пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Утреня святого Богоявлення


Cвяте Богоявлення


На Утрені

Сідальний, глас 3: Коли на Йордані явився Ти, Спасе,* і хрестився від Предтечі, Христе,* глас засвідчив, що Ти Син улюблений;* тому Ти – собезначальний  Отцю.* Дух Свя­тий зійшов на Тебе;* Ним же просвітившись, взиває­мо:* слава Богу сущому у Тройці.
Слава: і нині, глас 4: Освятив Ти Йорданські струмені,* владу ворожу знищив Ти Христе Боже наш;* схилив ти до себе руки Предтечі* і спас єси від омани рід людський.* Тому молимо Тебе: спаси душі наші.
Інший сідальний, глас 5: Йорданськими струменями покрився Той,* Хто світлом одягається пре­славно;* у них же оновив Ти єство Ада­мове,* занепале через злий непослух,  Слове Божий;* тому Тебе вихваляємо* і святе Твоє явління всі славословимо.
Слава: і нині, глас 4: Йордане-ріко, чому ти здивувався, побачивши нагим Невидимого?* Побачив і затремтів, мовить:* «Як я міг не устрашитися і не повернути назад?* Ангели устрашилися, Його побачивши;* небо вжахнулося і земля затремтіла,* і розхвилювалося море, і все видиме і невидиме;* Христос бо явився на Йордані* щоб освятити води».


Величання: Величаємо Тебе,* Життєдавче Христе,* що ради нас нині плоттю хрестився від Йоана* у водах Йордансь­ких.
Стих: Боже, змилуйся над нами і благослови нас; світлом лиця твого осяй нас і помилуй нас.
Стих: І загримів Господь з неба, Всевишній подав свій голос.
Стих: Здіймають ріки, Господи, здіймають ріки шум свій.
Стих: Твоя дорога через море, стежка ж твоя через великі води.
Стих: Води побачили тебе, Боже, води побачили тебе і злякалися.
Слава і нині:
Алилуя, алилуя, алилуя: Слава тобі, Боже! (Зр.).
Приспів болгарський: Хреститься* в ріці Йордані* від раба Ісус мій,* що просвічує всю вселенну

Сідальний, глас 4: Прийдіть, побачимо, вірні, де хрестився Христос* щоб пройти далі до ріки Йордану;* до голосу волаючо­го в пустелі,* і побачимо там Творця Адама,* долонею рабською хрещеного заради невимовного благосердя* і до Нього велегласно взиваймо:* прийшов єси* і явився на Йордані, щоб освятити води.

Прокімен: Море побачило і побігло,* Йордан повер­нувся назад.
Стих: Що з тобою, море, що ти побігло, і з тобою, Йордане, що ти повернувся назад?

На 50-му псалмі Слава... глас 2: Все сьогодні хай возрадується, Христові, що явився на Йордані.
І нині...: той самий.
Стих: Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї,* і багатством щедрот Твоїх очисти мене з беззаконня мого.
Стихира, глас 6: Бог Слово явився у плоті родові людському,* стоя­чи у Йордані, щоб охреститися; * і говорить до Нього Предтеча:* як я простягну руку і доторкнуся до гла­ви Того, Хто володіє на усім?* Хоч Ти і Немовля від Ма­рії,* але знаю Тебе як Бога превічного;* По землі Ти ходиш, оспівуваний серафимами,* і раб Владику хрестити не навчився.* Незбагненний Господи, сла­ва Тобі.

Канон, творіння Косми ченця, глас 2.
Пісня 1. Ірмос: Відкрив єси дно глибини,* і по суші Своїх ведеш,* в якій же покрив ворогів;* міцний у боротьбі Господь, бо Він прославився.
Адама зотлілого відроджує струменями Йордан­ськими, і голови зміїв, що гніздяться, знищує, Цар віків Господь, бо Він прославився.
Духовним вогнем Божества, у плоть тілесну зодягнувся, Йорданською покривається водою Господь, що від Діви воплотився, бо Він прославився.
Омиває Він скверну людей, які очищаються в Йо­рдані; бо їм захотів уподібнитися, перебуваючи Тим, Яким був; сущих у темряві просвічує Господь, бо Він прославився.
Пісня 3. Ірмос: Господь, що кріпость дає народу нашому,* і силу пома­заних Своїх возносить, *від Діви народжується,* гряде ж до хрещення.* До Нього, вірні, взиваймо:* нема Святого, як Бог наш.
Колись неплідна і бездітна, Церква Христова ра­діє нині, бо водою і Духом сини їй народилися, що з вірою взивають: нема Святого, як Бог наш.
Гучним голосом у пустині викликує Предтеча: Христові готуйте путі і рівняйте стежки Богу нашо­му, з вірою взиваючи: нема Святого, як Бог наш.
Іпакої, глас 5: Коли явленням Твоїм усе просвітив єси, Господи,* тоді солоне море невір’я побігло* і Йор­дан, що внизу протікав, повернувся назад,* на небеса підносячи нас;* Висотою Божественних Твоїх заповідей,* збережи нас, Христе Боже, молитвами Богородиці,* і помилуй нас.
Пісня 4 Ірмос: Почув я, Господи, голос Твій,* про який говорив Ти,* голос волаючого в пустині,* коли прогримів Ти над водами многими,* засвідчуючи Твого Сина,* явившись увесь зішестям Духа, і взиваю:* Ти бо єси Христос,* Божа премудрість і сила.
Чи бачив хто, виголошує проповідник, щоб очи­щали сонце, найясніше за природою? Як я омию во­дами Тебе, Сяйво слави, Образ Отця присносущного? І як я, будучи сіном, доторкнуся до вогню Твого Божества; Ти бо єси Христос, Божа премудрість і сила.
Мойсей виявив божественне благовоління, коли стояв перед Тобою, Господи, бо коли Ти промовив із купини, він пізнав Тебе і відвернув лице своє; як же я подивлюся на Тебе? Ти бо єси Христос, Божа премудрість і сила.
Духовне звершуючи мудро, і словом шанований, бездушного соромлюся; якщо ж я охрещу Тебе, стану наклепником на гору, що вогнем диміла, на море, що розділилося надвоє і побігло, і на Йордан, що повер­нувся назад; Ти бо єси Христос, Божа премудрість і сила.
Пісня 5. Ірмос: Ісус, життя Начальник,* гряде розірвати осудження Адама первозданного;* Він очищення як Бог не потребує,* грішного ж очищає в Йордані;* в ньому, знищивши ворож­нечу,* мир, що перевищує всяке розуміння, дарує.
Безлічі людей, що приходили до Йоана хреститися, ставши посеред них, він викликував: непокірливі, хто настановив вас тікати від гніву грядущого? Принесіть Христу плоди достойні, бо Той, що стоїть тут, нині мир дарує.
Будівничий і Творець посеред нас стоїть, і єдиний знає серця всіх; взявши ж у руки очищувальну лопа­ту, всесвітній тік премудро очищає, неплідне спалює, а благоплідним життям вічне дарує.
Пісня 6. Ірмос: Голос Слова, світильник Світла,* зірниця Сонця – Предтеча* виголошує в пустині всім людям:* покайтеся й очис­тіться;* ось бо явився Христос,* що світ від тління визволяє.
Народжений нетлінно від Бога Отця, від Діви непорочної воплочується Христос, Якому Предтеча не насмілюється розв’язати ремінця на ногах, земнородних від омани визволяє.
Вогнем супротивників буде хрестити Христос в останній день, а не тих, що визнають Його Богом; Він оновлює водою благодаті і Духом тих, що розуміють Його Божество, Яке від гріхів визволяє.
Кондак, глас 4: Явився єси днесь вселенній,* і світ­ло Твоє, Господи, знаменувалося на нас,* що із розумінням ос­півуємо Тебе:* прийшов єси і явився єси, Світло неприступне.
Ікос: Галилеї язичницькій, Завулонській країні і Нефалимській землі, як сказав пророк, Світло вели­ке засяяло - Христос. Затьмареним явилася світла зоря, що засяяла з Вифлеєма; сильніше ж Господь засяяв з Марії усій вселенній промінням Сонця прав­ди. Тому ті, що від Адама нагі, прийдіть всі і зодягні­мось у Нього, щоб зігрітися; бо Він покриває нагих, і просвічує затьмарених. Прийшов єси і явився єси, Світ­ло неприступне.
Пісня 7. Ірмос: Юнаків благочестивих, що у печі вогненній перебували,* Дух росоносний і ангела Божого сходження неушкодженими зберегли.* Тому вони, зрошені в полум’ї, вдячно співали:* преславний Госпо­ди, Боже отців, благословен єси.
Як на небесах, з трепетом і здивуванням стояли у Йордані сили ангельські, бачачи таке Боже сходження; бо Той, Хто тримає водну стихію в вишніх, стояв у воді плоттю, Бог отців наших.
Хмара і море, що в них колись хрестилися єврей­ські люди, визволені із неволі, прообразували чудо хрещення. Море було образом води, а хмара - Духа Святого; Ним же освячені, взиваємо: благосло­венний Ти, Господи Боже повіки.
Всі вірні, що прийняли в Ньому освячення, благо­словляючи невмовкно з ангелами, прославляємо Отця, і Сина, і Духа Святого: ось бо Тройця, Іпостасями єдиносущна, є єдиним Богом, Йому ж співаємо: благословенний Ти, Господи Боже, повіки.
Пісня 8. Ірмос: Таїнство преславне прообразувала Вавилонська піч,* виточивши росу;* Йордан же обіймає водою духовний вогонь* і огортає Творця, що хрестився плоттю;* Якого благослов­ляють люди* і прославляють по всі віки.
Відкинь весь страх, говорить Спаситель Предтечі, і покорися Мені як Благому, бо Я Такий за природою; підійди до Мене і послухайся Мого повеління, і хрес­ти Мене, що зійшов, Якого благословляють люди і прославляють по всі віки.
Коли почув Хреститель слова Владики, про­стяг з трепетом долоню, однак доторкнувся до глави Творця свого, і до Хрещеного взивав: «Освяти мене, Ти бо єси Бог мій, Якого благословляють люди і прославляють по всі віки.
Тройці явлення було на Йордані; Саме Божествен­не єство - Отець - виголосив: Цей, що хреститься, є Син Мій улюблений; Дух же прийшов до Подібного Йому, Якого благословляють люди і прославляють по всі віки.

Пісня 9.  Величай, душе моя,* чеснішу від небесних воїнств Діву Пречисту Богородицю.
Ірмос: Не може ніякий язик прославляти достойно,* не домислює навіть і вищий ум* оспівувати Тебе, Богородице.* Але Ти, як блага, прийми віру,* бо знаєш любов божественну нашу;* Ти бо християн заступниця, Тебе вели­чаємо.
Величай, душе моя,* Того, Хто від Предтечі хрещен­ня просить.
Величай, душе моя,* Того, Хто прийшов у Йордан хреститися.
Давиде, прийди духом до просвічених; нині при­ступіть, співайте Богу з вірою, промовляючи: просві­тіться, цей убогий Адам після падіння взивав, бо його почув Господь, що прийшов оновити тлінного стру­менями Йорданськими.
Величай, душе моя,* Того, Кого засвідчив голос Отця.
Величай, душе моя,* Єдиного від Тройці, що схи­лив шию і прийняв хрещення.
Ісая взиває: омийтеся, очистіться, покиньте лука­ві вчинки перед Господом; хто спраглий, йдіть до води живої, бо окроплює водою Христос тих, що приходять до Нього з вірою, і хрестить Духом для життя вічного.
Пророче, прийди до Мене,* простягни руку і скоро хрести Мене.
Пророче, залиш нині, і хрести Мене з Моєї волі,* Я бо прийшов виконати всяку правду.
Зберігаємося, вірні, благодаттю і печаттю, бо, як утікали євреї від мучителя кривавого, так і для нас буде купіллю нового народження це Божественне пришестя; звідси побачимо і Тройці світло незаходиме.
Світильний: Явився Спас, благодать і істина в стру­менях Йорданських, і тих, що в темряві й тіні перебували, просвітив, бо прийшов і явився Він як Світло неприступне.

На Хвалитних  стихири, глас 1:
Стих: Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Як Світло від Світла засяяв світові Христос Спас наш,* Бог, що явився;* люди, поклонімось йому.
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Як Тебе, Христе, достойно вшануємо,* раби - Вла­дику,* бо Ти у водах оновив усіх нас?
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Коли хрестився в Йордані,* Ти – освятив води, Спасе наш;* долонею раба хрещений,* Ти пристрасті світу зці­лив;* велике таїнство явління Твого, Чоловіколюбче,* Господи, слава Тобі.
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Істинне Світло явилося і всім дарує просвічення;* Христос хрещається з нами, будучи вищим за всяку чистоту;* освячує води, які душі очищують;* на землі це являється, а стає вищим небес.* Купіллю водною - спасіння, водою ж - Дух;* через зану­рення наше піднесення до Бога стається.* Дивні діла Твої, Господи,* слава Тобі.
Слава... глас 6: Водами Йорданськими зодягнувся Ти, Спасе,* що одягаєшся світлом, як ризою;* прихилив голову до Предтечі Той,* Хто зміряв небо рукою,* щоб навернути світ від омани* і спасти як Чоловіколюбець.
І нині... глас 2: Нині прийшов Христос на Йордан хрестити­ся;* нині Йоан доторкається до глави Владики;* Сили Небесні жахаються, бачачи преславне таїнст­во;* море побачило і побігло;* Йордан побачив і повер­нувся назад;* ми ж, просвітившись, взиваємо:* Слава Богу, що явився, і на землі став видимим,* і світ просвітив.

Немає коментарів:

Дописати коментар