вівторок, 26 березня 2013 р.

НЕДІЛЯ ЧЕТВЕРТА ВЕЛИКОГО ПОСТУ - вечірня

НЕДІЛЯ ЧЕТВЕРТА ВЕЛИКОГО ПОСТУ
В суботу на Вечірні після передпочаткового псалма стихословимо Блажен муж.
На Господи, я звав стихири Октоїха 7 і Тріоді 3.
Глас 8-й:
Отче Іоане преподобний, ти завжди проголошував воістину Божі похвали, навчаючись творчої богонадхненної науки, премудрий, з того джерела благодаттю збагатився єси і, ставши блаженним, руйнував усі злі наміри нечестивих.
Отче Іоане преславний, джерелами сліз душу очистивши і всеношними молитвами вмилостививши Бога, ти, блаженний, удостоївся любови й краси Божої і ними по заслузі тепер утішаєшся у вічній радості спільно із страдниками твоїми, Богомудрий, преподобний.
Отче Іоане преподобний, вознісшись умом до Бога з вірою, зневажив нестійкість житейської суєти і, взявши хрест свій, за Всевидящим пішов єси; невгамоване тіло подвигами досконалости силою Божественного Духа розумові підкорив.

Слава, глас 5-й
Преподобний отче, послухавши голосу Євангелії Господньої, ти світ залишив, славу і багатство в ніщо обернувши. Відтоді до всіх кликнув єси: полюбіть Бога — і знайдете благодать вічну, нічого не ставте вище любови до Нього і, коли прийде Він у славі Своїй, знайдете упокоєння з усіма святими, за їх же молитви охорони, Христе, і спаси душі наші.
І нині, Богородичний догматик гласу. На стиховні стихири воскресні, глас 2-й.
Прославмо Іоана ангела на землі і на небесах чоловіка Божого, величну окрасу світу, насолоду милостивих, чеснот постових похвалу. Покликаний до Церкви Божої, він процвів праведно і, наче кедр у пустині, примножив громади вірних Христових в побожності і правді.
І нині, Богородичний того ж гласу.
О чудо нове, вище за всі чудеса давні! Хто ж бо знав Матір, що без мужа породила і на руках носила Владику всіх? З волі Божої походить Народжене. Його ж, Пречистая, що на Своїх руках носила і до Нього Матірню сміливість маєш, безперестанно моли за тих, що почитують Тебе, помилувати і спасти душі наші.
По Нині відпускаєш Богородице Діво, радуйся, (двічі) і тропар святому, глас 1-й:
Пустинним жителем і ангелом у тілі і чудотворцем явився єси, Богоносний отче наш Іоане. Постом, невсипущим піклуванням, молитвою небесні дарування прийнявши, ти зціляєш недужих і душі тих, що з вірою до тебе прибігають. Слава Дарителеві, що обдарував тебе такою силою, слава Вінцедавцеві твоєму, слава Творцеві, що тобою всіх зціляє.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки)

Немає коментарів:

Дописати коментар