вівторок, 1 січня 2013 р.

УТРЕНЯ - ГЛАС1

Глас 1
Воскресний сідальний: Воїни, що стерегли гріб Твій, Спасе,* обмертвіли від блиску ангела,* що з’явився і жонам воскресіння звістив.* Славимо Тебе, смерти Переможця,* припадаємо до Тебе,* що воскрес із гробу,* Єдиного Бога нашого.
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
До хреста добровільно прибитий,* у гробі як мертвий покладений,* Ти, Милосердний, Всесильний, Життєдавче,* смертю Твоєю владу адову знищив,* бо перед Тобою жахнулися воротарі аду;* Ти воскресив із Собою померлих од віку,* як Єдиний Чоловіколюбець.
Слава, і нині: За Матір Божу, що й породивши по правді дівою залишилася,* визнаємо Тебе всі ми, що з Любов’ю прибігаємо до Твого милосердя,* бо в Тобі ми, грішні, маємо оборону* і в Тобі, Єдиній Всенепорочній,* здобули спасіння у спокусах.

Інший сідальний: Жони рано вранці до гробу прийшли* і, явлення ангелів побачивши, вжахнулися:* з гробу життя сяяло.* Це чудо дивувало їх,* тому, вернувшись, звістили ученикам про воскресіння.* Христос, як Єдиний Кріпкий і Могутній,* ад подолав і воскресив із Собою всіх зотлілих,* страх перед осудом* силою хреста знищивши.
Стих: Буду славити Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
До хреста прибитий і до мертвих причислений,* Ти, Життя всіх, Безсмертний Господи Спасе,* на третій день воскрес і Адама з тління підняв.* Тому Сили Небесні взивали до Тебе, Життєдавця:* «Слава Твоїм стражданням, Христе,* слава воскресінню Твоєму,* слава благості Твоїй, Єдиний Чоловіколюбче».
Слава, і нині: Маріє, чесне Вмістилище Владики,* підійми нас, що впали в безодню страшної безнадії і провин і скорбот,* бо Ти стала спасінням і поміччю* і кріпкою обороною грішних,* і рабів Твоїх спасаєш.
Іпакой: Покаяння розбійника раєм заволоділо,* а плач мироносиць радість звістив,* що Ти, Христе Боже, воскрес, подаючи світові велику милість.

Прокімен: Нині воскресну,— говорить Господь,*- стану спасінням, не завагаюся в нім.
Стих: Слова Господні — слова чисті.

Канон воскресний
Пісня 1. Ірмос: Твоя, Безсмертний, переможна правиця* Боголіпно кріпостю прославилась,* вона бо, як всемогутня, противників знищила,* а Ізраїльтянам у глибині нову путь проклала.
Приспів: Слава, Господи, Святому Воскресінню Твоєму.
Ти, що спочатку пречистими руками з пилу утворив мене Божественним чином, руки на хресті розпростер, із землі до Себе призиваючи тлінне моє тіло, що його від Діви прийняв .
Ти, що Божественним диханням душу в мене вдихнув, задля мене умертвіння перетерпів і душу смерті віддав, і від вічних кайданів мене визволивши і з Собою воскресивши, нетлінням прославив.
Богородичний: Радуйся, Джерело благодаті; радуйся, Ліствице й Брамо небесна; радуйся Світильнику й Посудино золота і Горо нерозсічена, що породила світові Христа Життєдавця.
Пісня 3. Ірмос: Єдиний, що знаєш людської істоти неміч* і милостиво її образ прийняв,* опояши мене з висоти силою, щоб взивав я до Тебе:* «Святий одушевлений храме непорочної слави Твоєї, Чоловіколюбче».
Богом моїм бувши, Ти, Милосердний, над упалим змилувався і, до мене зійти зволив, підніс мене розп’яттям Своїм, щоб взивав я до Тебе: «Свят Господь слави, незрівнянний в милосерді».
Життям іпостасним бувши, Ти, Христе, як Бог Милосердний, в мене тлінного зодягнувся; і, в пил смерти зійшовши, Ти, Владико, знищив владу смерти і, з мертвих в третій день воскресши, мене в нетління зодягнув.
Богородичний: Бога в утробі від Духа Пресвятого зачавши, Ти, Діво, неопалена залишилася, бо Тебе, що вогонь нестерпний прийняла, явно провістила законодавцеві Мойсеєві купина, яка палала неопалимо.
Пісня 4. Ірмос: Тебе, немов гору, благодаттю Божою захищену,* бачивши прозорливими очима, Авакум провістив,* що від Тебе вийде Святий Ізраїлів* на спасіння наше та оновлення.
Хто цей Спаситель, що з Едома прийшов, вінець терновий носить, одіж багряну на Собі має, на дереві висить? Це Святий Ізраїлів — на спасіння наше та оновлення.
Дивіться, люди непокірливі, і засоромтеся, Той бо, що ви Його, як злочинця, повісити на хресті в Пилата нерозумно домагались, Боголіпно з гробу воскрес, силу смерти знищивши.
Богородичний: За дерево життя Тебе, Діво, визнаємо, з Тебе бо вийшов не смертоносний для людей овоч поживи, а насолода вічного життя на спасіння нам, що Тебе славимо.
Пісня 5. Ірмос: Ти, Христе, сяєвом пришестя Твого* і хрестом Твоїм осяяв світу кінці;* просвіти ж світлом Богопізнання Твого* серця тих, що православно Тебе оспівують.
Великого Пастиря овець і Господа деревом хреста нечестиві умертвили; але Він мертвих у аді, наче овець похованих, від влади смерти визволив.
Хрестом Твоїм Ти, Спасе, мир благовістив і полоненим визволення провістив, а володаря Божественним воскресінням Твоїм, Христе, осоромив, беззбройного, знеможеного його показавши.
Борогодичний: Не погорди, Всехвальна, благаннями тих, що з вірою просять, а прийми й донеси їх, Пречиста, до Сина Твого, Сяйного Доброчинця Бога, в Тобі бо Заступницю маємо.
Пісня 6. Ірмос: Обняла нас найглибша безодня; нема визволителя;* обчислені ми, наче вівці на заколення;* спаси людей Твоїх, Боже наш,* Ти бо сила немічних і оновлення.
Гріхом первоствореного були ми, Господи, тяжко зранені, а зцілилися раною Твоєю, що нею Ти, Христе, за нас уранений був, Ти бо сила немічних і оновлення.
Ти, Всесильний Господи, нас із аду вивів, вбивши кита ненажерливого, Твоєю владою його силу знищивши, Ти бо життя, і світло, і воскресіння.
Богородичний: Радіють Тобою, Діво Пречиста, праотці нашого роду, через Тебе повернувши рай, що його через провину позбулися були; Ти бо до Різдва і породивши чиста єси.
Пісня 7. Ірмос: Тебе, Богородице, ми, вірні, за піч духовну визнаємо,* бо, як трьох отроків спас Превозносимий,* так мене, цілу людину, в утробі Твоїй оновив* Хвальний отців Бог і Препрославлений.
Затряслася земля, сховалося сонце, і світло померкло, розідралась церковна завіса, каміння розпалося, бо на хресті висить Праведник, Хвальний отців Бог і Препрославлений.
За нас із волі Своєї безпомічний бувши і між мертвими поранений, Ти, Превозносимий, визволив і могутньою рукою всіх із Собою воскресив, Хвальний Отців Боже і Препрославлений.
Богородичний: Радуйся, Джерело води завжди цілющої; радуйся, Раю насолоди; радуйся Стіна вірних; радуйся, Неневістна; радуйся, всього світу Радосте. Через Тебе засяяв нам Хвальний отців Бог і Препрославлений.
Пісня 8. Ірмос: Отроки Ізраїлеві в печі, наче в гòрні,* ясніше від золота красою побожности засіяли, промовляючи:* «Благословіть, всі творіння, Господа, в піснях* хваліте й прославляйте по всі віки».
Слово Боже, Ти з волі Своєї все твориш і перетворюєш, тінь смертну в життя вічне стражданням Твоїм обертаєш. Тебе невпинно всі ми, творіння, як Господа, в піснях хвалимо і прославляємо по всі віки.
Ти, Христе, знищив муки і страждання в вороттях і твердинях адових, на третій день із гробу воскресши. Тебе невпинно всі творіння, як Господа, в піснях хвалять і прославляють по всі віки.
Богородичний: Ту, що безсіменно і надприродно від Божого сяйва дорогоцінну перлину — Христа народила, в піснях прославмо, промовляючи: «Благословіте, всі творіння, Господа, в піснях хваліть й прославляйте по всі віки».
Потім співають пісню Богородиці
Пісня 9. Ірмос: Образ чистого різдва Твого* показала купина, що палала неопалимо;* і нині благаємо розпалений на нас вогонь напастей загасити,* щоб Тебе, Богородице, ми безупинно величали.
О, як же то люди беззаконні й непокірливі, задумавши зле, злочинця і нечестивця оправдали, а Праведника, Господа слави, на хрест засудили: Його ми достойно величаємо.
Спасе, Агнче Непорочний, що взяв гріхи світу! Тебе, що на третій день воскрес, з Отцем і Божественним Твоїм Духом прославляємо і, визнаючи за Господа слави, величаємо.
Богородичний: Спаси людей Твоїх, Господи, що їх придбав Ти Дорогоцінною Кров’ю Твоєю, даруючи благовірним перемогу на ворогів, і подаючи спокій Церквам Твоїм, Чоловіколюбче, молитвами Богородиці.
«Свят Господь Бог наш»

Стихири хвалитні
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Оспівуємо Твоє спасенне страждання, Христе,* і славимо Твоє воскресіння.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
Ти, що хрест перестраждав і смерть знищив, із мертвих воскрес,* мирним учини життя наше, Господи,* як Єдиний Всемогутній.
Стих: Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Ти ад полонив і людину воскресив Твоїм, Христе, воскресінням;* сподоби нас чистим серцем Тебе в піснях хвалити* і прославляти.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Прославляючи Твою, Христе, Боголіпну ласку, в піснях хвалимо Тебе.* Ти народився від Діви, але нерозлучний з Отцем остався.* Ти постраждав, як людина, і Добровільно хрест перетерпів, але воскрес із гробу,* з нього, як із палати, вийшовши, щоб світ спасти;* Господи, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Коли Тебе до дерева хресного прибито,* тоді владу ворожу було знищено;* творіння від страху перед Тобою захиталося;* ад полонила влада Твоя;* мертвих Ти із гробів воскресив* і розбійникові рай відкрив,* Христе Боже наш, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Чесні жони, ридаючи, до гробу Твого поспішили,* але гріб відкритий побачивши і від ангела про нове й преславне чудо дізнавшись,* сповістили Апостолів, що Господь воскрес,* даруючи світові велику милість.
Слава: Христе Боже, поклоняємось Божественним ранам страждань Твоїх* і владичному священнодійству, що в Сіоні наприкінці віків богоявленно сталося;* бо Ти, Сонце правди, просвітив тих, що в темряві перебувають,* ведучи їх до невечірнього світла,* Господи, слава Тобі.
І нині, глас 2: Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з тебе полонив ад.* Покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть і ми ожили,* тому співаючи кличемо:* «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар