вівторок, 26 березня 2013 р.

НЕДІЛЯ ПРАВОСЛАВІЯ - вечірня


ПЕРША НЕДІЛЯ СВ. ВЕЛИКОГО ПОСТУ ВОНА Ж НЕДІЛЯ ПРАВОСЛАВІЯ
В суботу на Вечірні початок звичайний. Блажен муж, кафізма перша. На Господи, я звав стихири на 10: з Октоїха 6 із Тріоді 4.
Глас 6-й:
Тебе Незбагненного, що раніше зорі ранньої з духовного, безтілесного лона Отцевого безпочаткозо засяяв, Пророки, Твоїм Духом надхненні, Господи, прорекли, що маєш бути Дитям від Безмужньої родженим, людям явленим і сущим на землі видимим. Тому, Щедрий, сподоби нас по просвітленню Твоєму оспівувати несказанне і всечесне Твоє Воскресіння.
Богонадхненні Пророки, що словом Тебе провістили і ділами вшанували, безконечне життя примножили. Не забажавши служити творінню більше, ніж Тобі, Сотворителеві, по-євангельеьки вони відвернулися від світу всього і уподібнились Страсті Твоїй, яку провістили. їх же молитвами сподоби нас непорочно перебути подвиг посту, Єдиний Многомилостивий.

Бувши Божественним Твоїм Єством незбагненним, в останній час втілившись, Ти зволив, Владико, бути описуваним: бо з прийняттям тіла Ти прийняв і всі властивості його. Тому ми, виду Твого Образ малюючи, з любов'ю цілуємо Його, до Твоєї любови підносячись, і благодать зцілення одержуємо із Нього, додержуючи апостольських божественних переказів.
За всечесну окрасу прийняла Христова Церква чесні і святі ікони Христа Спаоителя, Богоматері і всіх святих найсвітліше відтворення, ними ж прославляється і красується благодаттю, а єресь зборища уневажнює, виганяючи, і, радуючись, славить Чо-ловіколюбця Бога, що ради Неї перетерпів Страсті вільні.
Слава, глас 2-й:
Благодать істини засяла, тінями вдавай прообразовувана, нині ж явно звершилася: це бо Церква тілесним Образом Христовим, як прекрасною оздобою, одягнулася, подібність скинії свідчення нагадуючи і православної три додержуючи, щоб Його вшановувати, тому і Образ тримаємо, не збиваючись із правильного шляху. Нехай соромом укриються ті, що не так вірують. Для нас же слава Образ Втіленого благочесно почитувати, не боготворити. Цілуючи Його, вірні, взиваймо: Боже, спаси людей Твоїх і благослови насліддя Твоє.
І нині, Богородичний дсгматик гласу. На Літії ж, як звичайно, стихира храму.
Слава, глас 2-й:
Радуйтеся, чесні Пророки, що законом Божим добре керувалися і у вірі були непоборні стовпи непохитні. Ви ж і заступниками стали Нового Заповіту Христового, переставившись на небеса. Його ж моліть утихомирити світ і спасти душі наші.
І нині, Богородичний, той же глас.
Всю надію покладаємо на Тебе, Мати Божа, збережи мене під Покровом Твоїм.
На Стиховні стихири Октоїха
Слава, глас 2-й:
Від нечестя до благочестя перейшовши і, просвітившись світлом розуму, як у псалмах руками заплещімо, хвалу Богові вдячно приносячи. Чесно поклонімось священним Образам Христа, Пречистої і всіх святих, на стінах, дошках і священному посуді написаним, відкидаючи злочесну віру нечестивих (честь бо Образові, як учить Василій Великий, переходить на Первообраз), просячи молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, Христе Боже наш, дарувати нам велику милість.
І нині, Богородичний:
О чудо нове, вище за всі чудеса давні! Хто ж бо знав Матір, що без мужа породила і на руках носила Владику всіх? З волі Божої походить Народжене. Його ж, Пречистчая, що на Своїх руках носила і до Нього Матірню сміливість маєш, безперестанно моли за тих, що почитують Тебе, помилувати і спасти душі наші.
Тропар: Богородице Діво, радуйся, (двічі) і свята глас 2-й:
Пречистому Образові Твоєму поклоняємось, Милосердний, благаючи прощення провин наших, Христе Боже; Ти бо з волі Своєї виявив милосердя тілом зійти на хрест, щоб визволити створених Тобою з неволі ворожої. Тому вдячно співаємо Тобі: Ти радістю наповнив усе, Спасе наш, прийшовши світ спасти.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки

Немає коментарів:

Дописати коментар