вівторок, 26 березня 2013 р.

НЕДІЛЯ М'ЯСОПУСНА - вечірня


НЕДІЛЯ М'ЯСОПУСНА
В суботу на Вечірні: передкочатовий псалом, стихословимо кафізму першу.
На Господи, я зкав ставимо 6 стихир чергового гласу і 4 сти-хири з Тріоді, глас 6-й:
Коли захочеш прийти, Судде Найеправедливіший, суд праведний чинити, сівши на Престолі слави Твоєї, ріка огненна, страхітлива приведе всіх до судища Твого, де стоятимуть перед Тобою Небесні Сили, а люди судитимуться в страху за свої вчинки, тоді помилуй нас, Христе, і долі спасенних сподоби, як Милосердний, щиро благаємо Тебе.
Книги розкриються, видимі будуть діяння людей перед нестерпним судом, сповниться ж вся земля страшним громом плачу, бачачи всіх грішників у невтішному риданні, на вічні муки праведним судом Твоїм, Щедрий, відпущених., Тому благаємо Тебе, Милосердний, помилуй, Єдиний Многомилостивий, нас, що славимо Тебе.

Затрублять труби, спустошаться гроби, і воскресне все трепетне людське єство. Доброчинці в радості радуються, сподіваючись прийняти нагороду; грішники ж трепещуть, гірко ридаючи, бо будуть на муки послані і від вибраних відлучені. Господи слави, змилуйся над нами, як Благий, і сподоби долі тих, що полюбили Тебе.
Плачу і ридаю, коли почну відчувати вогонь вічний, темряву непроглядну і пекло, люту черву, а також скрегіт зубний і безперестанний і хворість, що має бути для тих, які без міри згрішили і Тебе Преблагого норовом лукавим прогнівили, а з них один і перший я окаянний. Але, Судде, милістю Твоєю спаси мене, як Добросердечний.
Слава, глас 8-й:
Коли поставлять престоли і розкриються книги, і Бог на суді сяде, о який жах тоді: спереду стоятимуть Ангели в страху, і ріка огненна захоплюватиме!   Що вдіємо тоді ми,   винні у многих гріхах люди? Коли почуємо голос Отця, що кликатиме благословенних у Царство, а грішників відсилатиме на муки, хто перенесе цей страшний присуд? Але, Єдиний Чоловіколюбче Спасе, Царю віків, раніше ніж кінець настане, до покаяння навернувши, помилуй мене.
І нині, Догматик чергового гласу.
На Стиховні: стихири Октоїха.
Слава, глас 8-й: Горе мені, темна душе, як довго ти від зла не відкидатимешся? Доки з безнадійности плакатимеш? Чому не задумаєшся над страшним часом смерти? Чому не тремтиш уся від страшного суду Спасового ? Що віддовідатимеш або від чого відречешся ? Діла твої служать на обвинувачення тебе, вчинки виявляють неправду. Нарешті, о душе, настав час: іди, запобіжи, з вірою взивай: згрішив я, Господи, згрішив перед Тобою, але знаю, Чоловіколюбче, милосердя Твоє, не розлучи мене г тими, що стоятимуть праворуч Тебе ради великої Твоєї милости.
І нині, Богородичний того ж гласу:
Неневісна Діво, що Бога несказанно зачала тілом, Мати Бога Вишнього, прийми благання рабів Твоїх, Всенепорочная, подаючи всім очищення від гріхів. Нині наші благання приймаючи, молися за спасіння душ наших.
Тропар: Богородице Діво (тричі).

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки

Немає коментарів:

Дописати коментар