вівторок, 26 березня 2013 р.

НЕДІЛЯ ХРЕСТОПОКЛОННА - вечірня


НЕДІЛЯ ТРЕТЯ ВЕЛИКОГО ПОСТУ ХРЕСТОПОКЛОННА
Священик завчасно оздоблює Святий Хрест васильками, обвиває його Воздухом і, поклавши на тарілку, ставить на Жертовнику.
Перед початком Вечірні обкаджує Св. Хрест і при співі тропаря: Спася, Господи переносить із Жертовника на Св. Престол.
В суботу на Вечірні після передпочаткового псалма еткхо-словимо Блажен муж.
На Господи, я звав стихири на 10: Октоїха 6 і Тріоді 4.
Глас 5-й:
Освіти, Хресте Господній, світлопромінним сяйвом твоєї благодаті серця тих, що почитують і з богоприємною любов'ю приймають тебе, надіє світу; тобою ж знищено слізну печаль, тобою ж ми визволилися від сітей смертних і до повсякчасної радости прийшли. Вияви велич краси твоєї, подай дар отримання рабам твоїм, що з вірою просять могутнього захисту твого і великої ми-лости.
Радуйся, жяттеносний Хресте, Церкви прекрасний раю, дерево нетління, що проростило вічної слави насолоду. Тобою відганяються бісівські полки, і епіврадіють Ангельські Чини і святкують громади вірних. Зброє непереможна, непорушна твердине, перемого царів, священиків похвало, сподоби нині і нас діждати Страстей Христових і великої милости.

Радуйся, життєносний Хресте, благочестя непереможна сило, райські двері, твердине вірних, охороно Церкви. Тобою тління зруйнувалося і знищилося, і влада смерти подолана, і ми вознеслися від землі до неба. Зброє непереможна, захисниче проти бісів, славо мучеників, істинна окрасо преподобних, пристановище спасіння, ти подаєш світові велику милість.
Гряди перше створена двійцє, що через заздрість чоловіковбивці позбавилась неба, споживши вдавні гірких ласощів від дерева. Ось всечесне древо воістину урочисто з'являється; до нього припавши, з радістю цілуйте і взивайте до нього з вірою: ти наше визволення, Хресте всечесяий, богоблаженне древо, саде небесний, споживши твоїх плодів і, прийнявши в надії першого Едема, нетління унаслідували і велику милість.
Слава, глас 3-й:
Христе Боже наш, Ти добровільно розп'яття прийняв ради загального воскресіння роду людського і на хресті забарвленням червоним тростиною Свої пальці покривавив, щоб підписати нам, як Цар, відпущення з-за чолоаіколюбства, не відкинь нас, що перебуваємо в небезпеці знову від Тебе віддалитися, але змилуйся, Єдиний Довготерпеливий, над недолею людей Твоїх, встань, переможи тих, що нападають на нас, як Всемогутній.
І нині, Богородичний гласу.
На Стиховні стихири Октоїха.
Слава, і нині, глас 4-й:
Допоміг Ти, Господи, кроткому Давидові перемогти чужинця, допоможи православним християнам у боротьбі і зброєю хреста побори ворогів наших. Вияви, Милосердний, на нас, як колись, милості Твої, і нехай зрозуміють, що Ти еси воістину Бог. Ми, що на Тебе надіємось, перемагаємо, і завжди молимось Пречистій Твоїй Матері, щоб дарована була нам велика милість.
Тропар: Богородице Діво (двічі) і Хресту, глас 1-й:
Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом Твоїм охороняй нас оселю Твою.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки)

Немає коментарів:

Дописати коментар