середу, 20 березня 2013 р.

У ЧЕТВЕР ЧЕТВЕРТОЇ СЕДМИЦІ НА УТРЕНІ

У ЧЕТВЕР ЧЕТВЕРТОЇ СЕДМИЦІ НА УТРЕНІ
Сідальний (г. 1) Апостоли славні, молільники за душі наші!* Скріпившись силою хреста, воістину ви знищили оману.* Тому нині радієте з його поклоніння* та молитеся за нас до єдиного Чоловіколюбця.
Слава і нині: Маріє, почестигідне пристановище Владики!* Піднеси нас з прірви тяжкої зневіри,* провин і пригноблення,* бо ти для грішників спасіння й допомога,* і сильний захист, та й спасаєш слуг твоїх.

Інший сідальний (г. 7) Господи, споглядаючи нині на твій хрест,* який сьогодні лежить перед нами,* приступаємо з вірою, співом і піснями* та й цілуємо його з острахом і радістю.* Його появленням, єдиний Многомилостивий,* освяти слуг твоїх і умиротвори світ твій.
Слава і нині: Господи, ми люди твого стада* і овечки твого пасовиська,* приверни нас, що заблукали в зіпсутті!* Пастире, Чоловіколюбче, збери нас, і помилуй стадо твоє!* Єдиний Безгрішний, змилосердься над нами* задля молитов Богородиці.
Тріодь, глас 1
Пісня 4 Ірмос: На божественній стражі богогласний Авакум нехай стане з нами і покаже світлоносного ангела, що ясно говорить: Днесь спасення світові, бо воскрес Христос як всесильний.
Благодать освячення даруючи нам, хресте святий, апостолів утвердження і похвало, предлежиш днесь на поклоніння всій вселенній, час посту полегшуючи нам. 
Простерши руки, Мойсей немов у тіні хрест написав і Амалика переміг; його ж являючи, руки простягаємо, постом і моліннями, щоб перемогти полки бісівські, які завжди нас заздрісно поборюють.
Божественним ралом хреста зорали ви землю, божественні учні, родючою на благочестя її вчинивши. Тому голосами молитовними вас вихваляючи, Христа завджи славимо.
Богородичний: Мати Бога благого, душу мою, яку лукавий злим звичаєм озлобив окаянно, улестивши мене, ублажи, щоб піснословив я завжди тебе, - спасення причину, - Всеоспівувана.
Пісня 8 Ірмос: Цей знаменний і святий день, перший в тижні, цар і Господь, над празниками празник і над торжествами торжество; в ньому благословім Христа на віки. 
Радуйся, хресте трираменний і божественний, на якому один із Тройці, носячи плоть повис, і викупив, нас, погрузлих у глибині нечестя, що превозносять Його повіки.
Хрест як силу владну придбавши, учні Слова, ви поневолених лютою владою лукавого висвободили, співаючи: Тебе превозносимо по всі віки.
О, горе! Який страшний отой престіл, на якому Ти, Слове, возсядеш і виявиш тайні мої вчинки, Христе, і викриєш мою нечулість. Але як милостивий з природи, пощади мене тоді.
Богородичний: Від лона Отчого не відлучившись, у лоні Діви ти возліг, щоб прикликати рід людський, подобу якого, Ісусе, носив єси з милосердя. Тому оспівуємо Тебе ми, люди, повіки.
Пісня 9 Ірмос: Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на Тобі возсіяла. Радій нині і веселися, Сіоне, а Ти, Чистая, красуйся, Богородице, востанням рождення Твого.
Заясній, Церкво Божа, освітлися промінням хреста, що його ти виставляєш усім вірним на поклоніння, і прожени всю безліч демонів, повних темряви.
Божественний хрест - сила стриманости, він співдіє з тими, що чувають на молитві, підкріплює посників, захищає борців. Йому, вірні, приступивши з любов'ю, радісно поклонімся.
Апостоли славні, божественні підвалини Церкви Христової! Збережіть всіх у стійкими у благочесті, і утвердіть нас на непохитнім камені Того, хто вас вибрав.
Богородичний: Ти, що на голос архангела прийняла радість, розвій сьогодні душогубний смуток мого серця, і подай мені, Чиста, радісний плач, щоб і мені знайти божественну втіху.
Стихири на стиховні
(г. 7) Наслідуймо, вірні, митареве покаяння,* а не хвалімся по-фарисейському,* але з глибини серця принесімо Доброчинцеві - Богові всього,* щире зітхання, бо він навчав, кажучи:* Кожен, хто себе вивищує, буде принижений,* а той, хто себе принижує - буде вивищений.* Тому однодушне закличмо до нього:* Боже, очисти нас грішних і спаси!
Стих: Насити нас уранці милістю твоєю, Господи, щоб ми раділи й веселились по всі дні наші. Звесели нас мірою днів, за яких ти засмутив нас, мірою літ, що в них ми зазнали горя.* — Нехай виявиться твоїм слугам твоє діло, і слава твоя - їхнім дітям.
Наслідуймо, вірні, митареве покаяння:
Стих: І милість Господа, Бога нашого, нехай буде над нами,* — і стверди діло рук наших; стверди його - діло рук наших.
Нині хрестові Господньому поклоняємось і кличемо:* Радуйся дерево життя,* що зруйнувало пекельне царство!* Радуйся, втіхо світу, бо ти знищив тлінність!* Радуйся, бо твоєю силою проганяються демони!* Радуйся, вірних підпоро, зброє непереможна!* Молимося: Захорони й освяти тих, що цілують тебе.
Слава і нині: Молитвами Богородиці, утихомир життя наше,* бо кличемо до тебе:* Милостивий Господи, - слава тобі!

Немає коментарів:

Дописати коментар