суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя про сліпородженого



На утрені
Сідальні воскресні, глас 5: Хрест Господній хвалимо, гріб Господній піснями оспівуємо і воскресіння Його прославляємо; бо Він як Бог, владу смерти й силу диявола знищивши, мертвих із гробів воскресив і в аді сущих світлом осяяв.
Стих: Воскресни, Господи, Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Господи, Ти, що умертвив смерть, назвався мертвим; Ти, що порожніми вчинив гроби, у гробі був покладений; на землі воїни гріб стерегли, Ти ж під землею мертвих від віку воскресив, всемогутній і незбагненний Господи, слава Тобі.
Слава: і нині: Радуйся, горо святая, що через Тебе один Бог прийшов! Радуйся, купино одушевлена і неопалима! Радуйся, єдиний для світу мосте до Бога, що мертвих переводиш до вічного життя. Радуйся, чиста Діво, що безмужно породила Спаса душ наших.

Інший сідальний, глас 5: Господи, Тебе розіп'яли посеред засуджених беззаконні, і списом прокололи ребро Твоє, о Милостивий! Прийнявши погребіння, Ти зруйнував врата аду і воскрес на третій день: прийшли жони побачити Тебе і сповістили апостолів про воскресіння. Превознесенний Спасе, Тебе ж оспівують ангели, благословенний Господи, слава Тобі.
Стих: Славитиму Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
Інший сідальний, глас 8: Проходячи, Владика всіх і Творець знайшов на дорозі сліпого, який сидів, плакав і говорив: не бачив у житті ні сяйва сонця, ні світла місяця, тому взиваю до Тебе: Ти, що народився від Діви і всіх просвічуєш, просвіти мене як благосердий, щоб я, припадаючи до Тебе, Владико Христе, взивав: даруй мені прощення гріхів, заради великої милости до нас, Чоловіколюбче.
Слава: і нині: Тебе, Неневісна Мати, Богородиця Пречиста, що Свину печаль перетворила на радість, оспівуємо, вірні, і поклоняємося Тобі, бо Ти визволила нас від древнього прокляття; і нині моли безперестанно, Пречиста і Пресвята, щоб спастися нам.
Іпакой, глас 5: Мироносиці засмучені, видінням ангельським здивовані і Божественним воскресінням душею просвітлені, благовістили апостолам: проповідуйте між народами воскресіння Господа, Який чудесами помагає і подає нам велику милість.
Прокимен: Воскресни, Господи, Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, Ти бо царюєш повіки.
Стих: Славитиму Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
Канон, глас 5
ПІСНЯ 1 Ірмос: Землю, на якій ніколи не сяяло сонце, безодню, якої ніколи не бачила оголеною широта небесна, Ізраїль пройшов, як по суші, Господи; і вивів Ти на гору святині Твоєї його, що хвалив і співав пісню перемоги.
Ти, Спасе, прийнявши добровільно розп'яття плоттю, подаєш благословення і життя світові, Владико єдиний всеблагословенний і Творець усього. Тому благословляємо, оспівуємо і славимо Тебе, співаючи пісню перемоги.
В рові глибокому поклав Тебе мертвого, Христе, благообразний Иосиф, і привалив до дверей гробу камінь, Довготерпеливий. Але Ти воскрес зі славою, і воскресив із Собою світ, що співає пісню перемоги.
Чому ви приносите миро зі сльозами, - говорить чесним жонам ангел, що явився? Христос воскрес, ідіть і скажіть боговидцям - ученикам, що плачуть і ридають, щоб вони раділи й веселились.
Чуда преславні звершуючи, Визволитель зцілив і сліпого від народження, сумішшю помазав і сказав: іди й умийся в Силоамі, щоб ти пізнав у Мені Бога, Який ходить по землі у плоті, заради милосердя щедрот.
Слава...І нині...: В утробу Твою неневісну, Чиста, вселився Господь, заради милосердя, бажаючи спасти зітліле через ворожі підступи. Його благай спасти град Твій від усякого полону і нашестя ворогів.
Пісня З Ірмос: Схвильоване серце моє, Господи, хвилями житейськими утверди і до пристановища тихого приведи як Бог.
Ти утвердив схвильоване серце моє, землю ж усю похитнув, Довготерпеливий, чесним розп'яттям Твоїм, яке перетерпів Ти плоттю.
Благообразний Иосиф поклав Тебе, щедрий, у новім гробі, Ти ж воскрес із мертвих на третій день, новостворивши нас.
Чого, як мертвого, шукаєте Господа? Він воскрес, як сказав, - ангел жонам промовляв, сяючи божественним виглядом.
Ти, Всещедрий, зцілив колись сліпого від народження, який приступив до Тебе, прославляючи провидіння Твоє і чудеса.
Слава...І нині...: 3 утроби дівочої Ти народила втіле-ного Бога, Йому ж молися, Всесвята Владичице, щоб змилосердився над нами.
Пісня 4 Ірмос: Почув, Господи, голос Твій, і убоявся, зрозумів провидіння Твоє, і прославив Тебе, єдиний Чоловіколюбче.
За мене, померлого через дерево, Ти був принесений у жертву, Спасе мій, і, будучи життям, оживив, заради великої милости, тому прославляю Тебе, Слове.
Ученикам, що преславно були зібрані, Ти сказав: ідіть, проповідуйте всюди Моє воскресіння.
Утверджуючи віру у Твоє із гробу воскресіння, Ти багато днів являвся тим, які любили Тебе, Христе, приносячи їм радість.
Повернувши очі сліпому від народження, Ти сказав: іди, умийся і бачитимеш, славлячи Моє Божество.
Слава...І нині...: Різдво Твоє, Чиста, надприродне, прославляємо, Тебе вірно ублажаючи, Пренепорочна, як Матір усіх Бога.
Пісня 5 Ірмос: Окаянну мою душу, що бореться вночі з пітьмою пристрастей, попередивши, ущедри і засвіти сонце розуму, зірку світлого дня в мені, щоб відділяти ніч від світла.
Піднявся Ти на древо, Милосердний, і підняв з Собою всіх людей, борителя змія Ти умертвив, і оживив творіння рук Твоїх як єдиний Бог усіх.
Поклали Тебе добровільно у гробі, Царю безсмертний, і все царство аду Ти спустошив, мертвих Твоїм воскресінням воздвиг.
Люди беззаконні убили Тебе, Слове, що великі чудеса творив на землі; але Сам, Господи, будучи єдиним всесильним, як передрік Ти, воскрес із мертвих, Христе.
Ти відкрив очі тому, хто не бачив світла чуттєвого, душевні ж очі просвітив і навчив його славити Тебе, бо пізнав у Тобі Творця, Який заради милосердя став людиною.
Слава...І нині...: Як народила Ти, Богоблагодатна Діво Мати чиста, не знавши мужа? Як Ти годуєш Того, Хто годує все творіння? Це знає єдиний всіх Творець і Бог.
Пісня 6 Ірмос: Як пророка від звіра визволив Ти, Господи, так і мене з глибини неприборканих пристрастей визволи, молюся, щоб я полюбив храм Твій святий.
Ти, Владико, розіп'явшись з розбійниками, визволив від лукавих розбійників - душетлінних пристрастей - усіх тих, що оспівують Твоє розп'яття і воскресіння, Чоловіколюбче Господи.
Поклали Тебе бездиханним мертвим у гробі, Христе; у всіх мертвих вдихаєш Ти життя; воскресши ж, Ти, Господи, спустошив усі гроби, Слове, Божественною Твоєю силою.
Після воскресіння, Христе, говорив Ти друзям: сидіть же в Єрусалимі, поки не зодягнетеся силою з висоти непереможною і відомою допомогою.
Суміш зробивши, Ти помазав очі сліпому від народження і дарував бачити йому, який прославляв Твою невимовну силу; нею ж, Слове, спас Ти світ.
Слава...І нині...: Велич Твою, Чиста, хто прославить? Бога бо плоттю породила Ти надприродно, світ Тобою визволив Він від всякого гріха, Діво всенепорочна.
Пісня 7 Ірмос: Вогонь погасила юнаків молитва, зрошувальниця піч - проповідниця чудес, не опалила, і не спалила піснеспівців Бога отців наших.
Коли піднесли Тебе на древо, Спасе, погасло сонце, захиталася земля, затремтіло все творіння, і з гробів воскресли мертві.
Коли Ти воскрес із мертвих, Царю, душі, що там спали, воскресли з тобою, славлячи силу Твою, якою смертельні кайдани розірвалися.
Вранці зібрання жінок прийшло миром помазати Тебе; довідавшись же, Господи, що Ти воскрес, раділи разом зі святими учениками; ними ж подай нам очищення від зла.
Сумішшю помазав Ти очі сліпого і повелів йому йти до Силоама, умитися ж і бачити, оспівуючи Тебе, Христе Царю всіх.
Слава...І нині...: Після Різдва явилася Ти, Діво, чистою, Бога бо народила, Який оновив єство силою Своєю; Пречиста, Його ж моли, щоб спастися всім нам.
Пісня 8 Ірмос: Ангелів хор, людей собор, Царя і Творця всіх, священики, оспівуйте, благословляйте, левіти, люди, прославляйте по всі віки.
Ангельські чини вжахнулися, побачивши Тебе, Всецарю, розіп'ятим на хресті, і творіння все зі страху затремтіло, оспівуючи Твоє чоловіколюбство.
Ад, побачивши Тебе долу, застогнав і швидко віддав мертвих від віку, що там утримувалися, Христе, оспівуючи Твоє чоловіколюбство.
Звершивши особливі чудеса, Христе, Ти добровільно був розіп'ятий на хресті, і з мертвими з'єднався Умертвитель аду, і всіх ув'язнених силою Своєю визволив.
Сліпому, який приступив до Тебе, Христе, Ти повернув очі, повелівши йому йти до Силоамської купальні, умитися і бачити, і проповідувати Тебе, Бога, що явився плоттю на спасіння світу.
Благословимо Отця, і Сина, і Святого Духа, Господа: Тройця нероздільна, Єдинице незлитна, Боже всього і Творче всіх, спасай від усяких спокус тих, що оспівують і вірно поклоняються владі Твоїй.
І нині...: Діво Пречиста, Богоблагодатна, завжди благай Сина Твого, щоб Він не осоромив мене в день суду, але приєднав мене до обраних овець.
Пісня 9 Ірмос Бо створив Тобі велич Сильний, явивши Тебе чистою Дівою після Різдва, бо народила Ти безмужно Свого Творця; тому Тебе величаємо.
На древі хреснім розіп'ятий був Ти, Христе Боже, і переміг усі ворожі супротивні сили, і першу клятву розірвав Ти, Спасе; тому Тебе достойно величаємо.
Коли побачив Тебе, Слове, ад долу з душею, зітхнув і зі страхом віддав всіх мертвих, бо пізнав силу влади Твоєї; тому Тебе достойно величаємо.
Зібрання юдейське, бачачи знамення і страшні чудеса, від заздрости убило Того, Хто ад полонив Своїм воскресінням, і всіх як всемогутній воскресив з Собою.
Воскрес Ти, Життєдавче, із мертвих, як сказав, і явився святим ученикам після воскресіння, звершивши знамення і сліпим повернувши очі; з ними ж Тебе повіки величаємо.
Слава...І нині...: Явилася Ти, Діво чиста, просторішою за небеса, бо вмістила плоттю Бога неописаного, і породила Визволителя всіх, хто з вірою несумнівною оспівує Тебе.
На Хвалитих стихири воскресні, глас 5.
Господи, хоч і запечатали гріб беззаконники, але Ти вийшов із гробу так, як від Богородиці народився. Твої ангели безплотні не зрозуміли, як Ти тіло прийняв, і воїни, що стерегли Тебе, не бачили, коли воскрес Ти; обидва бо чуда запечатані були для тих, хто випробовує, але відкрилися тим, що з вірою таємниці поклоняються; нам, що піснями славимо, подай радість і велику милість.
Кайдани вічні розбивши й окови розірвавши, Ти, Господи, з гробу воскрес, погребальні Твої покривала залишивши, як свідоцтво істинного Твого триденного погребіння; і випередив учеників у Галилеї Той, Якого стерегли в печері. Велика милість Твоя, незбагненний Спасе, помилуй і спаси нас.
Господи, жінки прийшли до гробу побачити Тебе, Христа, що задля нас постраждав, і, прийшовши, знайшли ангела, що сидів на камені, землетрусом одваленому, і взивав до них, промовляючи: воскрес Господь, скажіть ученикам, що воскрес із мертвих Спаситель душ наших.
Господи, як вийшов Ти з гробу запечатаного, так само й увійшов при дверях замкнених до учеників Твоїх і показав їм рани тілесні, що їх Ти, довготерпеливий Спасе, зазнав. Як Той, що з роду Давида походить, Ти рани перетерпів, а як Син Божий Ти світ визволив. Велика милість Твоя, незбагненний Спасе, помилуй і спаси нас.
Інші стихири анатолієві:
Господи, Царю віків і Творче всього! Ти задля нас тілом розп'яття і погребіння перетерпів, щоб усіх нас із аду визволити. Ти єси Бог наш, крім Тебе, іншого не знаємо.
Господи, хто повідає про преславні чуда Твої? Або хто сповістить про дивні Твої таємниці? Людиною бо задля нас з волі Твоєї став і явив Ти могутність сили Твоєї; Твоїм бо хрестом Ти розбійникові рай відкрив, і Твоїм погребінням окови аду розбив, а Твоїм воскресінням усе наповнив; милосердний Господи, слава Тобі.
Жони-мироносиці, що дуже рано прийшли до гробу Твого, шукали Тебе, Безсмертне слово й Бога, щоб помазати миром; і, почувши слова ангела, вони з радістю до апостолів поверталися, щоб сповістити з певністю, що Ти воскрес, Життя всіх, і подаєш світові очищення й велику милість.
Заради милости милосердя втілившись, Христе Боже, сподобив Ти милосердям невимовним сяяння Божественного того, хто був позбавлений світла від утроби матері, доторкнувшись до його очей сумішшю творчими пальцями Твоїми; Сам і нині, Світлодателю, і наші душевні почуття просвіти, як єдиний незаздрісний Податель.
Слава... глас 8: Хто опише силу Твою, Христе? Або хто перелічить безліч чудес Твоїх? Подвійним бачили Тебе на землі заради благости; подвійні і зцілення подавав Ти недужим; не тільки тілесні очі відкрив сліпому від утроби матері, але й душевні; тому прославляємо Тебе, Бога, утаємниченого, що подає всім велику милість.
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар