суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя про розслабленого



На утрені
Сідальний, глас 3: Христос воскрес із мертвих, первісток померлих, раніш творіння народжений, Творець усього сущого, Він оновив у Собі Самому зотліле єство роду нашого. Смерте, ти не пануєш більше, бо Владика всіх владу твою знищив.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай підне­сеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Тілом смерти зазнавши, Ти, Господи, воскресінням Твоїм гіркоту смерти знищив і людині силу проти неї подав, закликаючи до перемоги над давнім проклят­тям. Захиснику життя нашого, Господи, слава Тобі.
Слава: і нині: Красі дівства Твого і пресвітлій чистоті Твоїй зди­вувавшись, Гавриїл взивав до Тебе, Богородице: яку Тобі похвалу принесу достойну? І як Тебе назвати? Не можу збагнути і жахаюся. Тому, як було мені зве­лено, взиваю до Тебе: радуйся, Благодатна.

Інший сідальний, глас 3: Прийнявши все людське, Ти, Сотворителю мій, на хресті розіп'ятися зволив; смерть прийнявши як людина, Ти людей визволив від смерти як Бог. Тому Тобі, Життєдавцю, виголошуємо: слава, Христе, благосердю Твоєму.
Стих: Славитиму Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
Незбагненне розіп'яття і несказанне воскресіння благовістимо, вірні, таїнство невимовне, бо нині смерть і ад взяті в полон, а рід людський у нетлін­ня зодягнувся. Тому вдячно взиваємо до Тебе: слава, Христе, воскресінню Твоєму.
Слава: і нині: Небесні любов'ю звеселились, і зем­ні з тремтінням вжахнулися, коли пречистий глас зі­йшов на Тебе, Богородице: єдине бо торжество для обох засяяло, коли первозданного від смерти визво­лено; тому з ангелом взиваємо до Тебе: радуйся, чис­та Діво Мати.
Іпакой, глас 3: Світлий ангел, дивуючи своєю появою та втішаю­чи словами, мироносицям промовив: чого шукаєте живого в гробі? Воскрес Той, Хто гроби порожніми вчинив; Того, Хто змінив тління, визнайте за Незмін­ного; скажіть Богу: які страшні діла Твої, Ти бо спас рід людський.
Прокімен, глас 3: Скажіть народам, що Господь воцарився, бо Він утвердив вселенну, і не захитається вона.
Стих: Заспівайте Господу пісню нову, співай Госпо­ду, вся земле.
Канон, глас З
Пісня 1 Ірмос: Дивно і славно Ти, Боже, твориш чудеса: безодню висушив, і колісниці потопив, і людей спас, що співають Тобі як Царю нашому і Богу.
Єдиний Царю, Ти даєш знамення і твориш чудеса; Ти з волі Своєї розп'яття перетерпів як щедрий, смер­тю смерть умертвив і нас оживив.
Христовому воскресінню радіймо, люди, вірою нині; полонений був ад, поспіхом віддав ув'яз­нених, які там знаходилися, що оспівують велич Божу.
Силою Божественною колись зцілив Ти розслаб­леного словом Твоїм, Христе, і повелів йому взяти постіль; тяжко хвору протягом довгих літ душу мою зціли.
Колись у купальню овечу сходив ангел і одного зці­ляв кожного літа; нині ж Христос очищає хрещен­ням безліч вірних.
Слава...І нині...: Тих, хто завжди шанує з вірою град Твій, Пречиста, спасай від бід, полону варварів, міжусобиці, меча, й усякого іншого покарання.
Пісня З Ірмос: Неплідна душе і бездітна, принеси плід благословенний, радіючи, взивай: утвердилася То­бою, Боже. Нема святого, нема праведного більш за Тебе, Господи.
Побачило колись сонце Тебе, розіп'ятого на древі, Слове, світло закрило, і тряслася вся земля, мертві воскресли, коли Ти був мертвим, Всесильний.
Коли з душею зійшов Ти в утробу землі, ад по­спіхом віддав душі, які тримав, що співали подяч­ну пісню силі Твоїй, єдиний Господи.
Протягом довгих літ тяжко хвору немічну душу мою зціли, Преблагий, як раніше розслабленого, щоб я пішов Твоїми стежками, які Ти показав тим, хто любить Тебе.
Слава... І нині...: Безмужне мала Ти зачаття і незбаг­ненне розумом Різдво, Діво Мати чиста: діло страш­не, чудо превелике, яке ангели шанують і люди про­славляють, Отроковице Владичиця.
Пісня 4 Ірмос: Гору, вкриту зеленню, передбачив Авакум, пречис­ту Твою утробу, Чиста; тому взивав: від півдня прийде Бог, і Святий від гори, вкритої зеленню.
Нечестиве зборище, розпалене заздрістю, на древі розіп'яло Тебе, Господи; але розірвавши осудження на смерть, Ти як всесильний воскрес, і світ з собою воскресив.
Жони з миром, чого шукаєте невичерпне миро? Він воскрес, - сказав мироносицям ангел, який сидів у білих ризах, і наповнив піднебесну духовними пахо­щами.
Рабський образ носячи, заради безмежного мило­сердя Ти прийшов, і здоровим вчинив того, хто довгі літа лежав, Слове, повелів і постіль взяти.
Ангел бо Господній кожного літа сходив, воду в купальні збурював і тільки одного здоровим робив, Христос же безліч вірних Божественним хрещенням спасає.
Слава... І нині...: Чиста, як Ти годуєш? Як Ти народи­ла Немовля, Яке давніше за Адама? Як на руках но­сиш Сина, сущого на раменах херувимів? Це знає, бо відає, Той, Хто все це здійснив.
Пісня 5 Ірмос: Світлом Твоїм невечірнім, Христе, осяй, Боже, сми­ренну душу мою і настанови на страх Твій, тому що світло - повеління Твої.
Піднявся Ти на древо хресне, і підняв з собою весь світ, і, будучи мертвим, Боже, від віку мертвих воск­ресив.
Воскрес, як сказав, Христе, спустошив усе адове царство і явився апостолам, радість подаючи вічну.
Білообразним побачили жони блискучого ангела: чого плачете, Життя ваше воскресло, і мертвих, що у гробах, оживило.
Як розслабленого підняв Ти, Христе, так розслаб­лену провинами мою душу оздорови, і ходити Твоїми праведними стежками направ.
Слава...І нині...: Безсіменне зачаття Твоє, Чиста, не­збагненне оспівуємо Різдво, ублажаємо Тебе як Ма­тір Творця всіх і Владики.
Пісня 6 Ірмос: Глибина пристрастей і буря супротивних вітрів по­встали на мене, але, попередивши мене, Ти, Спасе, спаси і визволи від тління, як Ти спас від звіра пророка.
Піднявся Ти з волі Своєї на древо, поклали Тебе як мертвого у гріб, і сущих у аді мертвих усіх Ти разом оживив, Христе, воскресивши силою Божественною.
Ад зустрів Тебе, Щедрий, унизу і засмутився, поспішно віддаючи зв'язаних; що оспівували Твоє страшне воскресіння, Спасе, гласами невмовкними.
Божественні ученики, побачивши Життя всіх - Христа - із гроба воскреслим, поклонялися з любов'ю великою і нравом праведним, і з душевною радістю.
Той, хто лежав колись на постелі хворим літа дов­гі, за Твоїм, Христе, повелінням зцілився, і прослав­ляє, оспівуючи, Твоє благосердя, Життєдавче.
Слава...І нині...: Той, Хто носить усе Божественною миттю, тримається у Твоїх обіймах, Богородице Діво, усіх нас визволяє з руки лукавого як Милосердний.
Пісня 7 Ірмос: Ти, що полум'я печі зросив і юнаків спас неопаленими, благословенний повіки, Господи Боже отців на­ших.
Побачивши Тебе розіп'ятим на древі, сонце світло своє сховало, бо не могло світити світові, коли Ти з волі Своєї зайшов, Всецарю, на просвічення всіх на­родів.
Воскрес Ти, що спустошив гроби і полонив ад силою всесильною; тому оспівуємо Твоє, Христе, чес­не і Божественне воскресіння.
Між мертвими чого Живого шукаєте? Він воскрес, Його немає у гробі, - мироносицям колись промовив ангел, що сяяв Божественним виглядом.
Розслабленого, який лежав довгі літа, Ти зцілив словом і сказав: візьми постіль твою і ходи, оспівую­чи велич Божу.
Слава...І нині...: Дівствуєш Ти, народивши невимовно Того, Хто раніше всіх віків народжується нетлінно від безна­чального Отця; тому Тебе, Чиста, ублажаємо.
Пісня 8 Ірмос: Ангелами невмовкно у вишніх славленого Бога небеса небес, земля і гори, і пагорби, і глибини, і весь рід людський (Того) як Творця і Визволителя піснями благослов­ляйте і прославляйте по всі віки.
Завіса розідралася, коли розіп'яли Тебе, Спасе наш, і смерть віддала мертвих, яких пожерла; і ад спустошився, побачивши Тебе в глибинах землі.
Де твоє, смерте, жало? Де твоя, аде, перемога? Коли воскрес Цар, ти умертвився і загинув, і біль­ше не царюєш: Всемогутній бо взяв те, що було зв'я­заним.
Поспішайте швидко, сповістіть апостолів про воск­ресіння, звіщав юнак, що явився мироносицям: воск­рес славно Владика, і з Ним ті, що від віку мертві.
Розслаблений, який лежав довгі роки, взивав, охоп­лений нерозумінням: помилуй мене, Визволителю. Той же повелів йому взяти постіль, і твердо ставати.
Благословимо Отця, І Сина, І Святого Духа, Гос­пода. Нестворену, нерозсічену Істоту, триіпостасне Божество, Отця - безначального Бога, і Сина, і Духа Святого оспівуємо єдиногласно, серафимську страш­ну пісню виголошуючи.
І нині...:  Звитком побачив Тебе у давнину Ісая, Приснодіво, на якому перстом Отчим написа­лося Слово безлітне, Яке спасає від усякого безслів'я нас, що словами священними оспівуємо Тебе.
Пісня 9 Ірмос: На Синайській горі побачив Тебе Мойсей у купи­ні, що неопалимо зачала в утробі вогонь Божества; Даниїл же побачив Тебе горою нерозсіченою; жезл, що розквітнув, від кореня Давида, - Ісая взивав.
Ісусе, коли Ти був піднесений на древо, підніс і нас із собою; і був покладений у гріб, із гробів усіх мерт­вих воскресив, що оспівують Твою державу незбаг­ненну, і силу Твою непереможну.
Прекрасним із гробу засяяв Ти, як жених із чертога, преславний Слове, і зруйнував Ти ад темряви, і ув'язнених вивів, що однодушно взивають: слава славі Твоїй, слава, Ісусе Боже, воскресінню Твоєму.
Зітхання ж і сльози несучи з миром, жони поспі­хом досягли всесвятого гробу, і Христового славного воскресіння були навчені, яке святкуємо в радості душевній.
Здоров'я тіла прийшло через Твоє, Христе, пове­ління, і побачили раніше розслабленого, який ішов, поспішаючи, несучи постіль, на якій лежав довгі літа, й оспівуючи велику силу Твою.
Слава...І нині...: Із світлоносного Твого лона вийшов Христос - ве­лике Сонце - і світ просвітив, Пречиста, осяянням світлим, і темряву провин зняв; тому оспівуємо Тебе, як причину всякого добра, Богоневісто.
Далі: Свят Господь Бог наш... (тричі), на глас 3.
Екзапостиларій: Плоттю заснув... (одинраз).
На Хвалитних... стихири воскресні, глас 3.
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Радістю все сповнилося, свідоцтво воскресіння отримавши; бо коли Марія Магдалина до гробу при­йшла, знайшла ангела, що на камені сидів, ризами блищав і промовляв: чому шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, Він воскрес, як і сказав, що випередить вас у Галилеї.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
У світлі Твоєму, Владико Чоловіколюбче, побачи­мо світло, Ти бо воскрес із мертвих, даруючи родові людському спасіння, щоб усе творіння прославляло Тебе, єдиного безгрішного; помилуй нас.
Стих:Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Жінки-мироносиці, зі сльозами рано пісню Тобі, Господи, приносячи, з пахощами запашними прийш­ли до гробу Твого, намастити пречисте тіло Твоє по­спішаючи. Ангел, що на камені сидів, благовістив їм: чому шукаєте Живого між мертвими? Він, смерть подолавши, воскрес як Бог, подаючи всім велику милість.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Сяючий ангел на животворчому Твоєму гробі мироносицям сказав: Визволитель, гроби спустошив­ши, ад подолав і на третій день воскрес як Бог єдиний і всемогутній.
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
У гробі шукала Тебе, прийшовши в перший день тижня, Марія Магдалина, та не знайшовши, ридала, з плачем промовляючи: горе мені, Спасе мій, украли Тебе, Царю всіх. А два живоносні ангели всередині гробу взивали: чому плачеш, жінко? Плачу, - каже, - бо взяли з гробу Господа мого, і не знаю, де поклали Його. Коли ж обернулася і побачила Тебе, відразу ви­гукнула: Господь мій і Бог мій, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Юдеї замкнули Життя у гробі, а розбійник відкрив народам насолоду, взиваючи й промовляючи: розі­п'ятий зі мною задля мене на древо хресне піднесе­ний був і явився мені, на престолі з Отцем сидячи. Він бо - Христос Бог наш, що має велику милість.
Слава... глас 8: Господи, розслабленого не купальня зцілила, але Твоє слово оновило, і навіть багатолітній недуг не перешкодив йому: щоб скоріше показалася дія Твого гласа, і незносимий тягар відкинув, а вагу пос­телі поніс, на свідчення багатства щедрот Твоїх, сла­ва Тобі.
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар