суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя святих отців Нікейського Собору



На утрені
Сідальний, глас 6: Гріб відкритий, ад плаче,* Марія взиває до скритих апос­толів:* виходьте, робітники виноградника,* проповідуйте слово про воскресіння* - воскрес Господь, подаючи світові велику милість.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій,* нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх ніколи.
Стоячи перед гробом Твоїм, Марія Магдалина,* думаючи, що Ти садівник, плакала й промовляла:* де Ти поклав вічне Життя?* Де сховав Ти Того, Хто си­дить на престолі херувимському?* Сторожа бо його від страху омертвіла.* Або Господа мого дайте мені, або зі мною взивайте:* серед мертвих Ти був, і мертвих воск­ресив, слава Тобі.
Слава: і нині: Богородичний: Благословенною назвавши Матір Твою,* прийшов Ти на вільні страждання,* засяяв на хресті, знайти бажаючи Адама,* кажучи ангелам: ра­дуйтеся зі Мною, бо знайшлася загублена драхма.* Ти все премудро звершив, Боже наш, слава Тобі.

Після катизми 2 - сідальний, глас той самий: Життя у гробі лежало, і печать на камені була по­кладена;* як Царя, що спочиває, воїни охороняли Христа,* і, ворогів Своїх невидимо подолавши, воскрес Господь.
Стих: Прославлятиму Тебе, Господи, всім серцем моїм,* розповім про всі Твої чудеса.
Вільною Твоєю смертю ми знайшли життя безсмерт­не,* Всесильний і єдиний усіх Спасе:* Ти бо чесним Твоїм воскресінням усіх воскресив,* подолавши адову силу і смерти жало.
Слава: і нині: Богородичний: Богородице Діво, моли Сина Твого,* волею розіп'ятого на хресті* і воскреслого із мертвих Христа Бога нашого,* щоб спастися душам нашим.
Іпакой, глас 6: Вільною і животворчою Твоєю смертю, Христе,* врата адові як Бог розбивши,* відкрив Ти нам давній рай* і, з мертвих воскресши, визволив із тління життя наше.
Прокімен:        Господи, піднеси силу Твою* і прийди спасти нас.
Стих:    Пастирю Ізраїля, поглянь, Ти, що водив Йосифа, наче ягня.
Канон свя­тим отцям на 6.
Пісня 1 Ірмос: Як по суші, перейшов Ізраїль по безодні стопами, бачачи, як гонитель фараон потопляється; пісню перемоги Богові співаймо, взиваючи.
Прославляючи святих отців всесвятий Собор, всесвяте його передбачення про мене, взиваю: молю Тебе, Христе, щоб спастися мені.
Богоносні отці, що, як блискавка, зібралися нині, ісповідали Тебе, Христе, Єдинородним Сином, співбезначальним Отцю, і єдиносущним.
Слава... Благословенні невістоприкрасителі Невісти Твоєї - Церкви, Владико, ясно виклали золоте ухвалення віри, як оздобами її боголіпно прикрасили.
І нині... Богородичний: Прикрашена славою Божественною, чесна Цариця стоїть перед Сином Своїм і Богом, бла­гаючи про наше душевне спасіння.
Пісня 3 Ірмос: Нема святого як Ти, Господи, Боже мій, що підніс рід вірних Твоїх, Блаже, і утвердив нас на камені сповідання Твого.
Як колись божественний Авраам, усі всечесні богоглаголиві отці, будучи Твоїми воїнами, знищили силою Твоєю безумних ворогів Твоїх, Блаже.
Слава... Перший Собор, що зібрав святих Твоїх отців, по­божно проповідав Тебе, Спасе, єдиносущним безна­чальному Отцю, і Творцем усіх роджених.
І нині... Богородичний: Не можуть ні слово земнородних, ні язик достойно прославити Тебе, Діво: бо з Тебе без­межно благозволив воплотитися Життєдавець Хрис­тос, Пречиста.
Пісня 4 Ірмос: Христос моя сила, Бог і Господь, чесна Церква по­божно співає, взиваючи, від помислу чистого Господа про­славляючи.
За Тебе, Владико, боровся Собор отців, Твоїх ворогів переміг, і єдиносущним Тебе з Отцем і Духом прославив.
Слава... Заступником був Ти, Боже і Людино, перед Богом за людину, Христе; тому, знаючи Тебе єдиного у двох природах, богомудрі отці проповідали.
І нині... Богородичний: Мертвим зробило мене споживання від саду, Дерево ж, що від Тебе, Всечиста, явилося, життя воскресило, і вчинило мене спадкоємцем рай­ської насолоди.
Пісня 5 Ірмос: Божественним світлом Твоїм, Блаже, просвіти, мо­люся, душі тих, що зрання линуть до Тебе, пізнати Тебе, Сло­во Боже, істинного Бога, що з темряви гріхів взиває.
Божественні вчителі, зібравшись на святому Со­борі священства, проповідали Тебе, Христе, Премуд­рістю, силою, іпостасним Словом Отчим, побожно Символ утвердивши.
Слава... Струмками чистих вод вчення ви напоїли право­славну Церкву, нині на водах спокою насолоджуєте­ся, вічно радіючи.
І нині... Як світильник, Пречиста, світлий, який засвітив усім Христа - Сонце правди, знаючи Тебе, єдина Бо­городице чиста, нині Твоє заступництво закликаємо.
Пісня 6 Ірмос: Житейське море, схвильоване бурею напастей, ба­чачи і до тихого пристановища Твого прийшовши, благаю: визволи з тління життя моє, Многомилостивий.
Божественний Собор отців чесних проповідав Тебе, Владико, єдинородним Світлом, що засяяло від От­чої істоти, раніше всіх віків родженим Сином.
Слава... Утроба, як каламутне джерело єресей і непитне, яке виточило злочестивих, від рала молитви божест­венних отців розпалася за провидінням.
І нині... Богородичний: Великий серед пророків, Мойсей наперед написав про Тебе, як про ковчег, і трапезу, і світильник, і стамну, образно назнаменувавши вті­лення Всевишнього із Тебе, Мати Діво.


Пісня 7 Ірмос: Росоносною піч учинив ангел преподобним юна­кам, халдеїв же опаляючи, веління Боже мучителя нахили­ло взивати: благословен єси, Боже отців наших.
Сину Грому уподібнюючись, ви, дивні, всіх навчи­ли вогнезапальними вашими устами сповідувати Слово, Отцю співбезначальне і єдинопристольне, взи­ваючи: благословенний Ти, Боже отців наших.
Слава... Як крилаті, прийшли ви, богоблаженні, зібрані з усіх країв землі Духом Святим, щоб взивати Слову: благословенний Ти, Боже отців наших.
І нині... Богородичний: Трьох юнаків, що твоє Різдво прообразували, не опалила піч: Божественний вогонь, що вселився в Тебе, Тебе не опалив, і всіх просвітив взи­вати: благословенний Ти, Боже отців наших.
Пісня 8 Ірмос: 3 полум'я преподобним росу виточив і жертву пра­ведника водою спалив; бо все твориш, Христе, з волі Своєї; Тебе прославляємо по всі віки.
Собор приснопам'ятних пастирів зібрався, щоб нині богомудро богословствувати про Нестворену Тройцю і навчати всіх взивати: Тебе прославляємо по всі віки.
Благословимо Отця, і Сина, і Святого Духа, Госпо­да... Священноначальники, пастирі достославні, Хри­стову Церкву просвічують, інші в інших місцях її освячують і прославляють по всі віки.
І нині... Богородичний: Таємниче в образах Тебе передбача­ли всі пророки, бо Ти Слово народила; Той, Хто взяв у Тебе плоть, пройшов двома природами; Його ж про­славляємо по всі віки.
Співаємо: Чеснішу... Пісня 9 Ірмос: Бога людям неможливо бачити, бо на Нього не сміють чини ангельські дивитись: через Тебе, всечиста, Сло­во стало тілом і явилося людям; величаючи Його, з Небес­ними Силами Тебе ублажаємо.
Поле Арієвої лютої єресі ви, як лікарі духовні й ті­лесні, переорали, затвердивши священний Символ віри, його ж нині дотримуючись, вашу пам'ять, священноначальники, завжди прославляємо.
Слава... Будучи Світлом пречистим, Христе, від мороку пристрастей душу мою очисти молитвами Твоїх, Вла­дико, служителів, що проповідали Тебе, безначаль­ного, нествореного, Творця ж усього і Бога, Отцю співбезначального.
І нині... Твоїм невимовним і незбагненним Різдвом, Бого­родице Владичице, нині мертвим дарувалося воск­ресіння, життя бо засвітив усім Той, Хто з Тебе плот­тю одяг Себе, і смерть переміг.
Свят Господь Бог наш (тричі).
Екзапостиларій воскресний: Колись на морі Тиверіадському ловили рибу сини Зеведеєві - і Нафанаїл із Петром, ще й з іншими дво­ма, та Фома; вони, за повелінням Христовим закинув­ши сіті праворуч човна, витягли риби багато. Петро, пізнавши Його, пішов до Нього; явившись їм утретє, Він показав і хліб, і рибу на вугіллях.

Слава... отців: Отців божественних пам'ять нині святкуючи, мо­литвами їхніми умолений, Всещедрий, визволи від шкоди єресей, Господи, й усіх сподоби Отця Слова славити, і Всесвятого Духа.
І нині... вознесіння: Ученики дивились, як Ти, Христе, вознісся до Отця і сів праворуч; ангели, з'явившись, взивали: відкрий­те врата, Цар бо піднімається до Начального Світла слави.
На Хвалитних... Стихири воскресні, глас 6:
Хрест Твій, Господи,* для людей Твоїх - життя й воскресіння,* і ми, надію на нього покладаючи,* сла­вимо Тебе, воскреслого Бога нашого*; помилуй нас.
Погребіння Твоє, Владико,* відкрило рай родові людському,* і ми, від тління визволившись,* сла­вимо Тебе, воскреслого Бога нашого;* помилуй нас.
З Отцем і Духом прославмо Христа,* що воскрес із мертвих,* і взиваймо до Нього:* Ти єси життя наше і воскресіння;* помилуй нас.
Ти, Христе, на третій день воскрес із гробу,* як було написано,* воскресивши нашого праотця з собою;* тому рід людський і прославляє Тебе,* і оспівує Твоє воскресіння.
Інші стихири святих отців, глас 6: Зібравши всю душевну творчість,* Божественним Духом натхнені,* чесні отці начертали богонаписаний небесний і чесний Символ віри,* в якому ясно навча­ють про роджене співбезначальне Слово,* істинно єдиносущне,* будучи послідовниками апостольсько­го вчення,** благославні й істинно великі і богомудрі.
Сприйнявши духовне сяяння Святого Духа,* ви богонатхненно сповістили короткими словами* і ве­ликим розумом небесне благослав'я;* як Христові проповідники,* блаженні предстоятелі євангельсько­го вчення і благочестивого передання,* одкровення якого ви прийняли з неба* і, просвітившись, виклали богонавчену віру.
Слава... глас 8:  Святих отців Собор,* що з усіх країв вселенної зі­брався,* навчив, що Отець, і Син, і Святий Дух є єдина Істота і Єство,* і тайну богослів'я ясно передав Церк­ві;* їх же, прославляючи, з вірою ублажаємо, промовля­ючи:* о божественний полк, богоглаголиві воїни опол­чення Господнього,* зірки світлосяйні духовної твер­ді,* таємничого Сіону нездоланні стовпи,* мирозапашні квіти райські, золоті уста Слова,* Никейська похва­ло, вселенної прикраса,* щиро моліться за душі наші.
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар