суботу, 12 січня 2013 р.

Неділя по Різдві ГНІХ

Неділя по Різдві.

Пам’ять святих і праведних Йосифа Обручника, Давида Царя і Якова,

по плоті брата Господнього.


На Вечірні


На «Господи, взиваю»

Стихири воскресні, глас 7:

Прийдіте, возрадуємося Господеві,* Сокрушителеві могутности смерти* і Просвітителеві людського роду,* з Безтілесними взиваючи:* «Звершителю і Спасе наш, слава Тобі!»

Хрест перетерпів єси, Спасе,* і погребення заради нас;* та смертю, як Бог, смерть умертвив єси.* Тому поклоняємося Твоєму на третій день воскресінню.* Господи, слава Тобі!

Апостоли, видівши воскресіння Звершителя,* чудувалися, голосячи хвалу ангельську:* «Се – слава Церкви,* се – багатство Царства.* Постраждалий ради нас, Господи, слава Тобі!»

Стихири Різдва, глас 2:
Прийдіте, возрадуємося Господеві,* розповідаючи про оце таїнство;* стіну зруйновано, вогняна зброя відступила,* херувим відступає від дерева життя,* і я причащаюся їжі раю, з якого був вигнаний за непослух.* Незмінний бо Образ Отця,* Образ Його вічності,* вигляд раба приймає,* від Матері, що не знала подружжя,* народившись, залишився незмінним,* бо Яким був, Таким і є, цей Бог істинний;* і чого не було в Нього, те прийняв,* ставши людиною заради чоловіколюбства.* До Нього закличмо:* Народжений від Діви, Боже, помилуй нас.
Господом Ісусом, що народився від святої Діви просвітилося все:* пастирі, що в полі ночували,* волхви, що поклонялися,* ангели, що оспівували,* Ірод, що стривожився,* бо Бог у плоті явився, Спас душ наших.

Царство Твоє, Христе Боже, є царством усіх віків,* і безмежна влада Твоя в усякому роді і роді;* коли Ти воплотився від Духа Святого,* і від Приснодіви Марії став чоловіком,* світло нам засяяло, Христе Боже – Твоє пришестя;* Світло від Світла, Отче сяяння,* все творіння просвітив єси;* всяке дихання хвалить Тебе.* Образ слави Отчої,* Сущий і Передсущий,* що від Діви засяяв, Боже, помилуй нас.

Що Тобі принесемо, Христе,* бо явився Ти на землі заради нас як людина?* Кожне творіння, що від Тебе походить,* подяку Тобі приносить:* ангели — оспівування; небеса — зорю;* волхви — дари; пастирі — чудо;* земля — вертеп; пустеля — ясла;* ми ж — Матір Діву.* Споконвічний Боже, помилуй нас.
Стихири святих, глас 1, подібний «Небесних хорів»:

Богоотця всі восхвалімо, Давида царя,* з нього бо походить жезл – Діва,* і з Неї засяяв цвіт – Христос,* і Адам з Євою із тління віззвали,* Він бо благоутробний. 
Пророче передбачення побачивши у старості явно,* та по передзнаменуванню обручення воістину дивне виконуючи,* Йосиф Обручник одкровення прийняв* від ангелів, що викликували:* «Слава Богу, Який мир землі дарував».

Брата Божого всі восхвалімо,* як істинного святителя,* що й мучеництвом засяяв хоробро.* Його молитвами, Ісусе, Боже наш,* що у вертепі і в пеленах був сповитий,* спаси усіх, хто співає Тобі.

Слава, святих, глас 6:

Пам’ять звершуємо Давида і Якова благочестивих,* Царя пророка* і апостола, першого єпископа.* Їхнім навчанням від омани визволені,* Христа славословимо, що від Діви засяяв* і воплотився, щоб спасти душі наші.

І нині Різдва, глас 2:

Коли Август став єдиним володарем на землі,* багатовладдя людське припинилося,* а коли Ти став Людиною з Чистої,* багатобожжя ідольське було знищене;* в єдиному царстві земному всі міста були,* і в єдину владу Божества народи увірували.* Записалися люди повелінням кесаря;* записалися вірні іменем Божества,* коли Ти, Бог наш, став Людиною.* Велика Твоя милість,* Господи, слава Тобі.


Стихири на стиховні

Воскресні, глас 7:
Воскрес єси із гробу, Спасителю світу,* і воздвиг єси людей разом із плоттю Твоєю;* Господи, слава Тобі!

Воскреслому із мертвих і Просвітителеві всього* прийдіте, поклонімся;* від адової бо тиранії Він визволив нас,* Своїм тридневним воскресінням* життя нам дарувавши і велику милість.

До аду зійшовши, Христе,* смерть роззброїв єси* і, на третій день воскреснувши, нас із Собою воскресив єси,* що славимо Твоє всесильне Востання,* Господи Чоловіколюбче.

Страшний виглядав єси, Господи,* коли у гробі лежав як сплячий;* воскреснувши ж на третій день, як сильний,* воскресив єси з Собою Адама, що кликав:* «Слава воскресінню Твоєму, єдиний Чоловіколюбче!»

Слава, святим, глас 6:
Священиків пам’ять, і царів влада,* і радістю є Різдво Твоє,* у ньому ж, вихваляючись, промовляємо:* Отче наш, що єси на небесах,* нехай святиться ім’я Твоє, Чоловіколюбче.

І нині, Різдва, глас 4:

У вертеп вселився єси, Христе Боже наш,* ясла тебе прийняли,* пастирі ж і волхви поклонилися.* Тоді ж бо сповнилася пророча проповідь,* і ангельські сили дивувалися,* взиваючи і промовляючи:* слава сходженню Твоєму, єдиний Чоловіколюбче.


Тропар воскресний, глас 7:

Розрушив Ти хрестом твоїм смерть,* oтворив Ти розбійникові рай,* мироносицям плач перемінив єси,* і апостолам проповідати повелів єси* що воскрес Ти, Христе Боже,* даючи світові велику милість.

Слава, святим, глас 2: Благовістуй, Йосифе, чудеса Давидові, богоотцю.* Ти бачив Діву, що родила;* з пастирями славословив Ти,* з волхвами поклонився Ти, від ангела вістку прийнявши.* Моли Христа Бога спасти душі наші.
I празника, глас 4: Різдво Твоє, Христе Боже наш,* засвітило світові світло розуміння:* в ньому бо ті, що звіздам служили,* від звізди навчилися* поклонятися Тобі – Сонцю правди,* і пізнавати Тебе – Схід з висоти.* Господи, слава Тобі.
(Текст адаптовано Іриною Расяк)

Немає коментарів:

Дописати коментар