понеділок, 18 березня 2013 р.

Молитви утрені


1. (Молитва мирної ектенії) Благодаримо Тебе, Господи, Боже наш, що підняв нас із лож наших і вклав в уста наші слово хвали, щоб поклонятися і призивати ім’я Твоє святе. Ми умоляємо щедроти Твої, які Ти завжди виявляв у нашому житті. І нині пошли поміч Твою предстоящим перед лицем святої слави Твоєї, що дожидають від Тебе багатої милости. І дай нам зо страхом і любов’ю завжди Тобі служити, хвалити, оспівувати і поклонятися несказанній Твоїй благості. Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

2. (Молитва після полієлею або непорочних) Від ночі лине дух наш до Тебе, Боже, бо світло на землі – повеління Твої. Правду і святиню звершувати у страсі Твоєму напоуми нас, Тебе бо славимо – воістину сущого Бога нашого. Приклони вухо Твоє і вислухай нас, і пом’яни, Господи, всіх присутніх, що моляться з нами, кожного по імені, і спаси їх силою Твоєю. Благослови люд Твій і освяти насліддя Твоє: мир світові Твоєму даруй, церквам Твоїм, священикам, владі і всьому народові Твоєму, бо благословенне і прославлене всечесне і величне ім’я Твоє Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
3. (Молитва після І катизми) Від ночі лине дух наш до Тебе, Боже, бо світло на землі – повеління Твої. Навчи нас, Боже, правди Твоєї, заповідей Твоїх і оправдань Твоїх. Просвіти мисленні очі наші, щоб ми не заснули в гріхах на смерть. Віджени всяку мряку від сердець наших, даруй нам сонце правди і життя наше неушкодженим збережи знаменням і печаттю Святого Твого Духа. Направ стопи наші на шлях мирний, дай нам бачити ранок цей і день у радості, щоб ми вдосвіта возсилали молитви Тобі, бо Твоя влада, і Твоє царство і сила, і слава Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
4. (Молитва після прохальної ектенії) Владико, Боже святий і незбагненний, що світлові із темряви возсіяти звелів і спочинок нічного сну нам дарував, і до славослов’я і моління Твоєї благості підвів! Задля власного Свого милосердя схилившись, і нині прийми нас, що поклоняємося Тобі й по силі благодаримо Тебе, і даруй нам усе, чого просимо для спасіння. Яви нас синами світла і дня та наслідниками вічних Твоїх благ. Пом’яни, Господи, у множестві щедрот Твоїх весь народ Твій, усіх присутніх, що моляться з нами, і всю братію нашу, на землі й на морі сущих, і на всякому місці володіння Твого, що потребують Твого чоловіколюб’я і помочі. Усім вияви велику Твою милість, щоб завжди спасенні, як душею, так і тілом, відважно славили дивне й благословенне ім’я Твоє, бо Ти Бог милости, щедрот і чоловіколюб’я, і Тобі славу возсилаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
5. (Молитва на ектенії після 3 пісні канону) Скарбе дібр, Джерело невсихаюче, Отче святий, Чудотворче, Всесильний і Вседержителю! Усі Тобі поклоняємося і Тобі молимося та Твої щедроти і милості Твої призиваємо на поміч і заступництво нашій смиренності. Пом’яни, Господи, рабів Твоїх, прийми від усіх нас ранішні моління, як кадило, перед Тобою; ні одного з нас не вчини невправним, але всіх нас оберігай щедротами Твоїми. Пом’яни, Господи, тих, що чувають і співають на славу Твою і єдинородного Твого Сина і Бога нашого, і Святого Твого Духа. Будь їм помічником і заступником; прийми їх молитви на пренебесний і мисленний Твій жертовник, бо Ти Бог наш, і Тобі славу возсилаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
6. (Молитва на ектенії після 6 пісні канону) Благодаримо Тебе, Господи, Боже спасіння нашого, бо Ти все твориш для добра життя нашого, щоб ми завжди Тебе споглядали, Спасителя й Доброчинця душ наших. Бо Ти упокоїв нас у час минулої ночі й підвів нас із лож наших, і поставив на поклоніння величному імені Твоєму. Тому молимо Тебе, Господи: Дай нам благодать і силу, щоб сподобились ми співати Тобі розумно й молитись безупинно та в страсі і трепеті над нашим спасінням трудились, заступництвом Христа Твого. Пом’яни, Господи, і тих, що вночі до Тебе кличуть. Вислухай їх і помилуй, і скруши під ноги їх невидимих і войовничих ворогів. Бо Ти Цар миру і Спас душ наших, і Тобі славу возсилаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
