глибоке враження в Україні, особливо серед старшини. Полуботка почали прославляти як героя-мученика за Україну. Він був похований на кладовищі в Санкт-Петербурзі.
За легендою Полуботок відправив гетьманські скарби до Лондона, заповівши повернути їх незалежній Україні чи своїм нащадкам.
29  грудня  1891  народився     Володимир Симиренко - український ботанік і селекціонер плодових культур в Україні, один із перших агроекологів та розробників дослідницької справи сучасного садівництва, професор.
У 1933 році був заарештований і ув'язнений за участь у антирадянській організації. 2 вересня 1938 р. Його засуджено  до  страти  через  розстріл.
Місцем поховання Симиренка вважається урочище "Солянка" в міській зоні Курська.

Немає коментарів:

Дописати коментар