вівторок, 26 березня 2013 р.

ВЕЧІРНЯ ПРОЩАЛЬНА В СИРОПУСНУ НЕДІЛЮ ВЕЧОРОМ


ВЕЧІРНЯ ПРОЩАЛЬНА В СИРОПУСНУ НЕДІЛЮ ВЕЧОРОМ
На Господи, я звав стихів 10, почавши від Виведи з темниці душу мою: 4 стихири покаянні з Октоїха чергового гласу, із Тріоді 3 і з Мінеї 3. Так само і в інші неділі, від Сиропусної почавши і до 5 неділі Великого Посту, Господи, я звав співається на черговий глас Октоїха.
Стихира, глас 2-й:
Намагаймося всі смирити тіло отриманням, проходячи божественний шлях непорочного посту, і в молитвах і сльозах Господа Спасителя нашого шукаймо, докраю забудьмо злобу, взиваючи: згрішили ми перед Тобою, спаси нас, як колись ініневітян, Христе Царю, і спільниками Небесного Царства учини нас, Милосердний.
Трачу надію, Господи, розмишляючій про мої діла, достойні всякої кари. Зневаживши чесні Твої заповіді, Спасе, блудно життя своє прожив. Отже, молюся, дощем покаяння мене очистивши, постом і молінням просвіти, як Єдиний Милостивий, і не відвернись від мене, Добротворче всіх і Преблагий.

Той же глас:
Радісно почнімо час посту, наставивши себе на подвиги духовні: очистьмо душу, очистьмо тіло, стримуймося, як у їжі, і від всяких пристрастей, задовольняймо духа добрими ділами, помножуючи їх з любов'ю, щоб сподобитися нам усім бачити всечесні Ограсті Христові і Святу Пасху в духовній радості.
Слава і нині: Богородичний на глас Мінеї. Вхід із кадилом. Світе тихий.
Прокимен великий, глас 8-й: Не відверни лиця Твого від отрока Твого, бо я скорблю, скоро почуй мене, зглянься на душу мою і врятуй її. (Пс.68,18-19)
Стих: Спасіння Твоє, Господи, хай прийме мене.
Стих: Хай побачать убогі і звеселяться.
Стих: Зверніться до Бога і будете жити.
І знов: Не відверни лиця Твого...
Сподоби, Господи. Поклони 3 і єктенія благальна.
Увага: Існує звичай по деяких місцевостях читати Євангелію після Великого Прокимна. Тоді Вхід буває з Євангелією і читається від Матфея 6, 14-21, лицем до народу.
Стихири на Стиховні, глас 4-й:
Засяла благодать Твоя, Господи, засяла просвіта душ наших, це благоприємний час, час покаяння; покиньмо діла темряви і зодягнімось у зброю світла, щоб, перепливши велике море посту, дожити до триденного Воскресіння Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, що спасає душі наші.
Стих: До Тебе, що живеш на небесах, підніс я очі мої. Ось, як очі рабів звернені на руки господарів їх, як очі рабині на руки господині її, так очі наші до Господа Бога нашого, доки помилує нас. (Повторяється попередня стихира).
Стих: Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо надто занепали ми духом; найбільше натерпілася душа наша від знущання багатих і зневаги гордих.
Слава, мученичний: Прославлюваний в пам'яті святих Твоїх, Христе Боже, ними ж і вмилостивлюваний, пошли нам велику милість.
І нині, Богородичний: Ангельські Чини Тебе прославляють, Вогомати, Ти бо, Всечиста, породила єси Вога, повсякчас Сущого з Отцем і Духом, що Ангельські Воїнства благоволінням з нічого створив. Його ж моли спасти від тління і просвітити душі православних, що оспівують Тебе, Всечиста.
Нині відпускаєш. Трисвяте з трьома поклонами. Пресвята Тройце, Отче наш.
І ці тропарі, глас 4-й:
Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна ти межи жонами, і благословен плід утроби Твоєї, бо Ти породила Спаса душ наших. (Поклін один).
Слава:
Хрестителю Христовий, усіх нас пом'яни, щоб позбавитися нам беззаконня нашого, бо тобі дана благодать молитися за нас. (Поклін один).
І нині:
Моліться за нас, святі Апостоли і всі святі, щоб позбавитися бід і скорбот, бо вас, як усердних заступників, ми маємо. (Поклін один).
Під Твою милість прибігаєм, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але з біди визволяй нас, Єдина Чиста і Благословенна. Пресвятая Богородице, спаси нас. (Без поклона).
Господи, помилуй (40 разів).
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амнь.
Чеснішу від Херувимів і незрівняно славнішу від Серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.
Іменем Господнім благослови, отче.
Священик: Благословен Христое Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні.
Читець: Амінь. І цю молитву:
Небесний Царю! Побожний народ наш зміцни, віру утверди, народи замири, світ утихомир, парафію нашу в добрі збережи, померлих батьків, матерів, братів і сестер наших в оселях праведників осели, а нас у покаянні і сповіді прийми, бо Ти Милосердний і Чоловіколюбець.
І чинимо три великі поклони, проказуючи молитву преподобного Єфрема Сиріна:
Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені. (Земний поклін).
Духа ж чистоти, смирвнности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму. (Земний поклін).
Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти Благословенний на віки вічні. Амінь. (Земний поклін).
Священик читає молитву на початок Великого Посту і Відпуст. Священик: Слава Тобі, Христе Боже, Надіє наша, слава Тобі.
Після Відпусту священик, звертаючись (загально) до вірних, випрошує в них прощення провин, а вірні в свою чергу просять прощення у священика, також вірні взаємно випрошують прощення провин один у одного. Тому й Вечірню цю називають прощеною.
Перед виходом із храму всі співають: Перетерпівий за нас Страсті, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки

Немає коментарів:

Дописати коментар