7. (Молитва) Боже й Отче Господа нашого Ісуса Христа! Ти підніс нас із лож наших і зібрав у час молитви. Дай нам благодать відкрити уста наші і прийми наші посильні благодарення, і навчи нас оправдань Твоїх. Молитись бо як слід не вміємо, якщо Ти, Господи, святим Твоїм Духом не наставиш нас. Тому молимося Тобі: даруй і прости, якщо ми згрішили аж до теперішнього часу словом або ділом, або думкою, добровільно або недобровільно. Бо коли на провини дивитимешся, Господи, Господи, то хто встоїться, бо від Тебе – відкуплення. Ти один лише – Святий, помічник кріпкий, захисник життя нашого, і про Тебе пісня наша повсякчас. Нехай буде сила Царства Твого завжди благословенна і препрославлена: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
8. (Молитва) Господи, Боже наш, що сонну неміч відігнав від нас і покликав нас візванням святим, щоб і вночі здіймати руки наші і прославляти Тебе за справедливі присуди Твої. Прийми моління наші, благання, ісповідання, нічні служіння і даруй нам, Боже, віру бездоганну, надію певну, любов нелицемірну. Благослови наші входи й виходи, вчинки, слова, діла й думки; і дай початку дня діждати нам, що хвалять, оспівують і благословляють Твоєї невимовної сили благість, бо благословенне пресвяте ім’я Твоє і прославлене царство Твоє: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
9. Молитва перед 50-им псалмом: Господи, Боже наш! Ти через покаяння дарував людям відпущення, нам же, як образ пізнання і визнання гріхів, показав покаяння і прощення пророка Давида. Тож, Владико, помилуй з великої милости Твоєї нас, що в чимало великих гріхів впали, і множеством щедрот Твоїх очисти беззаконня наші, бо перед Тобою згрішили ми, Господи, що невідоме і таємне серця людського знаєш і єдиний маєш владу прощати гріхи. Серце ж чисте створи в нас і Духом владичним утверди нас, і радість спасіння Твого яви нам. Не відкинь нас від лиця Твого, але дозволь, як Благий і Чоловіколюбець, аж до останнього нашого віддиху приносити Тобі жертву правди й возношення на святих Твоїх жертовниках, милістю і щедротами і чоловіколюб’ям єдинородного Сина Твого, з яким Ти благословенний з пресвятим, благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
10. Молитва перед Хвалитними: Боже, Боже наш! Ти сотворив розумні й духовні сили своєю волею. Тебе просимо й Тобі молимося: Прийми наші посильні славослов’я з усіма Твоїми творіннями, і збагати щедрими даруваннями Твоєї благості. Бо перед Тобою приклоняється всяке коліно небесних, земних та підземних, і всяке дихання і створіння оспівує незбагненну Твою славу, Ти бо єдиний Бог істинний і многомилостивий. Тебе бо хвалять усі сили небесні, і тобі славу возсилаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
11. Молитва перед славослов’ям: Хвалимо, оспівуємо, благословимо і благодаримо Тебе, Боже отців наших, що Ти забрав тінь нічну і явив нам знову світло денне. Молимо Твою благість: Милостивий будь до нас грішних і прийми моління наше у великому Твоєму милосерді, бо до Тебе прибігаємо, милостивого і всемогутнього Бога. Засвіти в серцях наших істинне сонце правди Твоєї! Просвіти ум наш і почування всі збережи, щоб, як у день, ходили ми пристойно шляхом заповідей Твоїх і осягнули життя вічне, і сподобилися насолоди неприступного світла Твого, бо в Тебе є джерело життя, ти Бог наш і Тобі славу возсилаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар