вівторок, 1 січня 2013 р.

УТРЕНЯ - ГЛАС2


Глас 2
Воскресний сідальний: Благообразний Йосиф, з дерева знявши Пречисте Тіло Твоє,* плащаницею чистою обвив* і, пахощами покривши, у гробі новім положив.* Але на третій день воскрес Ти, Господи,* подаючи світові велику милість.
Стих: Воскресни, Господи, Боже мій, нехай піднесеться рука Твоя, не забудь убогих Твоїх до кінця.
Мироносицям жонам з’явившись при гробі, ангел взивав:* «Миро мертвим належить,* а Христос вільним від зотління явився.* Взивайте ж: «Воскрес Господь, подаючи світові велику милість».
Слава, і нині: Препрославлена Ти, Богородице Діво;* в піснях славимо Тебе;* бо хрест Сина Твого ад знищив, смерть умертвив;* ми ж, мертвими бувши, встали і життя сподобились,* рай — давню насолоду — знову дістали.* Тому, дякуючи, прославляємо Христа,* Могутнього Бога нашого і Єдиного Многомилостивого.
Інший сідальний: Каменя гробу запечатати не заборонивши,* Ти по воскресінні став для всіх каменем віри;* Господи, слава Тобі.
Стих: Буду славити Тебе, Господи, всім серцем моїм, розповідатиму про всі чудеса Твої.
Хор учеників Твоїх однодушно з жонами мироносицями радіє;* з ними й ми спільне свято на славу і честь Твого воскресіння святкуємо;* через них, Чоловіколюбний Господи, подай людям Твоїм велику милість.
Слава, і нині: Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з тебе полонив ад.* Покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть і ми ожили,* тому співаючи кличемо:* «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Іпакой: Коли по смерті Твоїй, Христе Боже,* жони до гробу прийшли, щоб намастити тіло Твоє,* то побачили ангелів у гробі і жахнулися,* бо почули від них слово, що Господь воскрес,* даруючи світові велику милість.

Прокімен: Встань, Господи Боже мій, на суд, що заповідав Ти,* і громади людей обступлять Тебе.
Стих: Господи, Боже мій, на Тебе надіюся: спаси мене.

Канон воскресний
Пісня 1. Ірмос: У глибині знищила колись фараонове все воїнство потужна сила,* а втілене Слово всезлобний гріх загладило,* Препрославлений Господь,* славно бо прославився.
Приспів: Слава, Господи, Святому Воскресінню Твоєму.
Князь світу, що йому ми віддалися, заповіді Твоєї, Милосердний, не послухавшись, хрестом Твоїм осуджений був, він бо на Тебе, неначе на смертного, напавши, розбився о потугу влади Твоєї і виявився безсилим.
Як Визволитель роду людського і нетлінного життя Начальник, прийшов Ти у світ; бо воскресінням Твоїм, яке ми всі прославляємо, Ти пелену смерти розірвав, славно бо прославився.
Богородичний: Понад усе творіння видиме й невидиме вищою явилася Ти, Діво Чистая; бо народила Творця, коли зволив Він тіло прийняти в утробі Твоїй; сміливо моли Його, щоб спастися душам нашим.
Пісня 3. Ірмос: Процвіла пустиня, неплідна церква поганська, немов лілея,* Господи, по пришесті Твоєму;* утвердилося в ній* моє серце.
Під час Твого страждання творіння мінилося, коли Тебе, що все Божественним велінням утвердив, побачило приниженого, беззаконними зневаженого.
З пилу земного сотворив Ти мене рукою Твоєю, і знов мене, в пил смертний за гріх стертого, Ти, Христе, воскресив, коли до аду зійшов.
Богородичний: Чини ангельські здивувалися, і серця людські вжахнулися від родження Твого, Пречиста, тому ми з вірою Тебе, Богородицю, почитаємо.
Пісня 4. Ірмос: Прийшов єси не як заступник і не як ангел,* сам Господь, од Діви втілений,* і спас єси всього мене чоловіка;* тому до Тебе взиваю: «Слава силі Твоїй, Господи».
Перед судом, Владико Боже мій, наче обвинувачений, стоїш безмовно і над народами твориш суд, що його через страждання Свої, Христе, спасінням для світу вчинив єси.
Страждання Твоє, Христе, зброю ворога знищило, а Твоє до аду зшестя зруйнувало твердині супротивників, і зухвальство мучителя повалило.
Богородичний: Тебе, Богородице Владичице, всі ми вірні за пристановище спасіння і стіну нерушиму визнаємо, молитвами бо Твоїми визволяєш від небезпеки душі наші.
Пісня 5. Ірмос: Посередником між Богом і людьми* став Ти, Христе Боже,* через Тебе бо, Владико, ми з темряви незнання до Початку світла, Отця Твого,* доступ маємо.
Пиху ворогів, немов кедр, сокрушив Ти, Христе Владико, коли зволив на кипарис і сосну і кедр добровільно тілом вознестися.
У рові глибокому поклали Тебе, Христе, бездиханного, мертвого, але Ти, поранений Спасе, раною своєю воскресив із Собою забутих, що в гробах спали.
Богородичний: Благай, Діво Чиста, Сина Твого й Господа, щоб полоненим визволення дарував, і спокій тим, що на Тебе в недолі надіються.
Пісня 6. Ірмос: У безодні гріховній потопаючи,* благаю незбагненну безодню милосердя Твого:* від загибелі, Боже,* мене виведи.
Як злочинець, засуджений був Праведник і серед беззаконних до дерева прибитий Той, Хто кров’ю Своєю прощення винним дарує.
Через одну людину — першого Адама — смерть колись у світ увійшла, та через Одного — Сина Божого — воскресіння явилося.
Богородичний: Мужа не знавши, Ти, Діво, породила і вічно єси Дівою, ознаки істинного Божества Сина й Бога Твого являючи.
Пісня 7. Ірмос: Богопротивне веління беззаконного мучителя* розпалило полум’я високе,* та Христос над побожними отроками простяг росу духовну,* яко Благословений і Препрославлений.
Не стерпів Ти, Владико, з милосердя Свого бачити людину під владою смерти, а прийшов і спас кров’ю Своєю, людиною ставши — Благословенний і Препрославленний Бог отців наших.
Побачивши Тебе, Христе, в одіж помсти зодягненого, жахнулися воротарі аду, бо Ти, Владико, безумного, що перебуває там, мучителя, прийшов убити, як Благословенний і Препрославленний Бог отців наших.
Богородичний: За Найсвятішу між святими визнаємо Тебе, Діво Непорочна, Мати Невісто Неневістная, як єдину, що породила незмінного Бога; Твоїми бо Божественними родинами нетління всім вірним дарувала єси.
Пісня 8. Ірмос: Піч вогненна у Вавилоні* з Божого веління неоднаково колись діяла* — халдеїв опалювала, а росою покривала вірних, що співали:* «Благословіть, всі творіння Господні, Господа».
Одежу тіла Твого, Христе, кров’ю Твоєю скривавлену побачивши, чини ангельські в трепеті довготерпінню великому дивувалися, взиваючи: «Благословіть, всі творіння Господні, Господа».
Ти, Милосердний, Твоїм воскресінням у безсмертя зодягнув моє смертне єство, тому, радіючи, вдячно славлять Тебе, Христе, люди вибрані, до Тебе взиваючи: «Насправді пожерта була смерть перемогою».
Богородичний: Ти, Богородителько Пречистая, безсіменно зачала і невимовно породила нерозлучного з Отцем Сина, що в утробі, як Богочоловік, пожив: тому, як спасіння всіх нас, Тебе визнаємо.
Потім співаємо пісню Богородиці.
Пісня 9. Ірмос: Безначального Родителя Син, Бог і Господь,* тіло від Діви прийнявши,* нам явився у темряві сущих просвітити, розсіяних зібрати;* тому ми Всехвальну Богородицю величаємо.
Триблаженне дерево Твого, Спасе, пречистого хреста, на лобнім місті Божественною кров’ю і водою з Божественного ребра Твого, Христе, наче з джерела, покроплене — як дерево в раю посаджене, життя нам виростило.
Розп’ятий бувши, Ти, Всемогутній, повалив єси сильних, і людську природу, що долі в темниці адовій лежала, на престолі Отця посадив єси; Тебе, що з нею маєш прийти, ми, поклоняючись, величаємо.
Троїчний. Православно оспівуючи Одиницю Тричисленну, Трійцю Одноістотну, прославмо, вірні, нероздільне Пребожественне єство, трисвітле сяєво невечірнє, єдине нетлінне, що нас світлом осяює.
Потім «Свят Господь Бог наш»
Стихири хвалитні
Стих: Учинити над ними суд написаний.* Слава ця буде всім преподобним Його.
Всяке дихання, і все творіння прославляє Тебе, Господи,* Ти бо хрестом смерть знищив,* щоб показати людям Твоє воскресіння з мертвих,* як Єдиний Чоловіколюбець.
Стих: Хваліте Бога у святинях Його,* хваліте Його у твердині сили Його.
Нехай скажуть невіруючі,* як воїни, що стерегли Царя, не встерегли Його.* Чому камінь не зберіг Каменя життя?* Або нехай оддадуть Похованого,* або Тому, Хто воскрес, нехай поклоняться, з нами промовляючи:* «Слава множеству милосердя Твого, Спасе наш, слава Тобі».
Стих:Хваліте Його за сили Його,* хваліте Його в Його величі безмежній.
Радуйтеся, люди, і веселіться.* Ангел сів на камені гробу;* він благовістив нам, промовивши:* «Христос Спаситель світу воскрес із мертвих* і все пахощами наповнив.* Радуйтеся, люди, і веселіться».
Стих: Хваліте Його голосом трубним,* хваліте Його в псалтирі і гуслях.
Ангел перед зачаттям Твоїм, Господи,* приніс Благодатній «радуйся».* Ангел також камінь від Твого славного гробу* під час воскресіння Твого одвалив.* Один ознаки радості замість суму провістив,* другий про Життєдавця Владику замість смерти нам проповідав.* Тому взиваємо до Тебе:* «Доброчинцю всіх, Господи, слава Тобі».
Стих: Хваліте Його тимпаном і хором,* хваліте Його на струнах і сопілці.
Жони з сльозами миро на гріб Твій покропили,* та уста їх радості наповнилися,* коли казали: «Воскрес Господь».
Стих: Хваліте Його на кимвалах дзвінких,* хваліте Його на кимвалах гучних. Всяке дихання нехай хвалить Господа.
Нехай похвалять погани та люди Христа Бога нашого,* що добровільно задля нас хрест перетерпів* і три дні в аді перебув,* і нехай поклоняться Його воскресінню із мертвих,* через яке просвітилися всього світу кінці.
Слава: Розп’ятий і похований Ти був, Христе, як Сам захотів:* але як Бог і Владика, Ти смерть знищив* і воскрес у славі*, даруючи світові життя вічне й велику милість.
І нині, Преблагословенна Ти, Богородице Діво,* бо Воплочений з тебе полонив ад.* Покликав Адама, усунув прокляття,* визволив Єву, переміг смерть і ми ожили,* тому співаючи кличемо:* «Благословенний Христос Бог наш, що на це зволив, слава Тобі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар