понеділок, 25 березня 2013 р.

В СУБОТУ М'ЯСОПУСНУ - вечірня


В СУБОТУ М'ЯСОПУСНУ
творимо пам'ять православних від віків спочилих християн, отців і братів наших.
В п'ятницю вечором після передпочаткового псалма і кафізми на Господи, я звав стихири мученичні чергового гласу 3 із Тріоді 3, глас 8-й:
Творячи нині поіменно пам'ять всіх від віку спочилих, що побожно у вірі пожили, прославмо, вірні, Спаса і Господа, усердно благаючи дати їм у час суду добру відповідь Тому Самому Богові нашому, коли судитиме Він усю землю, в радості по правиці Його стати серед праведних, у світлім сонмі святих і бути достойними Небесного Царства Його.
Своєю кров'ю Ти, Спасе, людей викупив і смертю Своєю від тяжкої смерти визволив нас, подаючи нам вічне життя Своїм Воскресінням. Упокой, Господи, всіх побожно спочилих: в пустинях чи в містах, у морі чи на землі, чи на будь-якому місці, царів, священиків, архиєреїв, ченців і мирян у всякому віці й роді, і сподоби їх Небесного Царства Твого.
З воскресінням Твоїм із мертвих, Христе, смерть уже не панує над побожно померлими. Тому усердно молимось: упокой рабів Твоїх в оселях Твоїх і в лонах Авраамових, від Адама і донині, що послужили Тобі чисто, отців і братів наших, друзів із родичами разом, всяку людину, що в житті служила і до Тебе, Боже, відійшла у многих видах і образах, і сподоби їх Небесного Царства Твого.

Слава, глас 8-й:
Плачу і ридаю, коли розмишляю про смерть і бачу красу нашу на образ Божий створену, що в гробах лежить безобразна, безславна і не має вигляду. О чудо! Яка це тайна з нами діється? Як ми підпали тлінню? Як з'єдналися з смертю? Воістину велінням Бога, як написано, що подає спочилим упокоєная.
І нині, Богородичний догматик гласу.
Світе тихий. Замість прокимна, співаємо Алилуя на 8-й глас.
Стих: Блаженні, кого Ти обрав і прийняв, Господи, і пам'ять їх із роду в рід.
Стих: Душі їх у блаженстві перебуватимуть.
Сподоби, Господи, Благальна єктенія.
На Стиховні мученичний гласу і два спочилих, Йоана Дамаскіна.
Стихи з припівами: Блаженні, кого Ти обрав.
Слава, глас 6-й:
Початком і духовною основою було мені Твоє творче повеління. Захотівши бо від невидимого і видимого єства мене живим сотворити, із землі тіло збудувавши, дав мені оси душу божественним і животворчим Твоїм подихом. Тому, Спасе, рабів Твоїх у країні живих і в оселях праведних упокой.
І нині: Богородичний того ж гласу:
Молитвами Матері Твоєї, Христе, мучеників Твоїх, і апостолів, і пророків, і святителів, преподобних і праведних і всіх святих — спочилих рабів Твоїх упокой.
Тропар, глас 8-й:
Глибиною мудрости чоловіколюбно Ти все будуєш і добро всім подаєш, Єдиний Сотворителю, упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх, бо вони надію поклали на Тебе, Творця і Промисли-теля і Бога нашого.
Слава і нині, Богородичний того ж гласу:
Тебе, твердиню і пристановище і молитвеницю угодну перед Богом ми маємо, що Його породила єси, Богородице Неневісна, вірних спасіння.
Єктенія і відпуст.

Текст за Постовою тріоддю 1976 р.(Видання Консисторії Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки

Немає коментарів:

Дописати коментар