суботу, 17 травня 2014 р.

Неділя всіх святих



На Утрені
Сідальний воскресний, глас 8: Воскрес ти з мертвих, Життя всіх, і ангел світлий сповістив жонам: перестаньте плакати, благовістіть апостолам, співаючи проголошуйте, що воскрес Христос Господь, Який благозволив як Бог спасти рід людський.
Стих: Воскресни, Господи, Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Люди, Спасе, гріб Твій запечатали, ангел же від­валив камінь від дверей; жони, побачивши Тебе, воскреслого із мертвих, благовістили ученикам Тво­їм у Сіоні, що Ти воскрес, Життя всіх, і зруйновані кайдани аду; Господи, глава Тобі.
Слава: і нині: Ти, що ради нас народився від Діви і розп’яття перетерпів, благий, подолав смертю смерть і воскресіння явив як Бог. Не покинь нас, створених рукою Твоєю, вияви Твоє чоловіколюбство, милости­вий, вислухай Богородицю, Матір Твою, що молить­ся за нас, і спаси, Спасе наш, безнадійних людей.

Інший сідальний, глас 8: Світлоносний світлий Гавриїл, сяючи, як блискав­ка, став перед гробом Христа і відвалив камінь від гробу, і страх великий охопив сторожу Твою, і миттєво всі стали як мертві. Посоромтеся, беззаконні, сто­рожі гробу, і печатей на камені, і зрозумійте, що Христос воскрес.
Інший сідальний: Воскресши з гробу воістину, Ти повелів жонам по­божним благовістити про воскресіння апостолам, як написано. Петро поспішив до гробу і, світло в гробі побачивши, здивувався; потім побачив плащаниці, що в ньому без Божественного тіла лежали, і, увірувавши, викликнув: слава Тобі, Христе Боже, що спа­саєш усіх, Спасе наш; Ти бо єси Отця сяйво.
Слава: і нині: Тобою, Благодатна, радується вся­ке творіння - ангельські чини і людський рід. Освя­чений храме і раю словесний, дівства похвало; від Тебе Бог тіло прийняв і немовлям став - предвічний Бог наш; лоно бо Твоє престолом учинив й утробу Твою ширшою за небеса зробив. Тобою, Благодатная, радується всяке творіння; слава Тобі.
Іпакой, глас 8: Мироносиці, до гробу Життєдавця приступивши, шукали безсмертного Владику між мертвими; і, благовіщення радісне від ангела одержавши, сповістили апостолів, що воскрес Господь, подаючи світові велику милість.
Прокімен, глас 8: Царюватиме Господь повік; Бог твій, Сіоне, з роду в рід.
Стих: Хвали, душе моя, Господа! Буду хвалити Гос­пода, поки й життя мого.
Канон всім святим. Глас 8.
Пісня 1. Ірмос: Фараона з колісницями чудотворний жезл Мойсеїв колись потопив, навхрест ударивши й розділивши море; Ізраїля ж спас - втікача, пішоходця, що співав піс­ню Богові.
Твоїх святих чини оспівуючи, благаю осяяти Тво­їм світлом душу мою молитвами їх; бо Ти єси Світло неприступне, що відганяєш морок невідання, Твоєю світлістю, Слово Боже, Світлодавче Христе.
Коли Ти був піднесений на древі, привернув до Твого пізнання всі народи, Владико, і просвітив світ­лом Святої Тройці через святих Твоїх апостолів, яки­ми Ти відігнав темряву омани.
Законоположенням Твоїм, Христе, навчив Ти апос­толів, які побожно відкинули все земне і світлом благодати просвітили всю вселенну, славні, пропові­дуючи Твоє Євангеліє.
Слава... Радіючи, мученики взяли хрест Твій, і, чесними стражданнями неухильно Тобі уподібнюючись, погроз мучителів не убоялися, мужні, - ні вогню, ні меча, ні ран, ні голоду і смерти.
І нині: Явно сприйнявши мужній подвиг Всечистої Діви, мученики неухильно уподібнювали­ся Христу своїми стражданнями і, за псалбмником, слідом за Тобою були приведені до Всецаря, Сина Твого, Діво, божественно радіючи з Ним.
Пісня 3. Ірмос: Небеса напочатку премудро утвердив Ти, Христе, і землю на водах поставив, утверди мене на камені заповідей Твоїх, бо нема святого, крім Тебе, єдиний Чоловіколюбче.
У священство святе одягнулися священики і пас­тирі, і паству мудро приводили до Христа, достойно прикрашаючи слово учительства, воістину збагатив­шись з небес.
Прикрасившись любов’ю першого добротворіння і з’явившись як правдиві світила, ви одухотворили Церкву Христову, святі, різноманітно прикрасивши її.
Слава... Підкорюючись Твоєму Закону, собори блаженних, просвітившись різноманітними чеснотами, успадкували небесні оселі, радіючи, Владико; кожен інакшу, але всі чесноти вони достойно виконали.
І нині: Із утроби дівочої Ти, Богомати, на­родила нам від Бога Бога - Слово, чисті ж діви, побожно Його полюбивши, слідом за Тобою всі пішли до Нього.
Пісня 4. Ірмос: Ти моя кріпость, Господи, Ти моя і сила, Ти мій Бог; Ти моя радість, що не залишив лона Отчого і нашу убогість відвідав; Тому з пророком Авакумом взиваю до Тебе; слава силі Твоїй, Чоловіколюбче.
З’єднаний любов’ю, собор святих Твоїх насолоджу­ється Тобою в істинній і чистій радості; чини ангелів торжествують разом з ними, Всевидче, Боже всіх і Господи.
Як славні юнаки, священномученики увінчалися вінцями мучеників, раніше благодаттю священства прикрасившись, достославні; тому, подвійні вінці достойно прийнявши, з Христом вічно радуються.
Все плотське мудрування ви, богоносні, воістину підкорили духу; нестримні прагнення плоті прибор­кали постом; і нині, безстрастя світлом просвітив­шись, прийняли нагороду за труди свої.
Слава... Як мученики Христа - Першого Мученика - ви великі страждання перетерпіли, терпеливо і мужньо страждаючи ніби в чужих тілах, славні; і нині стали ви спадкоємцями Царства, виточуючи вірним зці­лення.
І нині: Ти, Богородице, була Невістою Бо­жою, бо Його Слово, превічне породила нам тілесно; в Ньому ж і жони, свято поживши і різноманітними стражданнями Тобою прикрасившись, праматірне падіння виправили.
Пісня 5. Ірмос: Навіщо відкинув мене від лиця Твого, Світло незаходиме? Темрява ворожа покрила мене, окаянного; але наверни мене і до світла заповідей Твоїх путі мої направ, молюся.
Як божественні пророки, ви сподобилися передбачати те, що має бути, і жадали очистити благородство душі житієм чистим, о богоносні, просвічуючись силою духовною.
Собор святих нині світиться божественними даруваннями - ті, що були до Закону, всі патріархи, пророки, апостоли, і мучеників зібрання, і постників, і вчителів, і праведників зі священномучениками.
Слава... Бачачи нині сяючим Твоїх святих зібрання, Тво­єю, Спасе, світлістю і свічками невгасимими благодати оспівуємо Твоє божественне багатство благ, Чоловіколюбче.
І нині: Предивне Твоє Різдво полюбивши, жони пречесні визнали за ніщо красу життя, Всечиста, з любов’ю бажаючи тільки його світлости і божественного сяяння.
Пісня 6. Ірмос: Очисти мене, Спасе, великі бо беззаконня мої, і з глибини зла виведи, молюся, до Тебе бо взивав я, і почуй мене, Боже спасіння мого.
Святі знайшли Тебе, Владико, в Сіоні, як чес­ний обраний і наріжний покладений камінь, осно­ву непорушну, будуючи із себе - обраного каміння.
З пробитого Твого ребра краплини крови капали з водою й оновили світ, і божественний собор усіх свя­тих покликали до Благодійника.
Слава... Оспівуємо побожно мучеників хмару божественну, благодаттю просвічену, що засяяла найсвітліше багряницею крови і темновишневою одежею їх терпеливого страждання.
І нині: Істинною Матір’ю Божою всі визна­ємо Тебе, бо через Тебе жіноча природа визволилася, Всенепорочна, за Христа постраждала і побожно наповнилася всякими чеснотами.
Пісня 7. Ірмос: Божого зшестя вогонь посоромився колись у Вавилоні; тому юнаки в печі, немов у квітнику, веселими но­гами ходили і, радіючи, співали: благословен єси, Боже от­ців наших.
Святих чини, оспівуючи Того, Хто у святих неви­мовно спочиває, нині насолоджуються божественною насолодою і, радіючи, співають: благословенний Бог отців наших.
Радіючи, оспівуємо всіх святих собор, що звідусіль зібрався, - з усіх родів, і всякої достойности, і життя; з ними взиваємо: благословенний Ти, Боже отців на­ших.
Коли Ти, Боже, у невимовній Твоїй славі з’явишся посеред богів, віддаючи за достоїнством, і дари роз­даючи, і вінці даруючи, тоді сподоби, Спасе, співати Тобі: благословенний Ти, Боже отців наших.
Слава... Божественним сяянням трисонячного світлопролиття святих собори, побожно засяявши, Єдиницю Тричисельну богословлять: Отця безначального, Сина благочесного, і Духа Святого.
І нині: Всі діви, зібравши разом хор божест­венний, до Марії Пречистої і Пресвятої Богородиці, радіючи, великим гласом взивайте: радуйся, Ти бо джерело радости нам виточуєш.
Пісня 8. Ірмос: Семикратно піч халдейський мучитель для побожних отроків у люті розпалив і, побачивши, що вони спасен­ні Силою Вищою, до Творця й Визволителя став взивати: отроки, благословляйте, священики, оспівуйте, люди, прославляйте по всі віки.
Радуйтеся, мученики, пророки, апостоли, священномучеників священний собор; праведних, преподобних же й учителів божественний хор, з мироносицями-жонами милозвучно співаючи: юнаки, благослов­ляйте, священики, оспівуйте, люди, прославляйте по всі віки.
Ви, святі, насичуючись світлістю, що вища всяко­го розуміння, і радістю наповнюючись, стали бога­ми, наблизившись до Бога, спілкуючись з богодійними світлостями, і, просвітлюючись промінням невимовної слави, Христа прославляєте по всі віки.
Благословімо Отця, і Сина, і Святого Духа, Гос­пода.
З’явившись, як зірки яскраві, святі осявають небо церковне різними даруваннями і різними чеснотами: правдою, цнотливістю, мужністю, розумом; Владику, священики, оспівуйте, люди, прославляйте по всі віки.
І нині: Всі жони богомудрі, спочилі, в радості оспівують духом Діву Пречисту, істинну Матір Божу, що визволила нас від клятви праматері Єви, побожно прославляючи її Плід повіки.
Далі співаємо: Чеснішу від херувимів...
Пісня 9. Ірмос: Жахнулося небо, і кінці землі здивувалися, як то - Бог явився людям тілесно, і утроба Твоя стала просторішою небес; тому Тебе, Богородице, ангелів і людей чиноначальства величають.
Надією й любов’ю озброєне, і вірою огорожене зі­брання обраних перетерпіло, радіючи, всіх мучителів погрози, страждання і рани, славно збагатившись Христом, Який перемагав у стражданнях першомучеників за істину.
Хрестителя, апостолів, пророків і мучеників з постниками, божественних учителів і святителів, патріархів зібрання, і священномучеників благо­словенних, жон боголюбивих, преподобних і праведних, як пристановище спасіння, нині достойно прославимо.
Слава... Славні собори святих на небесах, випробувані вог­нем спокус, і принадами світу не спокусившись, нині чисто радуються, стоячи перед престолом Владичним світлосяйним, бо тінь у минулому змінилась явлен­ням істини.
І нині: Ти з’єднала роз’єднане, бо Тобою ста­ли єдиножителями на небесах ангели і люди, і свід­чать про це собори всіх святих, які нині з нами оспівують Твоє Різдво вічними піснями, Богородице Діво.
Свят Господь Бог наш... співаємо на глас.
На Хвалитних стихири воскресні, глас 8.
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Господи, хоч і перед судилищем Ти стояв, коли Пилат судив Тебе, але не покинув престолу, сидячи з Отцем; і, воскреснувши з мертвих, Ти визволив світ із неволі ворожої як милосердний і Чоловіколюбець.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
Господи, Ти дав нам хрест Твій як зброю проти диявола: боїться бо і тремтить, неспроможний дивитися на силу його, бо він підіймає мертвих і знищив смерть. Тому поклоняємося погребінню Твоєму і воскресінню.
Стих:Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Господи, хоч і поклали Тебе юдеї до гробу, як мерт­вого, але як царя, що спить, воїни Тебе стерегли, і як скарбницю життя печаттю запечатали, але Ти воскрес і подав нетління душам нашим.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Ангел Твій, Господи, що проповідав воскресіння, варту настрашив, а жонам благовістив, промовивши: чому шукаєте живого між мертвими? Він як Бог воскрес і світові життя дарував.
Інші стихири всім святим, глас 4:
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Святих, що на землі, Господь здивував: бо Його страждання у плоті і рани сприйняли, ними прикра­шаючись, божественними чеснотами явно прослави­лись; їх же оспівуємо як нев’янучі квіти, як зірки невгасимі Церкви, як добровільну жертву.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
З пророками апостолів, з преподобними учителів, зі священномучениками всіх праведних і жон, що постраждали і з любов’ю пестилися, безліч святих і праведних собори, нехай прославляються священни­ми піснями, як спадкоємці Небесного Царства, як жителі раю.
Слава… Ті, що на землі, стали небесними через світлість чеснот, що Христові у смерті уподібнились, дорогою безсмертя йдучи; ті, що пристрасті людські дією благодаті очистили, ті, що в усьому світі єдинодушно страждали, нехай прославляються мужні мученики.
І нині... Преблагословенна Ти, Богородице Діво, бо Воплочений з тебе полонив ад. Покликав Адама, усунув прокляття, визволив Єву, переміг смерть і ми ожили, тому співаючи кличемо: «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»


Немає коментарів:

Дописати коментар