пʼятницю, 22 березня 2013 р.

У ЧЕТВЕР П’ЯТОГО ТИЖНЯ НА УТРЕНІ


У ЧЕТВЕР П’ЯТОГО ТИЖНЯ НА УТРЕНІ
Сідальний, кир Йосифа, глас 8, подібний Воскресши з гробу”: Світила богоподібні, апостоли Спасові, просвітіть нас у темряві життя, щоб, як у дні, ми жили благочинно, відганяючи нічні пристрасті світлом здержливості, і щоб у радості ми побачили світлі страсті Христові.
Інший сідальний, глас 8, подібний “Зрозумівши таємне повеління”: Дванадцять апостолів боговибраних, принесіть нині Христові своє благання, щоб усім нам перейти дорогу посту, в зворушенні творячи молитви і ревно плекаючи чесноти, щоб так перед усіма ми бачили славне Воскресіння Христа Бога, хвалу і славу Йому приносячи.
Богородичний: Моли, Богородице, разом із апостолами Неосяжного Бога, Сина і Слово, що невимовно і незбагненно з Тебе народилося, — мир чистий подати усьому світові, простити перед кінцем наші прогрішення і Царства Небесного найвищою милістю сподобити рабів Твоїх.

Тріодь, глас 8.
Пісня 4 Ірмос: Почув я, Господи, про таїнство Твого провидіння, зрозумів діла Твої і прославив Твоє божество.
Просвітлені Христові апостоли, що провели життя у здержливості, час здержливості і нам полегшують своїм заступництвом перед Богом.
Хоре божественних учнів, органе дванадцятиструнний, вознеси пісню спасительну, бентежачи тим співи лукаві.
Вселенну напоїли ви дощем духовним і відігнали посуху багатобожжя, о всеблаженнії!
Богородичний: О Діво Всечиста, що породила Того, Хто возніс нашу смиренну природу, спаси мене, упокореного, що жив зарозуміло.
Пісня 8 Ірмос: Безначальному Цареві Слави, перед яким трепечуть небесні сили і трясуться ангельські чини, співайте, священики, прославляйте, люди [на всі віки].
Як вуглини вогню неземного, попаліть, апостоли, мої земні пристрасті, запалюючи в мені ревність любові божественної.
Вшануймо благоголосі сурми Слова, що від них попадали нестійкі стіни ворожі і тим утвердилися заборола Богопізнання.
Апостоли Господні, храми освячені, як зруйнували ви ворожі стовпи і храми, так ідолів пристрасної душі моєї здолайте.
Богородичний: Вмістила ти Невмістимого єством, носила Того, хто все носить, Богородице Діво, кормила, Чистая, Того, хто Сам кормить творіння — Христа Життєдавця.
Пісня 9 Ірмос: Воістину Богородицю Тебе визнаємо, Діво чистая, спасенні Тобою, з безплотними хорами Тебе величаємо.
Апостоли, джерела води спасенної, зросіть мою душу, знеможену гріховною спрагою.
Учні, ви, що є сіллю прісних, висушіть гнилість мого ума і відженіть темряву незнання.
Мене, що плаває у погибельній безодні і тоне, спаси, Господи, як Петра, десницею Твоєю.
Богородичний: Як Та, що породила Радість, даруй мені плач, Владичице, бо ним божественну втіху в майбутньому дні зможу здобути.
Стихири на стиховні, глас 8
В розбійницькі пута потрапивши, душе моя, ти сильно постраждала від своїх прогрішень, бо віддалася ворогам нерозумним; але, поки маєш ще час, благай зворушено: надіє зневірених, життя тих, що у відчаї, підніми і спаси мене, Спасителю!
Стих: Насити нас уранці милістю твоєю, Господи, щоб ми раділи й веселились по всі дні наші. Звесели нас мірою днів, за яких ти засмутив нас, мірою літ, що в них ми зазнали горя.* — Нехай виявиться твоїм слугам твоє діло, і слава твоя - їхнім дітям.
В розбійницькі пута потрапивши:
Стих: І милість Господа, Бога нашого, нехай буде над нами,* — і стверди діло рук наших; стверди його - діло рук наших.
Зодягнувшись добре у броню віри й озброївши себе хреста знаменням, явилися ви сильними воїнами, що мужньо протистояли мучителям і диявола облесливість побороли; ви, що, переможцями будучи, сподобилися вінця, моліться завжди за нас, щоб спаслися душі наші.
Слава, І нині. Богородичний, глас той самий
Прийми голоси рабів твоїх, всечесная Богородице Діво: щобмир дарувався нам і відпущення гріхів, моли безнастанно.

Немає коментарів:

Дописати коментар