вівторок, 1 січня 2013 р.

УТРЕНЯ - ГЛАС7


Глас 7
Воскресний сідальний: Життя у гробі лежало,* і печать на камені було покладено;* воїни стерегли Христа, як царя, що спочиває;* і ангели прославляли, як Бога Безсмертного,* а жони взивали: «Воскрес Господь,* подаючи світові велику милість».
Стих: Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Ти, Христе Боже, Твоїм погребенням трьохденним смерть полонив,* і живоносним Твоїм воскресінням* воскресив людину зотлілу, як Чоловіколюбець.* Слава Тобі.
Слава, і нині: Христа Бога, що задля нас був розп’ятий,* воскрес і владу смерти знищив,* моли безперестанно, Богородице Діво,* щоб Він спас душі наші.
Інший сідальний: Коли гріб запечатано, Ти, Христе Боже,* як життя із гробу засяяв,* і коли двері було замкнено,* Ти ученикам з’явився, як воскресіння всіх,* і через них дух правди в нас оновив* з великої Твоєї милості.
Стих: Буду славити Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
До гробу зі слізьми побігли жони, миро несучи,* і хоч воїни стерегли Тебе, Царя всіх,* вони між собою казали:* «Хто одвалить нам камінь?»* Воскрес Ангел Ради великої, смерть перемігши.* Всемогутній Господи, слава Тобі.
Слава, і нині: Радуйся, Благодатна Богородице Діво,* Пристановище і Обороно роду людського;* бо від Тебе прийняв тіло світу Визволитель,* Ти бо єдина — Мати й Діва,* завжди благословенна й препрославлена.* Моли Христа Бога мир усьому світові дарувати.
Іпакой: Ти, Христе Боже, що, прийняв наш образ* і тілом хрест перетерпів,* спаси мене воскресінням Твоїм,* як Чоловіколюбець.

Прокімен: Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя,* не забудь убогих Твоїх до кінця.
Стих: Буду славити Тебе, Господи, всім серцем моїм.

Канон воскресний
Пісня 1. Ірмос: Велінням Твоїм водне єство, Господи,* що раніш легко розливалося,* твердість землі прибрало,* тому Ізраїль, по сухому перейшовши, пісню перемоги Тобі співає.
Приспів: Слава, Господи, Святому Воскресінню Твоєму.
Владу смерти дерево хресне засудило, коли Тебе, Господи, несправедливо на смерть засуджено; тому володар темряви, Тебе не перемігши, справедливо був вигнаний.
Ад наблизився до Тебе і, неспроможний сокрушити зубами тіло Твоє, челюсті собі потрощив. Тому Ти, Спасе, муки смерти знищивши, на третій день воскрес.
Богородичний: Припинилися муки праматері Єви, Ти бо безмужньо породила, мук не зазнавши; тому явно Тебе, Пречистая, за Богородицю визнаючи, всі ми прославляємо.
Пісня 3. Ірмос: Спочатку небеса всесильним Словом Твоїм утвердив Ти, Господи Спасе,* і Вседіючим та Божественним Духом усю силу їх.* На непорушному камені ісповідання Твого* утверди мене.
Ти, Милосердний Спасе, на хрест зійшовши, страждав за нас з волі Твоєї, і терпів рану, що прощення та спасіння вірним приносить, через неї бо всі ми з Родителем Твоїм примирилися, Милостивий.
Ти, Христе, від рани очистив мене, пораненого в душі від укусу змієвого, і світло показав мені, в темряві та тлінні колись оселеному; зійшовши бо до аду, Ти хрестом мене з собою воскресив.
Богородичний: Молитвами Безмужньої Твоєї Матері подай, Спасе, спокій світові, і даруй вождеві перемогу над ворогами чужоземними, і сподоби невимовної Твоєї слави тих. що Тебе прославляють.
Пісня 4. Ірмос: Ти, що лона Отцевого не покинув* і на землю зійшов, Христе Боже!* Почув я таємницю діла спасіння Твого* і прославив Тебе, Єдиний Чоловіколюбче.
Безвинний Владика, що від Діви тіло прийняв, плечі свої під бичі впалого раба віддавши, зневажається биттям на знищення гріхів моїх.
Ставши перед судом судців беззаконних, як обвинувачений, осуд приймає і биття тлінної руки по лиці терпить Той, Хто, як Бог, людину сотворив і судить землю справедливо.
Богородичний: Як Істинна Мати Божа, моли, Всенепорочна, Творця Твого й Сина направити мене до спасенного пристановища славної Його волі.
Пісня 5. Ірмос: Ніч несвітла для невірних, Христе,* а для вірних світло в насолоді Божественних слів Твоїх;* тому зрання до Тебе звертаюсь* і прославляю Твоє Божество.
За рабів Твоїх продаєшся, Христе, і мужньо терпиш биття по обличчю, яке подає свободу тим, що Тобі співають: «Зрання до Тебе звертаюсь і прославляю Твоє Божество».
Твоєю Божественною силою, через тіло немічне, Ти, Христе Спасе, сильного подолав і через воскресіння переможцем смерти мене показав.
Богородичний: Ти, Мати Пречиста, породила Бога, що від Тебе, Всехвальна, боголіпно тіло прийняв, Ти бо зачала від Духа Святого, ложа шлюбного не пізнавши.
Пісня 6. Ірмос: На хвилях турбот життєвих плаваючи,* у гріхах, що зо мною пливуть, потопаю,* і звірю душогубному викидають мене;* як Йона, взиваю до Тебе, Христе:* «Із безодні смертоносної* мене виведи».
Згадували про Тебе душі праведників, що були замкнені і в аді перебували і просили в Тебе спасіння, що його Ти, Христе, як Милосердний, хрестом подав, в місця підземні зійшовши.
Громада Апостолів надію втратила знов побачити Твій храм одушевлений і нерукотворний, стражданнями зруйнований, але, понад надію поклонившись Тому, Хто воскрес, всюди про Нього проповідала.
Богородичний: Хто з людей зможе пояснити невимовні й всенепорочні, Діво Богоневісто, родини Твої, що задля нас сталися. Бо Бог Слово, необмежено з’єднавшись з Тобою, через Тебе тілом став.
Пісня 7. Ірмос: Піч, вогнем розпалену,* отроки колись росоносною показали,* Єдиного Бога прославляючи та промовляючи:* «Превозносимий отців Бог і Препрославлений».
Дерево умертвило Адама, що з волі своєї не вчинив послуху, а послух Христа оновляє його, задля мене бо розпинається Син Божий Препрославлений.
Тебе, Христе, що з гробу воскрес, усе творіння прославило, Ти бо, Препрославлений, дарував життя тим, що були в аді, воскресіння — померлим, і світло — у темряві сущим.
Богородичний: Радуйся, дочко тлінного Адама; радуйся, Єдина Богоневісто; радуйся, що тління подолала, що Бога породила Його моли, Чиста, щоб усі ми спаслися.
Пісня 8. Ірмос: Неопалима купина, вогнем на Синаї огорнена,* Бога явила Мойсеєві, недоріці гугнявому;* а ревність до Бога трьох отроків співцями непереможними в огні показала;* всі творіння, прославляйте Господа і величайте по всі віки.
Пречистий Агнець словесний, за світ у жертву принесений, жертвам закону край поклав і, як Бог, від гріхів очистив його, що безперестанно взиває: «Всі творіння, прославляйте Господа і величайте по всі віки».
Прийняте Творцем тіло наше, що перед стражданням не було нетлінне, по стражданні й воскресінні недоступне тлінню стало і оновляє смертних, які взивають: «Усі творіння, прославляйте Господа і величайте по всі віки».
Богородичний: Діво, Твоя чистота і непорочність скверну й мерзоту всього світу очистили, і Ти, Пречиста, стала Причинницею нашого з Богом примирення; тому всі ми Тебе, Діво, благословляємо і прославляємо по всі віки.
Потім співаємо пісню Богородиці.
Пісня 9. Ірмос: Мати Неневістна, Діво Богородице,* що породила, не зазнавши тління,* і Творцеві всього— Слову тіло дала,* Вмістилище Невмістимого,* Оселе безмежного Творця Твого,* Тебе величаємо.
Усі ви, що інакше думаєте і Божеству страждання приписуєте, замовчіть; бо ми величаємо Господа слави, як Одного в двох єствах, тілом розп’ятого, та не розп’ятого єством Божественним.
Ви, що воскресіння тіл відкинули, йдіть до гробу Христового і переконайтесь, що тіло життя Подавця було умертвлене і знов воскресло на запевнення останнього воскресіння, що його ми дожидаємо.
Троїчний: Вшановуючи Трійцю не Божеств, а іпостасей, і Одиницю не Осіб, а Божества, ми розсікаємо тих, що її розділяють, рівно ж поборюємо тих, що зважуються зливати в одне Трійцю, Яку ми величаємо.
Потім «Свят Господь Бог наш»
Стихири хвалитні
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Воскрес Христос із мертвих, кайдани смерти розірвавши.* Благовісти, земле, радість велику,* оспівуйте, небеса, Божу славу.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
Воскресіння Христове бачивши,* поклонімось Святому Господу Ісусу,* Єдиному Безгрішному.
Стих:Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Воскресінню Христовому неперестанно поклоняємось,* бо Він спас нас од беззаконня нашого,* Святий Господь Ісус,* що явив воскресіння.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Чим віддячимось Господеві за все, що Він дав нам?* Задля нас Бог між людьми жив;* задля зотлілого єства Слово стало тілом та оселилося між нами;* до невдячних прийшов Доброчинець,* до полонених — Визволитель,* до сущих у темряві — Сонце правди;* на хресті страждає Безстрасний;* в аді — Світло, у смерті — Життя;* задля впалих — воскресіння.* Взивайте до Нього: «Боже наш, слава Тобі».
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Твоєю силою могутньою* Ти, Господи, браму адову сокрушив і владу смерти знищив,* і Твоїм Божественним і славним воскресінням,* як Цар усіх і Бог Всемогутній,* Ти воскресив мертвих,* що од віку в темряві перебували.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Прийдіте, порадіймо в Господі* і звеселімось його воскресінням,* Він бо воскресив мертвих із незломних кайданів адових* та, яко Бог, дарував світові життя вічне* і велику милість.
Слава: Осяйний ангел сидів на камені гробу, що Життя прийняв,* і жонам мироносицям благовіствував, кажучи:* «Воскрес Господь, як провістив вам;* сповістіть його учнів, що буде Він поперед вас у Галілеї* і подає світові життя вічне та велику милість».
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з тебе полонив ад.* Покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть і ми ожили,* тому співаючи кличемо:* «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар