вівторок, 1 січня 2013 р.

НЕДІЛЬНА УТРЕНЯ


ЧИН УТРЕНІ

Ієрей: Слава Святій, і Єдиносущній, і Животворящій, і Нероздільній Тройці завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.
Слава во вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління. Тричі.
Господи, губи мої відкриєш, і уста мої сповістять хвалу Твою. Двічі.
ШЕСТИПСАЛМ’Я1
Псалом 3
Господи, чому так намножилися гнобителі мої? Многі повстають на мене, многі говорять душі моїй: «Нема спасіння йому в Бозі його!» Але Ти, Господи, заступник мій, слава моя, і Ти підносиш голову мою. Голосом моїм до Господа візвав я, і Він почув мене з гори святої Своєї. Я заснув, і спав, і устав, бо Господь захищає мене. Не побоюся тьми-тьменної людей, що зусібіч нападають на мене. Воскресни, Господи, спаси мене, Боже мій! Бо Ти погромив усіх, що ворогували проти мене безвинно, зуби грішників сокрушив єси. У Господа спасіння, і над народом Твоїм благословення Твоє.
Я заснув, і спав, і устав, бо Господь захищає мене.

Псалом 37
Господи, в ярості Твоїй не картай мене і в гніві Твоєму не карай мене! Бо стріли Твої вп’ялися в мене, і затяжіла на мені рука Твоя. Нема зцілення плоті моїй перед видом гніву Твого, нема миру в костях моїх перед видом гріхів моїх, бо беззаконня мої перевищили голову мою, немов тягар важкий, пригнітили мене. Смердять і гнояться рани мої од виду безумства мого: стражденний я і зіщулився до краю, ввесь день, нарікаючи, ходжу. Бо крижі мої сповнилися наруг, і нема зцілення плоті моїй. Збідований я і упокорився до останку, ячав я від стогону серця мого. Господи, перед Тобою – все жадання моє, і стогнання моє від Тебе не утаїлося. Серце моє збентежилось, полишила мене сила моя, і світло очей моїх – і того нема зо мною. Друзі мої і близькі мої наблизилися і супроти мене стали, і родичі мої оподаль мене стали, і напирали ті, хто шукав душі моєї; і ті, хто шукав зла мені, говорили марноту й облуду ввесь день замишляли. А я мов глухий, не чув, і мов німий, що не відкриває уст своїх; і став я мов людина, що не чує і не має в устах своїх оскарження. Бо на Тебе, Господи, я уповав, Ти почуєш, Господи Боже мій. Бо сказав я: «Щоб ніколи не злорадствували із-за мене вороги мої і, коли похитнуться ноги мої, надо мною не похвалялися!» Бо я на рани готов, і болість моя передо мною завжди. Бо беззаконня моє я возвіщу і потурбуюся гріхом моїм. А вороги мої живуть і укріпилися більше від мене, і умножилися ті, що ненавидять мене несправедливо. Ті, що воздають мені злом за добро, обмовляли мене, бо я змагав до правди. Не зостав мене, Господи Боже мій, не відступи від мене, звернись до помочі мені, Господи спасіння мого!
Не зостав мене, Господи Боже мій, не відступи від мене!
Звернись до помочі мені, Господи спасіння мого!

Псалом 62
Боже, Боже мій, до Тебе від досвітку лину: жадає Тебе душа моя. Як часто в’яне за Тобою плоть моя в землі пустинній, і непрохідній, і безводній! Так би у святині явився я перед Тобою – видіти силу Твою і славу Твою! Бо ліпша милість Твоя над життя; губи мої похвалять Тебе. Так благословлю Тебе в житті моїм, в Імені Твоїм вознесу руки мої. Немов туком і омастою хай сповниться душа моя, і губами радости восхвалять Тебе уста мої. Споминав я Тебе на постелі моїй, вдосвіта роздумував про Тебе, бо став єси Помічником моїм, і в тіні крил Твоїх возрадуюся. Пригорнулася душа моя до Тебе, мене ж прихистила десниця Твоя. А ті, що даремно шукали душу мою, зійдуть у безодні землі, будуть віддані вістрю меча, здобиччю лисицям стануть! Цар же возвеселиться в Бозі, похвалиться всяк, хто Ним клянеться, бо загороджено уста неправдомовців.
Вдосвіта роздумував я про Тебе, бо став єси Помічником моїм, і в тіні крил Твоїх возрадуюся.
Пригорнулася душа моя до Тебе, мене ж прихистила десниця Твоя.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. Тричі.

Господи, помилуй. Тричі. Слава, і нині:

Псалом 87
Господи Боже спасіння мого, удень взиваю і вночі – перед Тобою. Хай ввійде перед лице Твоє молитва моя, прихили вухо Твоє до моління мого. Бо сповнилася зол душа моя, і життя моє до аду наблизилося; причислено мене до тих, що сходять у рів, став я, мов чоловік безпомічний, як померлі, вільний; як повержені, що сплять у могилі, яких Ти не згадуєш більше, і їх від руки Твоєї відкинуто. Положили мене в рові преглибокому, в темряві і тіні смертній. На мені утвердилася ярість Твоя, і всі хвилі Твої навів єси на мене. Віддалив єси знайомих моїх від мене: вважають мене за огиду для себе, видали мене і не можу вийти. Очі мої знемоглися від нужди: взиваю до Тебе, Господи, ввесь день, здіймаю до Тебе руки мої. Хіба для мертвих Ти сотвориш чудеса? Або лікарі їх воскресять, і вони прославлять Тебе? Хіба оповість хто в могилі милість Твою, і вірність Твою – в місці погибелі? Хіба пізнають у темряві чудеса Твої, і правду Твоя – в землі забуття? І я до Тебе, Господи, візвав, і вранці молитва моя приспіє перед Тебе. Чому, Господи, відкидаєш душу мою, відвертаєш лице Твоє від мене? Нужденний я, і в трудах від юности моєї; і, вознесений, – був упокорений і в безвиході знеміг. Надо мною пронісся гнів Твій, страхіття Твої потрясли мене, оточують мене, немов вода, ввесь день, охоплюють мене всі разом. Ти віддалив від мене друга і ближнього, і знайомих моїх – від страждання.
Господи Боже спасіння мого, удень взиваю і вночі – перед Тобою.
Хай ввійде перед лице Твоє молитва моя, прихили вухо Твоє до моління мого.

Псалом 102
Благослови, душе моя, Господа, і все єство моє – Ім’я святеє Його! Благослови, душе моя, Господа, і не забувай всіх воздаянь Його: Він очищає всі беззаконня твої, зціляє всі недуги твої, визволяє від зотління життя твоє, вінчає тебе милістю і щедротами, сповняє в доброму жадання твоє, – оновиться, як орлина, юність твоя. Господь чинить милості і правосуддя всім покривдженим. Повідав путі Свої Мойсеєві, синам Ізраїлевим – бажання Свої. Щедрий і милостивий Господь, довготерпеливий і многомилостивий. Не до краю прогнівається і не до віку ворогуватиме. Не за беззаконнями нашими учинив Він з нами, ані за гріхами нашими воздав нам. Бо як високо небо над землею – так утвердив Господь милість Свою на тих, що бояться Його. Як далеко схід від заходу, так віддалив Він від нас беззаконня наші. Як ущедрює отець синів, так ущедрив Господь тих, що бояться Його. Бо Він знає утворення наше, пам’ятає, що ми – порох. Людина – як трава дні її, як квітка польова, так одцвіте, бо дихання припиниться в ній – і не стане її, і не пізнається більше на місці своїм. Милість же Господня – од віку і до віку на тих, що бояться Його, і правда Його – на синах синів, що зберігають Завіт Його і пам’ятають заповіді Його, щоб сповняти їх. Господь на небі уготовив престіл Свій, і Царство Його всім володіє. Благословіте Господа, всі ангели Його, сильні кріпостю, що виконуєте слово Його, почувши голос слів Його. Благословіте Господа, всі сили Його, слуги Його, що чините волю Його. Благословіте Господа, всі діла Його, на всякому місці владицтва Його. Благослови, душе моя, Господа!
На всякому місці владицтва Його благослови, душе моя, Господа!

Псалом 142
Господи, почуй молитву мою, прийми моління моє в істині Твоїй, почуй мене в правді Твоїй;
і не входь у суд з рабом Твоїм, бо не оправдається перед Тобою ніхто з живих.
Бо пригнобив ворог душу мою, втоптав у землю життя моє, посадив мене в темряві, як померлих одвіку.
І поник у мені дух мій, в мені стривожилося серце моє.
Спом’янув я дні прадавні, вдумався в усі діла Твої, над творами рук Твоїх роздумував.
Простягнув я до Тебе руки мої, душа моя – мов земля безводна перед Тобою.
Скоро почуй мене, Господи, знемігся дух мій;
не відвертай лиця Твого від мене, бо уподібнюся до тих, що сходять до рову.
Відчутною вчини мені вранці милість Твою, бо на Тебе уповаю;
вкажи мені, Господи, путь, по якій мені йти, бо до Тебе возніс я душу мою.
Віддали мене від ворогів моїх, Господи, бо до Тебе прибіг я.
Навчи мене творити волю Твою, бо Ти єси Бог мій;
Дух Твій благий виведе мене на землю рівну.
Задля Імені Твого, Господи, живитимеш мене, у правді Твоїй виведеш із печалі душу мою,
і в милості Твоїй винищиш ворогів моїх, і вигубиш усіх гнобителів душі моєї, бо я – раб Твій.
Почуй мене, Господи, в правді Твоїй і не входь у суд з рабом Твоїм.
Почуй мене, Господи, в правді Твоїй і не входь у суд з рабом Твоїм.
Дух Твій благий виведе мене на землю рівну.

Слава, і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. Тричі.

Молитви утрені2

Молитва перша: Благодаримо Тебе, Господи Боже наш, що підняв нас із лож наших і вклав в уста наші слово хвали, щоб поклонятися і призивати Ім’я Твоє святе; і молимося, вдаючись до Твоїх щедрот, що їх Ти завжди виявляв у нашому житті: і нині пошли поміч Твою тим, що стоять перед лицем святої слави Твоєї й очікують від Тебе багатої милости; і дай їм зо страхом і любов’ю завжди Тебе почитати, хвалити, оспівувати і поклонятися несповідимій Твоїй благості.
Бо подобає Тобі всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва друга: Із ночі лине дух наш до Тебе, Боже наш, бо світло – повеління Твої на землі. Правду й освячення звершувати у страсі Твоєму врозуми нас, Тебе бо славимо – воістину сущого Бога нашого. Приклони вухо Твоє і почуй нас, і пом’яни, Господи, по імені всіх, що тут присутні і моляться з нами, і спаси їх силою Твоєю. Благослови народ Твій і освяти спадкоємство Твоє, мир світові Твоєму даруй, церквам Твоїм, священикам, правлінню і всьому народові Твоєму.
Бо благословилося і прославилося всечесне і величне Ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва третя: Із ночі лине дух наш до Тебе, Боже, бо світло – повеління Твої. Навчи нас, Боже, правди Твоєї, заповідей Твоїх і уставів Твоїх. Просвіти очі умів наших, щоб ми не заснули у гріхах на смерть. Віджени всякий морок від сердець наших, даруй нам Сонце Правди і неушкодженим життя наше збережи печаттю Святого Твого Духа. Спрямуй стопи наші на путь миру, дай нам бачити ранок і день у радості, щоб ми Тобі вранішні возсилали молитви.
Бо Твоя – влада, і Твоє єсть Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва четверта: Владико Боже, святий і незглибимий, що повелів із темряви світлу возсіяти, упокоїв нас у нічному сні і підвів до славослов’я і моління Твоєї благости! Даючи Себе ублагати власному Твоєму милосердю, прийми нас, що і нині поклоняємося Тобі і по силі благодаримо Тебе, і даруй нам усе, чого просимо для спасіння. Яви нас синами світла і дня та спадкоємцями вічних Твоїх благ. Пом’яни, Господи, у множестві щедрот Твоїх і всіх людей Твоїх, що тут присутні і моляться з нами, і всіх братів наших, сущих на землі, на морі та на всякому місці владицтва Твого, потребуючих Твого чоловіколюб’я і допомоги, і всім подай велику Твою милість. Щоб ми, яких Ти завжди спасаєш і душею і тілом, з дерзновенням славили чудне і благословенне Ім’я Твоє.
Бо Ти Бог милости, і щедрот, і чоловіколюб’я, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва п’ята: Скарбнице благ, Джерело вічноплинне, Отче Святий, Чудотворче, Всесильний і Вседержителю! Всі Тобі поклоняємося і Тебе молимо, Твої щедроти і Твої милості призиваючи на поміч і заступництво нас, упокорених. Пом’яни, Господи, Твоїх молільників, прийми від усіх нас ранішні моління, як кадило перед Тобою; і жодного з нас не вчини негодящим, але всіх нас обережи щедротами Твоїми. Пом’яни, Господи, тих, що чувають і співають на славу Твою і Єдинородного Твого Сина і Бога нашого, і Святого Твого Духа. Будь їм помічником і заступником; прийми їхні благання на наднебесний і мисленний Твій жертовник.
Бо Ти єси Бог наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва шоста: Благодаримо Тебе, Господи, Боже спасіння нашого, бо Ти все твориш для добра життя нашого, щоб ми завжди звертали погляд до Тебе, Спасителя і Доброчинця душ наших. Бо Ти дав нам спочинок упродовж минулої ночі і підняв нас із лож наших, і поставив на поклоніння чесному Імені Твоєму. Тож молимо Тебе, Господи: дай нам благодать і силу, щоб удостоїлися ми співати Тобі розумно і молитися безнастанно, у страсі і трепеті трудячись над своїм спасінням, заступництвом Христа Твого. Пом’яни, Господи, і тих, що вночі до Тебе взивають, вислухай їх і помилуй, і сокруши під ноги їх невидимих і войовничих ворогів.
Ти бо єси Цар миру і Спас душ наших, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва сьома: Боже й Отче Господа нашого Ісуса Христа, що підняв нас із лож наших і зібрав у час молитви, дай нам благодать, коли відкриємо уста наші, і прийми наші посильні благодарення, і навчи нас уставів Твоїх, бо помолитися як слід не зуміємо, якщо Ти, Господи, Духом Твоїм Святим не наставиш нас. Тож молимо Тебе: якщо ми в чомусь согрішили аж до теперішньої години словом, чи ділом, чи помислом, вольно чи невольно – полегши, відпусти, прости. Адже якщо беззаконня назиратимеш, Господи, Господи, хто встоїться? Бо в Тебе – відкуплення! Ти єдиний – Святий, Помічник, могутній Захисник життя нашого, і про Тебе пісня наша завжди.
Хай буде влада Царства Твого благословенна і прославлена, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва восьма: Господи, Боже наш, що сонну кволість відігнав від нас і покликав нас покликом святим, щоб і вночі здіймати руки наші та ісповідати Тебе за присуди правди Твоєї! Прийми моління наші, прошення, ісповідання, нічні служіння і даруй нам, Боже, віру непостидну, надію тверду, любов нелицемірну. Благослови наші входи і виходи, вчинки, діла, слова, думки; і дай нам досягти початку дня, хвалячи, оспівуючи і благословляючи повноту Твоєї невимовної благости.
Бо благословилося всесвяте Ім’я Твоє і прославилося Царство Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Мирна єктенія
Диякон або ієрей: В мирі Господеві помолімся.
Вірні на кожне прошення співають: Господи, помилуй.
За мир з висот і спасіння душ наших Господеві помолімся.
За мир усього світу, добре стояння святих Божих Церков і з’єднання всіх Господеві помолімся.
За святий храм цей і всіх, що з вірою, благоговінням і страхом Божим входять до нього, Господеві помолімся.
За святішого вселенського архиєрея ім’я, Папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого ім’я, і за преосвященнішого архиєпископа і митрополита нашого кир ім’я, і за боголюбивого єпископа нашого кир ім’я, чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і народ Господеві помолімся.
За Богом бережену країну нашу, за правління і все військо Господеві помолімся.
За місто це (або За село це, або За святу обитель цю), і за всяке місто, країну, і за тих, що вірою живуть у них, Господеві помолімся.
За добре поліття, за врожай плодів земних і часи мирні Господеві помолімся.
За плаваючих, подорожуючих, недужих, страждаючих, полонених, і за спасіння їх Господеві помолімся.
Щоб визволитися нам від усякої скорботи, гніву, біди і нужди, Господеві помолімся.
Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.
Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію з усіма святими пом’янувши, самі себе і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.
Вірні: Тобі, Господи.

Виголос: Бо подобає Тобі всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.
«Бог – Господь»

Бог – Господь, і явився нам; благословен, Хто йде в Ім’я Господнє.
Стих 1: Прославляйте Господа, бо Він благий, бо повік милість Його.
Стих 2: Обступивши, оточили мене, але Іменем Господнім протистояв я їм.
Стих 3: Не умру, а житиму і повім діла Господні.
Стих 4: Камінь, який відкинули будівничі, – він став наріжним: від Господа се сталося, і дивне воно в очах наших.

Тоді тропар і богородичний за уставом.3

Катизми Псалтиря, з малими єктеніями або без них, сідальними, святоотцівськими читаннями, Євангелієм після третього стихослов’я тощо – подано в службі кожного дня залежно від його уставу.

ПОЛІЄЛЕЙ

Хваліте Ім’я Господнє, хваліте, раби, Господа! Алилуя тричі.
Ви, що стоїте у храмі Господнім, у дворах дому Бога нашого. Алилуя тричі.
Господи, Ім’я Твоє – повік, і пам’ять про Тебе – з роду в рід. Алилуя тричі.
Благословен Господь із Сіону, що живе в Єрусалимі! Алилуя тричі.
Прославляйте Господа, бо Він благий, – алилуя, – бо повік милість Його. Алилуя тричі.
Хто утвердив землю на водах, бо Він благий, – алилуя, – бо повік милість Його. Алилуя тричі.
І ізбавив нас од ворогів наших, бо Він благий, – алилуя, – бо повік милість Його. Алилуя тричі.
Прославляйте Бога Небесного, бо Він благий, – алилуя, – бо повік милість Його. Алилуя тричі.

«Ангельський собор»
Благословен єси, Господи, навчи мене уставів Твоїх.
Ангельський собор здивувався,* бачачи, як до мертвих був Ти причислений,* та смертну, Спасе, кріпость повергнув* і з Собою Адама воздвигнув,* і від Аду* всіх визволив.
Благословен єси, Господи, навчи мене уставів Твоїх.
«Пощо миро сльозами співчуття,* о учениці, розчиняєте?»* – світлосяйний Ангел у гробі* промовляв до мироносиць,* – «Видіте ви гріб і зрозумійте,* що Спас воскрес із гробу!»
Благословен єси, Господи, навчи мене уставів Твоїх.
Рано-вранці* поспішали мироносиці до гробу Твого, ридаючи,* але став перед ними Ангел і прорік:* «Час ридань минув, не плачте,* а Воскресіння* апостолам звістіте!»
Благословен єси, Господи, навчи мене уставів Твоїх.
Мироносиці-жінки,* з миром прийшовши до гробу Твого, Спасе, ридали,* але Ангел ясно до них промовив:* «Чом до мертвих Живого причисляєте?* Адже як Бог* воскрес Він із гробу».
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.
Поклонімся Отцю,* і Його Синові, і Святому Духові,* Святій Тройці* у єдиній сущності,* зі Серафимами взиваючи:* «Свят, Свят, Свят єси, Господи».
І нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.
Життєдавця родивши,* Адама від гріха, Діво, ізбавила єси,* а Єві радість* замість печалі подала єси;* відпалих же від життя* до нього направив* із Тебе воплочений* Бог і Чоловік.
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. Тричі.

Мала єктенія
Предстоятель: Ще і ще в мирі Господу помолімся.
Вірні: Господи, помилуй.
Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.
Вірні: Господи, помилуй.
Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.
Вірні: Тобі, Господи.
Ієрей: Бо благословилося і прославилося пречесне й величне ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.

Співаємо Іпакой і Степенні Антифони4 чергового голосу.
Євангеліє
Ієрей: Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість. Будьмо уважні.
Вірні співають прокімен воскресний. Ієрей (або диякон) кадить.
Ієрей: Господеві помолíмся.
Вірні: Господи, помилуй.
Ієрей: Бо Ти святий єси, Бóже наш, і в святині перебуваєш, і ми Тобí славу віддаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.
І одразу на глас прокімена: Всяке дихання, нехай хвалить Господа.
Стих: Хваліте Бога у святині Його, хвалíте Його у твердині сили Його.

Ієрей: І щоб удостоїтися нам вислухати святого Євангелія, Господа Бога молім.
Вірні: Господи, помилуй (3 р.).
Ієрей: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія: Мир всім!
Вірні: І духові Твоєму.
Ієрей: Від (ім’я євангелиста) святого Євангелія читання.
Вірні: Слава Тобí, Господи, слава Тобí.
Ієрей: Будьмо уважні.
І читає євангеліє
Після Євангелія вірні: Слава Тобí, Господи, слава Тобí.
І одразу
Воскресіння Христове
Воскресення Христове бачивши,* поклонімся святому Господу, Ісусу,* єдиному безгрішному.* Хресту Твоєму поклоняємося, Христе,* і святеє Воскресення Твоє оспівуємо і славимо.* Ти бо єси Бог наш,* крім Тебе іншого не знаємо,* ім’я Твоє іменуємо.* Прийдіть, усі вірні,* поклонімся святому Христовому воскресенню,* ось бо прийшла через хрест радість усьому світові.* Повсякчас благословляючи Господа,* оспівуємо воскресення Його,* бо, перетерпівши розп’яття,* Він смертю смерть розрушив.

І мовимо псалом 50 або, якщо скорочуємо утреню, одразу наступні стихири:

Самогласний, глас 6
Слава: Молитвами святих апостолів, * Милостивий, очисти * множество прогрішень наших.
І нині: Молитов ради Пречистої Богородиці, * Милостивий, очисти * множество прогрішень наших.
Стих: Помилуй мене, Боже, по великій милості Твоїй,* і по множеству щедрот Твоїх загладь беззаконня моє.
Воскрес Ісус із гробу,* як і провістив,* подав нам життя вічне* і велику милість.

Відтак диякон або ієрей мовить молитву: Спаси, Боже, народ Твій і благослови спадкоємство Твоє, навідай світ Твій милістю і щедротами, вознеси ріг християн православних і зішли на нас багаті Твої милості: молитвами всепречистої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, силою чесного і животворящого Хреста, заступництвом чесних Небесних Сил безтілесних, чесного, славного пророка, Предтечі і Хрестителя Йоана, святих славних і всехвальних Апостолів (або святого апостола і євангеліста ім’я та інших святих славних і всехвальних Апостолів); святих отців наших і вселенських великих учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого; Атанасія і Кирила; святого отця нашого Миколая, архиєпископа Мир Лікійських, чудотворця; святих рівноапостольних Кирила і Методія, учителів слов’янських; святого благовірного і рівноапостольного великого князя Володимира і блаженної великої княгині Ольги; святого священномученика Йосафата; святих славних і добропобідних мучеників; блаженних новомучеників та ісповідників українських; преподобних і богоносних отців наших Антонія і Теодосія Печерських та інших преподобних і богоносних отців наших; святих і праведних богоотців Йоакима і Анни; і святого (ім’я, що його є храм цей), і святого (ім’я, що його пам’ять світло звершуємо), і всіх Святих: молимо Тебе, многомилостивий Господи, вислухай нас грішних, що молимось Тобі, і помилуй нас.
Вірні: Господи, помилуй. (12)
Ієрей: Господи Боже наш, що через покаяння дарував людям відпущення і, як образ пізнання і визнання гріхів для їх прощення, показав нам покаяння пророка Давида! Сам, Владико, і нас, падших у многі і великі провини, помилуй по великій милості Твоїй, і по множеству щедрот Твоїх загладь беззаконня наші; бо перед Тобою згрішили ми, Господи, що незвідане і таємне серця людського знаєш і єдиний маєш владу відпускати гріхи. Серце ж чисте сотворивши в нас, і Духом владущим утвердивши нас, і радість спасіння Твого показавши нам, не відкинь нас від лиця Твого, але благоволи, як Благий і Чоловіколюбець, аж до останнього нашого віддиху приносити Тобі жертву правди і возношення на святих Твоїх жертовниках.
Милістю, і щедротами, і чоловіколюб’ям Єдинородного Сина Твого, з Яким благословен єси зі Всесвятим, і Благим, і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.

КАНОН
Канони подано в службі кожного гласу.
Пісня Богородиці
Диякон: Богородицю і Матір Світла піснями величаймо.

Люди: Величає душа моя Господа* і возрадувався дух мій у Бозі, Спасі моїм.
Приспів: Чеснішу від херувимів і незрівняно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю Тебе величаємо.
Бо зглянувся на смирення раби Своєї,* ось бо віднині ублажать мене всі роди.
Приспів
Бо величчя створив мені Сильний, і святе ім’я Його,* і милість Його від роду в рід на тих, які бояться Його.
Приспів
Показав могутність руки Своєї,* гордих вчинив убогими думкою серця їх.
Приспів
Скинув сильних з престолів, і підніс смиренних,* голодних наповнив благами, а багатих відпустив з нічим.
Приспів
Прийняв Ізраїля, отрока Свого, згадавши своє милосердя,* як мовив до отців наших, Авраама і сімени його до віку.

Свят Господь Бог наш (3 р.) на глас прокімена.

ХВАЛИТНІ
Ієрей: Господеві помолімся!
Вірні: Господи, помилуй.
Молитва перед Хвалитними: Боже, Боже наш, що Твоєю волею встановив розумні і словесні Сили, Тебе молимо і Тебе благаємо: прийми і наше з усіма творіннями Твоїми посильне славослов’я і воздай багатими дарами Твоєї благости. Бо перед Тобою приклоняється всяке коліно на небі, на землі та під землею, і всяке дихання і створіння оспівує незбагненну Твою славу, єдиний бо єси Бог істинний і многомилостивий.
Бо Тебе хвалять усі Сили Небесні, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь. І одразу на глас першої стихири:
Псалом 148
Всяке дихання нехай хвалить Господа!* Хваліте Господа з небес,* хваліте Його во вишніх.* Тобі подобає пісня, Боже.
Хваліте Його, всі Ангели Його,* хваліте Його, всі Сили Його.* Тобі подобає пісня, Боже.

Хваліте Його, сонце й місяцю;* хваліте Його, всі зорі і світло.
Хваліте Його, небеса небес і вода понад виссю небес:* хай восхвалять Ім’я Господнє,
бо Він сказав – і вони виникли,* Він повелів – і були створені.
Поставив їх повік і повік-віку,* повеління поклав – і не минеться.
Хваліте Господа із землі,* змії і всі безодні.
Вогонь, град, сніг, лід, буревій,* що чините слово Його.
Гори і всі пагорби,* дерева плодоносні і всі кедри.
Дика звірина і вся худоба,* плазуни і птаство пернате.
Царі землі і всі народи,* князі і всі судді землі.
Юнаки й дівчата, старці з юнацтвом хай восхвалять Ім’я Господнє,* бо вознеслося Ім’я Його єдиного:
ісповідання Його – на землі і на небі.* І вознесе ріг народу Свого:
пісня – всім преподобним Його,* синам Ізраїлевим, народові, що Йому близький.

Псалом 149
Заспівайте Господеві пісню нову;* хвала Йому – в соборі преподобних.
Хай возвеселиться Ізраїль Творцем своїм,* а сини Сіону возрадуються Царем своїм:
хай восхвалять Ім’я Його в хороводі,* під тимпан і псалтир хай співають Йому,
бо благоволить Господь народові Своєму* і вознесе смиренних у спасінні.
Пишатимуться преподобні у славі* і возрадуються на ложах своїх:
величання Богові – в гортані їх* і мечі обосічні – в руках їх,
щоб звершити відплату в племенах,* напоумлення – в народах,
зв’язати царів їхніх путами* і вельмож їхніх – ручними оковами залізними.

Звідси починаємо стихири, скільки їх є:
На 6: Звершити над ними суд за Писанням.* Слава оця буде всім преподобним Його!

Псалом 150

Хваліте Бога у святині Його,* хваліте Його на тверді сили Його.
На 4: Хваліте Його за владні чини Його,* хваліте Його за пишнотою величі Його.
Хваліте Його у гласі трубнім,* хваліте Його на псалтирі і гуслях.
Хваліте Його на тимпані і в хороводі,* хваліте Його на струнах і органі.
Хваліте Його на кимвалах милозвучних, хваліте Його на кимвалах велегласних.* Всяке дихання нехай хвалить Господа!

Слава…

І нині, глас 2: Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з тебе полонив ад.* Покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть і ми ожили,* тому співаючи кличемо:* «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Велике Славослов’я
Ієрей: Господеві помолімся!
Вірні: Господи, помилуй.
Молитва перед славослов’ям: Хвалимо, оспівуємо, благословимо і благодаримо Тебе, Боже отців наших, за те, що Ти відвів тінь нічну і показав нам знову світло денне! Але благаємо Твою доброту: будь милостивий до гріхів наших і прийми молитву нашу з великого Твого милосердя, бо до Тебе прибігаємо, милостивого і всемогутнього Бога. Засвіти в серцях наших істинне сонце правди Твоєї, просвіти ум наш і чуття всі збережи, щоб, як удень ходячи благообразно шляхом заповідей Твоїх, ми досягли життя вічного – бо в Тебе є джерело життя – і сподобилися насолоджуватися неприступним Твоїм світлом.
Бо Ти єси Бог наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.

Ієрей виголошує: Слава Тобі, що показав нам світло!
Слава во вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління.
Хвалимо Тебе, благословимо Тебе, поклоняємося Тобі, славословимо Тебе,
благодаримо Тебе ради великої Твоєї слави.
Господи, Царю Небесний, Боже Отче Вседержителю, Господи, Сину Єдинородний Ісусе Христе, і Святий Душе!
Господи Боже, Агнче Божий, Сину Отця, що береш гріхи світу – помилуй нас.
Ти, що береш гріхи світу – прийми молитву нашу,
що сидиш праворуч Отця – помилуй нас.
Бо Ти єси єдин Свят, Ти єси єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь.
На всяк день благословлю Тебе і восхвалю Ім’я Твоє повік і повік-віку.
Сподоби, Господи, в день сей без гріха зберегтися нам.
Благословен єси, Господи, Боже отців наших, і хвальне і прославлене Ім’я Твоє повіки. Амінь.
Хай буде, Господи, милість Твоя на нас так, як ми уповаємо на Тебе.
Благословен єси, Господи, навчи мене уставів Твоїх.
Благословен єси, Владико, врозуми мені устави Твої.
Благословен єси, Святий, просвіти мене уставами Твоїми.
Господи, Ти став для нас пристановищем з роду в рід.
Я сказав: «Господи, помилуй мене, зціли душу мою, бо я згрішив перед Тобою!».
Господи, до Тебе прибіг я, навчи мене творити волю Твою, бо Ти єси Бог мій.
Бо в Тебе – джерело життя, у світлі Твоєму узримо світло.
Продовж милість Твою на тих, що знають Тебе.
Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Тричі.
Слава, і нині:
Святий Безсмертний, помилуй нас.
І найвищим голосом, один раз:
Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

У неділю гласів 1, 3, 5 або 7, співаємо:
Сьогодні спасіння світу сталось;* прославмо Воскрéслого із гробу* і Начальника життя нашого;* бо здолавши смертю смерть,* перемогу Він дав нам і велику милість.
А коли співаємо службу гласві 2, 4, 6 або 8:
Воскрéсши із гробу і в’язи адові розірвавши,* Ти роздер присуд смéрти, Господи,* і всіх від сітки ворожої визволив.* А з’явившись апостолам Своїм,* Ти послав їх на проповідь,* і ними мир Свій подав Ти вселéнній,* єдиний Чоловіколюбче.
Під час співу тропаря, священик з дияконом, що йде поперед нього, відносить святу Євангелію з тетрапода до святилища і кладе її на святу трапезу.

Прохальна єктенія
Диякон: Сповнім ранішню молитву нашу Господеві.
Вірні: Господи, помилуй.
Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.
Вірні: Господи, помилуй.
Дня всього досконалого, святого, мирного і безгрішного у Господа просім.
Вірні на кожне прошення співає: Подай, Господи.
Ангела миру, вірного наставника, охоронця душ і тіл наших у Господа просім.
Прощення і відпущення гріхів і прогрішень наших у Господа просім.
Доброго і пожиточного для душ наших і миру для світу у Господа просім.
Осталий час життя нашого в мирі й покаянні скінчити у Господа просім.
Християнської кончини життя нашого, безболісної, бездоганної, мирної, і доброго одвіту на страшному суді Христовому просім.
Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію з усіма святими пом’янувши, самі себе і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.
Вірні: Тобі, Господи.
Ієрей виголошує: Бо Ти Бог милости, і щедрот, і чоловіколюб’я, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Або цю молитву з її виголосом: Боже духів і всякої плоті, незрівнянний і самовладний, Ти сонце створив щоб днем керувати, а місяць і зорі на панування над ніччю. Зглянься і нині милостивим оком Твоїм на нас, прийми наше ранішнє благодарення і помилуй нас. Бо не простягнули ми рук наших до чужого Бога, немає бо в нас нового Бога, лише Ти, вічний і безсмертний, що Христом подав нам буття і благобуття Ним дарував нам. Сподоби нас також життя вічного через Нього, з Яким Тобі честь, слава і поклоніння з святим Духом завжди, нині, повсякчас і на віки віків.
Вірні: Амінь.
Предстоятель: Мир всім.
Вірні: І духові Твоєму.
Предстоятель: Голови ваші Господові приклоніть.
Вірні: Тобі, Господи.
Ієрей: Господи святий, що во вишніх живеш і на долішнє споглядаєш, і всевидючим оком Твоїм озираєш усе творіння! Перед Тобою приклонили ми шию душі і тіла, і молимось Тобі: Святий Святих, простягни руку Твою невидиму зі святого житла Твого і благослови всіх нас; і якщо ми в чомусь согрішили, вольно чи невольно, Ти, як благий і чоловіколюбний Бог, прости, даруючи нам земні і надземні Твої блага.
Бо до Тебе належить милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь.

Великий відпуст

Диякон: Премудрість!
Вірні: Благослови.
Ієрей: Благословен Сущий – Христос Бог наш, завжди: нині і повсякчас, і на віки віків.
Вірні: Амінь. Утверди, Боже, святу православну віру на віки віків.
Ієрей: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Вірні: Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.
Ієрей: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.
Вірні: Слава, і нині: Господи, помилуй тричі. Благослови.
Ієрей: Христóс, що воскрéс із мертвих, Істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, святих, славних і всехвáльних апостолів, і святого (ім’я, якого є храм), і святого (ім’я, якого є день), і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.
Вірні: Амінь.

(Текст у перекладі майстерні "Трипіснець")
1 Цей поділ псалмів на початку утрені затверджено Львівським Провінційним Собором в 1891 році. Див. Додаток до чинностей і рішень руского провинціяльного собора в Галичині відбувшогося во Львові року 1891, Львів 1897, 393. В монастирі св. Преображення в Каліфорнії псалми моляться за таким уставом: Неділя – 102, понеділок – 3, вівторок – 37, середа – 62, четвер – 87, п’ятниця – 50, субота – 142. Псалом 50 перед каноном не моляться. Див. Short Monastic Prayerbook: with music for use by families, Redwood Valley, California 1996, 3.
2 Тут подано лише 8 молитов, котрі можна молитись за числом гласу. Решта молитов поставлено на їх властиве місце у чині утрені, відповідно до досліджень А.А. Дмітрієвського та М.Арранца. Див. Дмитриевский А. А. Утренние светильничные молитвы: Историческая судьба их. // Руководство для сельских пастырей. Киев, 1886. №42. С. 180–192; Arranz, M., Les prières presbyterales des matines byzantines I, // OCP 37 (1971) 406 – 436; Arranz, M., Les prières presbyterales des matines byzantines II, // OCP 38 (1972) 64 - 115.
3 Якщо Утреню моляться безпосередньо перед Божественною Літургією і опускають звичне Стихослов’я Псалтиря, тоді опускаємо Воскресний Тропар і співаємо Перший Сідальний, тоді Полієлей або «На ріках вавилонських» і Другий сідальний, далі «Ангельський собор» та Іпакой.
4 Згідно із Студійським уставом Степенні антифони співають у монастирських церквах замість співу «Ангельський собор». У парафіяльних церквах за таким уставом можна молитися у часі Великого посту. Див. Пентковский А.М. Типикон патриарха Алексия Студита в Византии и на Руси. М., 2001; Типографский Устав: Устав с кондакарем конца XI – начала XII века. (ред. Б.А. Успенского). Т.1-3.— М.: Языки славянских культур, 2006.

Немає коментарів:

Дописати коментар