вівторок, 26 березня 2013 р.

НЕДІЛЯ П'ЯТА ВЕЛИКОГО ПОСТУ - вечірня


НЕДІЛЯ П'ЯТА ВЕЛИКОГО ПОСТУ
(Творимо пам'ять преподобної матері Марії Єгипетської)
Початок і порядок звичайний, які і в інші неділі. На Господи, я звав стихири Октоїха 6 і преподобної на 4, глас 8-й.
Гріхи колись привабної скверни перешкоджали тобі бачити благочестя. Твої почуття і твої Богом умудрені розмисли про твої вчинки до кращого навернення тобі сприяли. Пильно вдивившись в ікону Благословенної Богоотроковиці, розкаялась ти у всіх своїх гріхах колишніх, всехвальна, і сміливо Чесному Древу поклонилася єси.
В радості поклонившись святим місцям, спасительну настанову чеснот звідти прийняла єси і пішла праведною дорогою. Течію Йорданську перейшовши, в пустині, де жив Предтеча, добровільно оселилася єси і лютість пристрастей образом життя свого затьмарила єси, відважно знесилюючи, повік незабутня мати, тілесні похоті.

В пустині оселившись, викинула ти з душі уяви пристрастей твоїх, богосяйний образ написавши в душі прикладом чеснот. І так просіяла єси, блаженна, щоб і воду легко переходити і від землі до Бога линути в твоїх молитвах, а нині, всехвальна Маріє, сміливо стоячи перед Христом, молися за душі наші.
Слава, глас 4-й:
Явила чудо сила Хреста Твого, Христе, бо й колишня блудниця, поклавши на себе подвиг посту і з тієї пори відкинувши неміч, відважно повстала проти диявола; тому й шану маючи за перемогу, молиться за душі наші.
І нині, Богородичний догматик гласу.
На Стиховні стихири Октоїха.
Слава, преподобної, глас 2-й: Душевні спокуси і тілесні пристрасті мечем стриманости посікла єси, гріхи помислу пустельницьким подвигом заглушила, і потоками сліз твоїх всю пустиню напоїла єси, і виростила нам плоди покаяння. Тому й пам'ять твою, преподобна, святкуємо.
О чудо нове, вище за всі чудеса давні! Хто ж бо знав Матір, що без мужа породила і на руках носила Владику всіх? З волі Божої походить Народжене. Його ж, Пречистчая, що на Своїх руках носила і до Нього Матірню сміливість маєш, безперестанно моли за тих, що почитують Тебе, помилувати і спасти душі наші.
Тропар воскресний і також преподобної, глас 8-й.
Через тебе, мати, відомо стало: спасеться всяка душа, на образ Божий створена. Взявши бо хрест, пішла ти за Христом і ділами повчала не дбати про тіло, бо воно минуще, а піклуватись про душу єство безсмертне. Тому, преподобна Маріє, спільно з ангелами радується дух твій.
І Богородичний, глас 8-й
Ти, Милосердний, що ради нас родився від Діви і розп'яття перетерпів, знищив смертю смерть і, як Бог, воскрес, не зневаж створених рукою Твоєю, вияви, Милосердний, Твоє Чоловіколюбство: прийми Заступницею Матір Твою Богородицю, і спаси, Спасе наш, людей у відчаї.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки)

Немає коментарів:

Дописати коментар